Témakörök



Lezárt aukciók


Kisbán Eszter: Népi kultúra, közkultúra, jelkép: a gulyás, pörkölt, paprikás

Szerző
Kisbán Eszter
Szerkesztő
Paládi-Kovács Attila
Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutató Csoportja (Budapest) ,
Ragasztott papírkötés , 153 oldal
Sorozatcím: Életmód és tradíció
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  Angol 
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-7762-53-1
Aukció vége:
2019-06-30 20:00

Előszó

A gulyás/pörkölt étel, bár korai históriája az alföldi árutermelő marhanevelés korai újkori történetének messzeségében tűnik fel, terjeszkedő, expanzív szakaszában, amikor immár... Tovább

Előszó

A gulyás/pörkölt étel, bár korai históriája az alföldi árutermelő marhanevelés korai újkori történetének messzeségében tűnik fel, terjeszkedő, expanzív szakaszában, amikor immár gulyás/pörkölt/paprikásként az alföldi régió parasztságának legfontosabb, a táplálkozáskultúra stílusát meghatározó húsétele lett, elég jól nyomon követhető. Ezt a terjeszkedést, stílusváltást kíséri végig ez a munka egyik szálán. Az étel pályafutása arra is erőteljesen rámutat, mennyire behatárolt, regionális kultúrák voltak a hagyományos parasztkultúrák. A gulyás/pörkölt/paprikás közönséges mindennapi étel ma szerte Magyarországon. Az egyetlen parasztétel, amit a nemesi, polgári kultúra a 19. században ilyen mértékben befogadott. Ennek a folyamatnak a kezdetei a 18. század végére nyúlnak vissza, amikor a magyar nemesség a II. Józseffel való nemzeti konfliktusban a köznép gulyáshús ételét mutatta fel a magyar kultúra önállóságának egyik jeleként. A jelkép nem ment feledésbe. A népiesség jegyében később a köznépre utaló ételként nyert befogadást a főúri, nemesi, polgári asztalokra. Végül a polgári konyha juttatta el az Alföldön kívüli vidékek parasztságához. Vissza

Tartalom

Előszó11
A gulyás étel helyzete a 18. században13
Irodalmi nyelv, beszélt köznyelv13
Pásztorétel16
Alföldi parasztok21
Új változat: paprikás hús23
Tábori katonaétel26
Utasétel27
Magyar nemzeti étel30
"A káposztás hús Magyarország címere"30
A köznép ételéből nemzeti étel - hagyományalkotás 1790 körül33
Egy pályaív korai szakasza40
A gulyás útja a 19. században43
A magasabb társadalmi rétegek növekvő bekapcsolódása44
A számontartás és használatbavétel mezsgyéjén44
Polgári szakácskönyvek46
Külföldi szakácskönyvek52
Városi vendégfogadók53
Gulyás, pörkölt, paprikás a köznyelvben - "gulyáshússá aprítalak"55
Gulyásleves57
Távolságtartás a két táplálkozási stílus érintkezésében - "Fácán-e vagy paprikás?"59
Népi kultúra, nemzeti kultúra - "Miben áll a magyar nemzetiség?"62
Az étel előretörése a parasztkultúrában a 19. század derekáig64
Ünnep az Alföldön64
Mindennapok az alföldön68
Az Alföldön kívül70
A 19. századi fejlődés mérlege73
A guláys helyzete a parasztoknál 1900 körül75
A fő elterjedési terület: az alföldi régió76
"Nem vasárnap, ha nincs paprikás"76
Lakodalom78
Pörkölt, paprikás az alföldön kívül84
Az új stílus89
Három színtér a 20. században91
Kiegyenlítődés a hazai táplálkozáskultúrában?91
Magyar szimbólum a hazai turisztikai iparban95
Nemzeti jelkép az emigrációban96
Visszapillantás - parasztkultúra, elitkultúra nemzeti kultúra101
Önálló parasztstílus a 19. században101
jelképes szerepek104
Irodalom107
A képek forrásai121
Képek123
Angol összefoglalása135
Vissza
Tétel sorszám:
200

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
15.000 Ft Licitek száma: 24



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!