Előszó
A ki gazdasági szakirodalmunk tíz év előtti termékeinek akár menynyiségét, akár minőségét a maival összehasonlítja, lehetetlen fel nem ismernie az óriási haladást, mely e téren mutatkozik, de lehetetlen fel nem ismernie a hézagokat is, melyek különösen az állattenyésztés és állatgyógyászat terén még mindég nagyon szembeszökők.
E hézagok egyikét óhajtottuk betölteni, mikor e munka megírására magunkat elhatároztuk.
Befolyással volt elhatározásunkra az a körülmény, hogy tanítványainknak nem tudtunk magyar könyvet ajánlani, mely mindazt tartalmazza, a mit mi erre vonatkozólag előadásainkban nyujtunk, a mire pedig a gyakorlati életben is szükségük van; befolyt elhatározásunkra aztán az a kedvező fogadtatás is, melyben ezt megelőző művünk: »A ló és annak tenyésztése« részesült.
Hazai viszonyaink között arra várnunk, hogy más, talán avatottabb kéz tárja fel előttünk a sertéstenyésztés alapvonalait, háládatlan feladat lett volna, mert a tapasztalás a felől győzött meg, hogy habár derék szakemberekkel e téren is rendelkezünk, de nem rendelkezünk vállalkozó szellemű könyvkiadókkal.
Megírtuk és kiadtuk tehát mi magunk ezen művünket is.
Rajta voltunk, hogy kevés helyen sokat mondjunk s többet és jobbat nyujtsunk, mint az eddig megjelent hasonirányu magyar művek.
Vissza
Tartalom
I. RÉSZ.
Előszó 3
Bevezetés 5
Természetrajzi adatok 9
Történelmi adatok 19
A sertés előnyös oldalai 25
A sertés hátrányos oldalai 31
II. RÉSZ.
Bevezetés 43
Szövettani adatok 45
A) A csontvázon levő szervek és készülékek 64
B) A test üregeiben levő szervek és készülékek 66
III. RÉSZ.
Bevezetés 79
A sertés külsője, alapformája és méretei
A sertés külső testrészeinek leirása 83
A) A fej és egyes részei 83
B) A törzs egyes részei 90
C) A végtagok és azok egyes részei 99
A végtagok egészben tekintve 105
A sertés alapformája s méretei 107
A sertés szine 119
A sertés életkorának meghatározása 122
Közönséges és nemes sertés 133
IV. RÉSZ.
Bevezetés 137
A sertések fajtái s azok tenyésztése az egyes országokban 139
I. Európai sertések 146
Magyarország sértései 146
Magyarország idegen fajta sertései és fajta elegyei 172
Szerbia sértései 176
Románia sertései 179
Bulgária sertései 181
A török birodalom sertései 182
Montenegro sertései 183
Görögország sertései 183
Oroszország sertései 184
Austria sertései 184
Olaszország sertései 187
Portugállá és Spanyolország sertései. . . 186
Sweiz sertései 191
Francziaország sertései 191
Belgium sertései 195
Németország sertései 196
Dánia sertései 206
Holland sertései 207
Nagy-Brittania sertései 207
Angol fajtaelegyek 221
II. Európán kivüli sertések 227
Amerika sertései 227
Afrika sertései 231
Australia sertései 232
V. RÉSZ.
Bevezetés 232
Czél a sertéstenyésztés terén 235
Tenyészeljárások 240
Törzskönyvezés 244
Vérfrissités 257
A tenyészsertések megválasztásáról általában 258
A kocza megválasztása 263
A kan megválasztása 264
A rühetés 266
A búgatás 253
A hasasság 271
A hasas koczák kezelése 271
A hasasság alatti rendellenességek 274
A fiadzás 275
A fiadzás alatti és utáni rendellenességek 277
A szoptatós koczák és a szopós malaczok kezelése 282
A malaczok elválasztása s azoknak további kezelése 284
A herélés és miskárolás 286
VI. RÉSZ.
A sertés istálló és annak berendezése 293
VII. RÉSZ.
A sertés takarmányozása 313
Bevezetés 315
Általános rész 317
Különleges rész 325
Zöldtakármányfélék 329
Szemestakarmányfélék 333
Mesterséges takarmányfélék 344
A sertés makkoltatása és legeltetése 354
Takarmány előkészitési módok 367
Növendék-sertések takarmányozása 377
Tenyészállatok takarmányozása 390
VIII. RÉSZ.
A sertés hizlalása 395
Bevezetés 397
Hizlalás 401
A takarmány félék összetétele s tápanyag tartalma 419
IX. RÉSZ.
A sertés vétele és eladása 425
Sertés vásárlás 427
A sertés eladása 429
X. RÉSZ.
A sertés terményeinek feldolgozása 439
FÜGGELÉK.
A gyakoribb és fontosabb sertés betegségek 455
Betüsoros tárgymutató 481
Forrásul használt művek 485
Hiba igazítás 486
Vissza