Témakörök



Lezárt aukciók


Mohácsi Mátyás/Porpáczy Aladár: Dió-, mandula-, mogyoró-, gesztenyetermesztés és nemesítés

Szerző
Mohácsi Mátyás
Porpáczy Aladár
Szerkesztő
Kónya László
Mezőgazdasági Kiadó (Budapest) ,
Fűzött papírkötés , 351 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Aukció vége:
2019-03-31 20:00

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A borító, a lapélek és néhány lap foltos. A kötés megtört.

Előszó

Részlet a könyvből: A dió Újabb kutatások kiderítették, hogy a diófa hazánk területén őshonos. Fekete és Blattny könyve még kétségbevonja a dió őshonosságát Magyarországon és a magyar... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: A dió Újabb kutatások kiderítették, hogy a diófa hazánk területén őshonos. Fekete és Blattny könyve még kétségbevonja a dió őshonosságát Magyarországon és a magyar termőhelyeken csak elvadulva betelepült elemnek tartja, de némrégiben Szilády Zoltán teljesen tisztázta ezt a kérdést. Szilády Orsova-Mehádia vidékén a kísérő növények [Celtis australlis (ostorfa), Acer monspessulanum (francia juhar)] figyelembevételével bebizonyítja, hogy a diófa már a harmadkorban is honos volt Magyarország területén. Ugyancsak Szilády ma is meglévő, sokkal északibb őshonos diótelepeket is felemlít: ezek közül legérdekesebb a Pomáz melletti Susnyák-patak száraz medrében meghúzódó ősdióliget. Vissza

