TémakörökLezárt aukciók


Zsoldos Jenő: A felvilágosodás német-zsidó írói és a magyar irodalom (dedikált példány)

Szerző
Zsoldos Jenő
(Budapest) , , Kiadói tűzött papírkötés , 38 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2018-04-22 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1934, A szerző kiadása (Neuwald Illés utódai Könyvnyomda, Bp.), 38 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző dedikációjával ellátott kötet. Első kiadás.
A felvilágosodás német-zsidó írói és a magyar irodalom. Írta: Zsoldos Jenő.
Számozott lábjegyzetekkel kiegészített irodalmi tanulmány. Címfedélen Mandl Bernát (1852-1940) zsidó-magyar pedagógus, történetíró tollal beírt tulajdonosi bejegyzésével.
Címlapon a szerző dedikációjával: "Mandl Bernát igazgató úrnak őszinte tisztelettel Zsoldos Jenő."
Nyomtatta a Neuwald Illés utódai könyvnyomda, Budapest.
A szerző Zsoldos Jenő (1896-1972) zsidó származású irodalomtörténész, gimnáziumi igazgató-tanár. A Zsidó Szemle, a Libanon és a Magyar Zsidó Lexikon munkatársa, szerkesztője volt.
Kiadói tűzött papírkötés feliratozott címfedéllel, tiszta oldalakkal, hiánytalan, megkímélt állapotban.

Előszó

A XVIII-XIX. századforduló magyar irodalmának írói Voltaire eszméinek égboltja alatt közeledtek a világmindenség problémáinak megoldásához. Zsidószemléletük a voltaireianizmus gondolatrendszeréhez... Tovább

Előszó

A XVIII-XIX. századforduló magyar irodalmának írói Voltaire eszméinek égboltja alatt közeledtek a világmindenség problémáinak megoldásához. Zsidószemléletük a voltaireianizmus gondolatrendszeréhez igazodott, itéletüket a racionalizmus ahisztorikus multlátása és a felvilágosodás irodalmi partikularizmusa determinálta; véleményük kritikai hangjában a fanatizmus ellen hirdetett harc programmelvei érvényesültek. Csakhogy a racionalizmus történettudománya meghamisította a zsidóság életformájának képét. Nem vett tudomást az elmult századok szellemének törvényszerű eredményeiről, a történelmi tények kényszerítő és gátló szerepéről. Íróink a józan okosság nevében a vallási türelmet hirdették, de a filozófiai elfogulatlanságuk megtorpant a zsidó kérdés előtt. Megkövesedett előitéletük elhallgattatta felvilágosodott magatartásuk szavát. Csak lassan lazultak meg a zsidólátás merev vonalai a rousseaui világkép kialakulásával, a szentimentális-romantikus hangulat térhódítása nyomán. Az új világérzés megtörtte a hagyományos zsidószemlélet erejét. Felfedezik a zsidót s benne Keletet, a zsidóság multszeretetében a népi elemek örökségét, az európai kultúráról és konvencióktól elszigetelt életében a töretlen ősiséget. Az átmenet síkján számos motivum játszott bele irodalmunk kedvezőbb zsidószemléletének kialakulásába. De talán egy sem volt állandóbb és jelentősebb, mint a felvilágosodás zsidó íróinak szellemi hatása a magyar kultúrélet területén. Vissza

Tartalom

Sonnenfels József3
Mendelssohn Mózes12
Bendávid Lázár30
Mendelssohn köre36
Vissza
Tétel sorszám:
366

Kikiáltási ár:
8.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
8.000 Ft Licitek száma: 1Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!