Témakörök



Lezárt aukciók


Erzsi néni: Hal- és vadfélék készitése

Eddig sehol sem tárgyalt elkészités módja mindennemű halak, vadak, hazai és tengeri rákoknak

Szerző
Erzsi néni
Péchy Lórántné
Lévai Mór Könyvkereskedés (Ungvár) ,
Kiadói egészvászon kötés , 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-04-22 20:00

Aukciós tétel adatai

Ungvár, 1894, Kiadja a Lévai Mór Könyvkereskedése, 99 p. + [1] p. + IX p. + [19] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Hal- és vadfélék készítése. Eddig sehol sem tárgyalt elkészítés módja mindennemű halak, vadak, hazai és tengeri rákoknak. Írta Erzsi néni [Péchy Lórántné].
Második kiadás. 299 számozott recepttel, korabeli hirdetésekkel valamint a kötet végén lévő, jegyzetelésre és receptírásra alkalmas üres oldalakkal kiegészített kötet. Négy oldalon kézzel írott recept leírása olvasható.
Kiadói egészvászon kötés feliratozott, illusztrált címfedéllel, kötészetileg belülről megerősített könyvgerinccel, kiadói előzéklappal, tiszta belívekkel, színezett (piros) lapélekkel, hiánytalan állapotban.

Előszó

A halakról általában. Mivel a hal sokkal előbb romlik mint bármily más húsnemü, hacsak lehet, használat előtt kell megölnünk, a .miből az következik, hogy élő halakat kell vásárolnunk. Téli... Tovább

Előszó

A halakról általában. Mivel a hal sokkal előbb romlik mint bármily más húsnemü, hacsak lehet, használat előtt kell megölnünk, a .miből az következik, hogy élő halakat kell vásárolnunk. Téli időben, mikor ugy a tengeri halakat mint az édesvizieket is jégbe hűtik és ugy viszik a piaczra vagy a kereskedésbe : arra kell ügyelnünk, miután szagot nem érezünk, hogy húsa kemény, a szeme tiszta és a pikkelye fényes legyen. A kopoltyu szép veres színe nem mindig mérvadó, miután gyakran befestik, hogy eladhassák. Mindennemű hal akkor a legélvezhetőbb, ha a középnagyságot elérte; vén, nagy halnak a husa szálkás, nem oly jóizü s nehezebben emészthető. Az apró fejletlen hal pedig azért nem jó, mert vizenyős ize van minden alkatrészében. Igy p. o. egy 1 1/2 klgros potyka, vagy egy 2 1/2 klgros csuka többet ér mint olyan más hal, a mely alakjában nagyobb és súlyában kevesebb ezeknél. Vissza