Tartalom

A dió
A dió őshazája és földrajzi elterjedése3
Vad termőhelyei és őshonosságának kérdése hazánkban3
A diófa növénytani helyzete5
A dió rendszertani beosztása5
A dió morfológiai leírása5
A dió virágbiológiája11
A gyümölcs kifejlődése és érése20
A diófajták ismertetése22
A diófajták általános jellemzése és érése22
A fa növekedése22
A fa rügyezése és virágzása23
A fa edzettsége23
A fa termőkora és termékenysége23
A levelek alakja és nagysága24
A gyümölcs tulajdonságai24
A gyümölcs nagysága25
A héj vastagsága25
A héj felülete26
A gyümölcs alakja26
A gyümölcs béltartalma26
A magbél héjának színe és vsatagsága27
A magbél íze27
A diófajták osztályozása29
Királydió = Juglans regia L.29
Lószemű vagy óriás dió29
Bütykös dió29
Papírhéjú dió29
Cinege dió30
Közönséges gömbölyű dió30
Apró gömbölyű dió30
Nagy kődió30
Kis kődió30
Hosszúkás dió30
Hengeres dió30
Kihegyezett vagy szíves dió30
Karimás dió31
Csőrös dió31
A elterjedtebb nemes diófajták ismertetése33
Eszterházán előállított és kiválasztott dióhibridek rövid ismertetése43
Kaghazi46
Diófajkeverékek és azok fontossága a természetben56
A dió fajrokonai61
A dió nemesítése66
Nemesítési célok és szempontok66
A fa kiváló tulajdonságai67
A gyümölcs kiváló tulajdonságai76
Tenyészkiválogatás (Selectio)81
Elitfa kijelölés81
Céltudatos kiválasztás82
Anyafák kiválasztása vegetatív szaporítás céljára84
Anyafák kijelölése generatív szaporítás céljára85
Anyafák kijelölése alanyszaporítás céljára86
Keresztezés (hibridizálás)86
A szülőpárok megválasztása87
A mesterséges megtermékenyítés87
Kiválasztó (szelektív) megtermékenyítés pollenkeverék alkalmazásával92
Vegetatív hibridizálás, oltásos keresztezés. Micsurin93
A hibridcsemeték felnevelése94
A diófa nemesítés a Szovjetunióban95
A dió szaporítása101
Magcsemete nevelése és faiskolának alkalmas területek kiválasztása101
A magcsemete fává nevelése a faiskolában103
A dió vegetatív szaporítása105
Külföldön használatos dióoltási eljárások107
Gyűrűs szemzés108
Ablakos szemzés109
Szemlapozás109
Közönséges alvó szemzés109
Oltás109
A dió vegetatív szaporítása hazánkban112
A dió növényházi oltása114
Dióoltás kézben előhajtatással120
A diófa szabadföldi oltása123
A diófák szemzése125
Termődiófák átoltása125
A dió szaporítása bujtás útján126
A diófa gazdasági jelentősége127
A dió telepítése130
A diófa tenyészeti feltételei130
Fekvés130
Talaj131
A diófa telepítésére alkalmas helyek132
A diófák térigénye133
Köztes ültetés a dió gyümölcsösben134
Az ültetés135
A fa helyének elkészítése, gödörásás136
A diófa ültetési ideje és módja136
Alacsony vagy magastörzsű fákat ültessünk-e?139
A diófa ápolása141
A diófa ifjítása145
A talaj művelése146
A diófa vízszükséglete147
A diófa trágyázása147
A diótermés betakarítása149
A dió kikészítése a piac számára150
Javaslat a dió osztályozására151
A diófa hozama155
A diófa ipari értéke155
A magyar diókereskedelem statisztikai adatai155
A külföldi államok diótermése155
A diófa fontosabb rovarkártevői, betegségei és elemi károk155
A hikori dió
A hikori dió termesztése160
A mandula
A mandula őshazája és földrajzi elterjedése168
A mandulatermesztés térfoglalása és Földön168
A mandula növénytani helyzete171
Rendszertani beosztása171
A mandula morfológiai jellemzése171
A mandula virágbiológiája175
A gyümölcs kifejlődése és érése177
A mandula fajrokonai178
A mandulafaták ismertetése182
Hazai fajták184
Idegen, európai fajták188
Amerikai fajták192
Díszmandulafajták193
A mandula nemesítése194
Nemesítési célok és irányelvek194
Nemesítési módok201
A mandula szaporítása205
Alany205
Magvetés206
Az alany felnevelése206
A szemzés207
Az oltvány felnevelése208
A mandula telepítése209
Éghajlat209
Talaj210
Az oltványok ültetése210
Az ültetés ideje211
Talajelőkészítés, gödörásás211
Telepítés magról212
Az oltványok ültetési távolsága213
Köztestermesztés (melléktermények alkalmazása) a mandulásban213
A telepítés ápolása az első évben214
A mandulafa koronalakítása214
A mandulafa kehelyalakú koronája215
A termő mandulafa ápolása216
Talajművelés216
A mandula metszése216
A mandula ifjítása218
A mandula átoltása218
A mandulafa trágyázása219
A mandula értékesítése220
A mandula hozama222
A mandula felhasználhatóságának módja226
A mogyoró
A mogyorótermesztés elterjedése a Földön230
A mogyoró növénytani ismertetése232
Rendszertani helyzete és morfológiai jellemzése232
A mogyorófajok ismertetése233
Mogyoró fajkeverékek239
A mogyoró virágbiológiája239
A termesztett mogyorófajták ismertetése240
A fajták gyümölcsészeti csoportosítása240
A legismertebb nemes mogyorófajták ismertetése244
A mogyoró szaporítása258
A magvetés258
A mogyoró oltása259
A mogyoró szaporítása tősarjakról260
A mogyoró szaporítása bujtásról260
Sugaras bujtás260
Feltöltéses bujtás261
A mogyoróbokor felnevelése az iskolában262
A mogyoróbokor tenyészeti feltételei és telepítése262
Éghajlat262
Fekvés263
Talaj263
Talajelőkészítés263
A mogyoróbokrok helyének kijelölése264
A mogyoró ültetése264
A mogyoróbokor termékenysége265
A mogyoróültetvények gondozása265
Talajművelés265
Melléktermények265
A mogyoróbokor metszése265
A mogyoróbokor ifjítása267
A mogyoróbokor trágyázása267
A mogyoró értékesítése269
Szedés és raktározás269
A mogyoró kereskedelmi minősítése269
A mogyoró felhasználása271
A mogyoró hozama271
A mogyoró főbb termesztési helyei273
A gesztenye
A gesztenye őshazája és földrajzi elterjedése277
A gesztenye növénytani helyzete278
Rendszertani helyzete278
A gesztenye virágbiológiája279
A gesztenyefajok növénytani leírása
Európai fajok280
Amerikai fajok281
Ázsiai fajok283
Gesztenyefajkeverékek284
Nemes gesztenyefajták284
A gesztenye mint díszfa286
A gesztenye nemesítése288
A szelidgesztenye szaporítása290
A szelidgesztenye oltása292
A szelidgesztenye tenyészeti feltételei293
A szelidgesztenye ültetése294
A szelidgesztenye metszése és ápolása294
A szelidgesztenye ifjítása294
A termés betakarítása295
A szelidgesztenye terméshozama295
A gesztenye elraktározása296
A szelidgesztenye felhasználhatósága296
A diófa fontosabb rovarkártevői, betegségei és elemi károk299
A mandula betegségei és ellenségei304
A mogyoró betegségei és ellenségei308
A szelidgesztenye ellenségei és betegségei309
Felhasznált irodalom311
Vissza
Tétel sorszám:
278

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
50.000 Ft Licitek száma: 20



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!