TémakörökLezárt aukciók


Petrás Anna: Galga menti hímzések/Galga menti hímzéstervek (dedikált példány)

Szerző
Petrás Anna
Szerkesztő
Asztalos István
Grafikus
Meszes Éva
Lektor
Borbély Jolán
Fotózta
Petrás György
Petőfi Múzeum (Aszód) ,
Kiadói tűzött papírkötés , 92 oldal
Sorozatcím: Múzeumi füzetek
Kötetszám: 27
Nyelv: Magyar 
Méret: 28 cm x 21 cm
ISBN:
Aukció vége:
2022-01-23 20:00

Aukciós tétel adatai

Aszód, 1984, Petőfi Múzeum (MÉMMI Sopkszorosító Üzem, Gödöllő), 92 p. + 15 p., ill. + 90 mell.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Múzeumi Füzetek. No.: 27. sz. - No.: 28. sz. Szerkesztette: Asztalos István.
Galga menti hímzések - Galga menti hímzéstervek. Írta: Petrás Anna.
A Galga menti hímzések c. kötet címlapján a szerző, Petrás Anna névre szóló dedikációja olvasható: "Dr. N. J.-nénak baráti szeretettel 1985. jan. Petrás Anna."
A rajzokat készítette, a borítót tervezte: Meszes Éva. A kötet harmincnyolc, fekete-fehér, számozott fotóját Petrás György készítette. Részletes tervezői tanácsokkal, függelékkel, jegyzetekkel, irodalommal, a nyomódúcok és a fényképek jegyzékével, idegen nyelvű (német) összefoglalóval ellátott kiadás.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány kék feliratos, népi mintás díszítéssel ellátott címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, tiszta, műnyomó papíros belívekkel, hiánytalan jó állapotban. Kiadói kék feliratos, népi mintás díszítéssel, ellátott, jó állapotú, eredeti papírtokban.
Különálló mellékletként: Galga menti hímzéstervek (15 p. terjedelemben, egy rajzolt, feliratos térképpel, a közreadott tervek részletes jegyzékével), valamint 90 db hajtogatott, feliratos, fekete-fehér hímzéstervet tartalmazó melléklet.

Előszó

A Galga-vidék nyelvjárása a palóc nyelvjáráshoz tartozik; mint ahogy az egész Galga-vidék a tőlük északabbra élő palócoknak édes rokona. Ha valaki veszi a fáradtságot és végigsétál (végigautózik)... Tovább

Előszó

A Galga-vidék nyelvjárása a palóc nyelvjáráshoz tartozik; mint ahogy az egész Galga-vidék a tőlük északabbra élő palócoknak édes rokona. Ha valaki veszi a fáradtságot és végigsétál (végigautózik) Őrhalom, Szécsény, Rimóc, Hollókő, Buják, Acsa, Galgamácsa, Galgahévíz szép tájain és megnézi a ringó-léptő, erős asszonyokat; a sokféle és első pillanatra teljesen elütő viselet ellenére is úgy érzi: ezek összetartoznak. Mintha Istenanya csak azért öltöztetné más ruhába sok-számú ikreit, hogy össze ne keverje őket... Ezt igazolja Horváth Lajos is, aki így ír: "... Anonymus szerint Árpád vezér parancsára nagybátyjának, Hüleknek a két fia, Szovárd és Kadocsa, valamint Huba, - a fejedelmi személyek egyike - hódította meg seregével a nógrádi, gömöri részeket, a Sajó és az Ipoly közötti területet, e közben átkeltek a Galga vizén... Ha az Anonymus által - a honfoglalás után mintegy 300 évvel később - leírt személyek és útvonal tekintetében kétségeink lehetnek is, az mindenképpen bizonyos, hogy a magyar nép a 896-os honfoglalás idején megszállta a Galga mentét is... Vissza

Tartalom

A Galga vidék történetének vázlatos áttekintése 7
A Galga menti hímzések története 13
Tervezői tanácsok 22
Függelék 25
Jegyzetek 28
Irodalom 29
Nyomódúcok jegyzéke 30
Fényképek jegyzéke 83
Idegen nyelvű összegzés 92 Vissza
Tétel sorszám:
312

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
14.900 Ft Licitek száma: 90Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!