Tartalom

A HALAKRÓL ÁLTALÁBAN.
I. Halak.
1. Csuka kékre főzve 6
2. " szász módon 6
3. " spékelve 7
4. " vagdalva 7
5. " töltve 8
6. " sülve 8
7. " kirántva 8
8. Páczolt csuka sülve 9
9. Csuka magyarosan . .9
10. „ szidósan 9
11. „ pörkölve 10
12. „ frikassé 10
13. „ gombócz 11
14. „ vagdalék (ragout) 11
15. „ côtelette 12
16. „ leves . 12
17. Sügér kékre főzve . .13
18. „ borlében 13
19. " franczia módon .14
20. „ tojás és vajjal .14
21. " zsidósan 14
22. „ sülve 14
23. „ leves . .15
24. „ fehér lével 15
25. Süllő főve 15
26. „ tormával 15
27. „ filét 16
28. „ mazsolával ..16
29. „ gomba lével 16
30. „ cotelette 17
31. „ különféleképen 17
32. Kárász főve . . . 17
33. „ pirított vajjal 17
34. „ kaporlével 17
35. „ oroszosan 18
36. „ savanyúan készitve 18
37. „ kiránvta 18
38. Potyka 19
39. „ kékre főzve 19
40. „ aspic . 19
41. „ veresborban 20
42. „ magyarosan 21
43. „ zsidósan 21
44. „ ragout , 21
45. „ kirántva 22
46. „ töltve 22
47. „ kocsonya 22
48. „ nyárson sülve 24
49. „ spékelve 24
50. „ páczolva ... 4 24
51. „ tej-leves 25
52. Lazacz tejfellel 25
53. „ főve 25
54. „ fricassé 26
55. „ vagdalék (ragout) 26
56. „ rostélyon sülve 26
57. „ mayonnaisse 27.
58. „ savanyu káposztával 27
59. „ kirántva 27
60. „ szelet borban 27
61. „ rostélyos . 28
62. " ujabb módon .28
63. " fark töltve .28
64. " parmezán-sajttal 29
65. " szelet párolva 29
66. " tatármártással 30
67. " kocsonya .30
68. " füstölve 30
69. „ zöld borsóval 30
70. Kecsege 31
71. " forrázva .31
72. " kocsonya . .32
73. " kirántva . .32
74. „ becsinált .32
75. „ paprikás .32
76. " paprikás tejfellel . .33
Márna, vagy bajszos ponty (zsidóhal)
főzve . . . . .33
78. „ zölden 33
79. " rostélyon sütve. . .34
80. " fekete lengyel mártással 34
81. Tőkehal főzve 35
82. " fehér mártással 35
83. " párolva 35
84. " különböző mártással .35
85. „ kirántva 36
86. „ szárítva 36
87. Szárított tőkehal főzve . .36
88. " tőkehal petrezselyelyemmel 37
89. " " olajjal . . 37
90. " tojás mártással 37
91. " „ pirított vajjal 37
92. Besózott „ főzve . .38
93. Orsóhal kirántva 38
94. " veres borral . ,38
95. " rostélyon sülve . .38
96. " pácsolva 39
97. " savanyú mártással 39
98. Orsóhal édes mártással 39
99. Cigányhal főzve 39
100. „ petrezselyemmel 39
101. „ kapor-mártással 40
102. „ kékre főzve 40
103. „ rostélyon sülve 40
104. „ kocsonya 40
105. Keszeg vagy fehérhal kirántva 41
106. „ töltve 41
107. Harcsa kékre főzve . . ,., 41
108. „ kirántva 42
109. „ sülve 42
110. Pisztráng kékre főzve 42
111. „ veresborban 43
112. „ kirántva 43
113. „ olajban sütve 43
114. „ szétfosztva 43
115. „ lengyelesen 44
116. „ rostélyon sütve 44
117. „ tatármártással 44
118. „ mayonnaise 44
119. „ kocsonya . 45
120. „ szelet 45
121. „ páczolva 45
122. „ húslével 45
123. Füstölt pisztráng 46
124. Kövi ponty főzve 46
125. „ „ kirántva 46
126. „ „ borban . 46
127. „ „ vajban 47
128. Menyhal főzve 47
129. „ tejsűrűvel . 47
130. „ kékre főzve 47
131. „ kirántva . 47
132. „ máj (ragout) 48
133. „ borban . 48
134. Fogas-paprikás . . , 48
135. Fogas magyarosan 49
136. „ különféleképen .49
137. Ángolna 49
138. " kékre főzve 49
139. " rostélyon sülve 50
140. " rostélyon sülve más módon 50
141. " á la reine 50
142. " sülve bormártással 51
143. " kirántva 51
144. " sülve 51
145. " töltve 51
146. " sörben főzve 52
147. " pörkölve 52
148. " zölden főve 52
149. " ragout szarvasgombával 53
150. " fehér mártással 53
151. " fricassé 53
152. " tekercs 54
153. " párolva 54
154. " hollandi módon 55
155. " kocsonya 55
156. " tatár módon 56
157. " kolbász 56
158. " füstölve 57
159. " füstölve más módon 57
160. " á la bourgeoise 57
161. " pástétom 57
162. Hering tisztítás módja .58
163. " hagyma mártással .58
164. " vajas mártással 59
165. " sülve 59
166. " rostélyon sülve . .59
167. " savanyu tejfellel 59
168. " töltve 60
169. " koch 60
170. " füstölve . . . .60
171. " angol mártással 60
172. Hering más módon . . .61
173. " igen finoman páczolva 61
174. " egyszerűbb módon 61
175. " ismét más módon 62
176. " béchamelle. 62
177. " vagdalt . . .62
178. " tekercs 63
179. " A rákokról 63
180. Rák főve 63
181. " tojás mártással 64
182. " hámozott 64
183. " sütve 64
184. " borral 65
185. " rostélyon sülve . .65
186. " töltve 65
187. " mártás 65
188. " vaj . .66
189. " töltelék 66
190. " tengeri 66
191. Osztriga savanyu káposztával 66
192. " sülve 67
193. " ragout .67
194. " amerikaiasan 67
195. " töltve 68
196. Kagyló főve 68
197. " nyárson 69
198. " sülve 69
199. " saláta 69
200. " kocsonya . . . .69
201. Csiga 70
202. " fűszerrel 70
203. " hidegen 70
204. " savanyu káposztával 71
205. " foghagymásan 71
206. Tekenős béka 71
207. „ „ leves 71
208. Ál tekenősbéka leves 72
209. Béka czomb 72
210. „ „ más módon 72
211. Párolt nyúl 73
212. Nyúl paprikás . .73
213. „ vagdalék . .73
214. „ bőrben sülve 74
215. „ derék 74
216. Páczolt nyúlderék .74
217. Nyúl máj 75
218. Friss főtt szarvas hús 75
219. Szarvas gulyás . .76
220. „ oldalas sülve 76
221. „ czomb sülve 76
222. „ fricandeau .77
223. Zerge czimer sülve 77
224. „ czomb . .77
225. Őz pecsenye . .78
226. ,, oldalas sülve 78
227. „ côtelette. . .78
228. „ gulyás . . .78
229. ., máj vadászosan 79
230. Pároltt vaddisznó czomb 79
231. Héjas vaddisznó czomb 79
232. Vaddisznó káposztával 80
233. „ côtelette .80
234. Sült vaddisznó . . .80
235. Fáczán becsinált . .80
236. Párolt fáczán . . .81
237. Spékelt „ sülve .81
238. Fáczán sülve . . .81
239. " töltve . . .81
240. Fajd becsinált . . .82
241. „ sülve 82
242. Fogoly becsinált . .82
243. ,, salmi . . .82
244. „ páczolva . .83
245. ,, lencse pueréval .83
246. Fogoly sülve . . . 83
247. „ töltve 83
248. Hófajd sülve 83
249. „ párolva 84
250. Túzok sülve 84
251. Sült vízityúk 84
252. Gyöngytyúk sülve 85
253. „ párolva 85
254. „ becsinált 85
255. Vadkacsa sülve S5
256. „ sülve más módon 85
257. Vadlúd sülve 86
258. „ sülve, más módon 86
259. Vadgalamb párolva 86
260. „ spékelve 86
261. „ sülve 86
262. Szalonka sülve 86
263. „ sülve más módon 87
264. Fülemile becsinált 87
265. „ sülve 88
266. „ töltve 88
267. Fenyves madár sülve 88
268. „ „ nyárson sülve 88
269. „ „ töltve 89
270. Pacsirta sülve 89
271. „ „ más módon . 89
272. Vaddisznó fej 90
273. „ ,, kocsonya . . . 90
274. Nyúl kocsonya . . . . . 91
275. Oz kocsonya
276. Hideg vaddisznó hús 92
277. Vadhús saláta 92
278. Vadhús saláta burgonyával 93
279. Fáczán kocsonya 93
280. Fajd kocsonya 93
281. Fenyves madár kocsonyával 93
282. Fogoly kocsonya 94
283. Pacsirta kocsonyával . . .94
284. Szárnyas vad á la chaúfroix .94
285. Hideg vadpecsenye 94
286. Hideg vadpecsenye más módon 95
287. Őz szelet kocsonyával . . .95
288. Vaddisznó szelet kocsonyával 95
289. Fogoly kocsonyával 95
290. Nyúl pástétom 95
291. Hideg vadhús pástétom . .97
292. Meleg vadhús pástétom . .97
293. Meleg nyúl pástétom . . .98
294. Meleg szárnyas vad pástétom 98
295. Vagdalt pástétom 98
296. Vadpástétom macaronival . .98
297. Vadpástétom rizzsel . . . .99
298. Vadpástétom tészta nélkül 99
299. Laska pástétom vagdalttal .99 Vissza
Tétel sorszám:
096

Kikiáltási ár:
8.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
105.100 Ft Licitek száma: 27



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!