TémakörökLezárt aukciók


Keresztury Dezső: Önarcképek (dedikált, számozott példány)

(1904-1991)

Szerző
Keresztury Dezső
Szerkesztő
Szántó Tibor
Fotózta
Kass János
Kapcsolódó személy
Major Ottó
Zalai Nyomda-Magyar Bibliofil Társaság ,
Kiadói papírmappa , 36 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 13 cm
ISBN: 963-041-352-3
Aukció vége:
2022-10-23 20:00

Aukciós tétel adatai

[Zalaegerszeg], 1991, Magyar Bibliofil Társaság kiadása (Zalai Nyomda, Zalaegerszeg), 36 p. + [1] p. + [2] t.: ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Szerző által dedikált példány. Első, számozott, bibliofil kiadvány. Önarcképek (1904-1991). Versek. Írta: Keresztury Dezső. Szerkesztette és tervezte: Szántó Tibor.
A címlapon a szerző, Keresztury Dezső tollal beírt, névre szóló dedikációja olvasható: "A K.-családnak művész-költő sugalmazójának, az ihletett költőnőnek, szíves baráti tisztelettel: Keresztury Dezső. Bp. 1993. II. 20."
"Ezt a könyvet korunk példamutató költőjének és tudósának, a hazai kultúra fáradhatatlan személyiségének, Keresztury Dezső Zalaegerszeg díszpolgárának tiszteletére jelentette meg a Zalai Nyomda társadalmi munkában, Galla József igazgató irányításával, a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal támogatásával. 1300 számozott példányban, Caxton betűtípusból szedve, Kossuth ofszet papíron, különleges kötésben, papírmappában, az MTI fotóosztálya (1947) és Kass János (1990) fényképeivel". Ez a 212-es számú példány.
2 a szerzőről készült fekete-fehér fényképpel illusztrált, valamint Major Ottó előszavával és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kiadás.
Kiadói különleges kötésben lévő példány, zsinórral összefűzött belívekkel, hiánytalan állapotban, feliratozott, enyhén sérült, javított kiadói papírmappában.
A kötet szerzője, Keresztury Dezső (Zalaegerszeg, 1904. szeptember 6. – Budapest, 1996. április 30.) magyar író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár. Eötvös-kollégista, a budapesti, a berlini és a bécsi egyetem hallgatója, magyar–német szakos tanár, a berlini egyetem magyar lektora, a Magyar Intézet könyvtárosa, az Eötvös József Collegium magyar tanára, a Pester Lloyd c. német nyelvű napilap irodalmi, később kulturális rovatvezetője. A budapesti egyetem magántanára, a Magyar Írók Szövetségének alapító tagja, a Nemzeti Parasztpárt tagjaként vallás- és közoktatásügyi miniszter, az Eötvös József Collegium igazgatója, a Nemzeti Parasztpárt politikusa, a Magyar Tudományos Akadémia főkönyvtárosa, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos főosztályvezetője, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Veres Péter Társaság tiszteletbeli elnökségi tagja, a PEN Club tiszteletbeli elnöke, a Goethe Társaság Magyar Tagozatának elnöke.

Előszó

Minap publikált hírlapi jegyzetemben az év költőjének neveztem a nyolcvanhetedik esztendejébe lépett Keresztury Dezsőt, hiszen alig telik el hét, hogy ne kerülne ki írói műhelyéből egy-egy új,... Tovább

Előszó

Minap publikált hírlapi jegyzetemben az év költőjének neveztem a nyolcvanhetedik esztendejébe lépett Keresztury Dezsőt, hiszen alig telik el hét, hogy ne kerülne ki írói műhelyéből egy-egy új, egész valónkat megragadó verses önvallomása. Ez a tény, magábanvéve is, az alkotóerő csodája. Kivált, ha arra gondolunk, hogy egy versek mindegyike emberi tanúságtétel is a köröttünk zajló világtörténelmi drámában. "Egy író életművét nemcsak írásainak összessége jelenti, hanem a munkáiban kibomló egyéniség s a műveknek egységes értelmet adó írói pálya is" - írta Keresztury Dezső 1936-ban, Kosztolányit búcsúztató megrendítő tanulmányában. Milyen hát az az egyéniség, mely Keresztury írói munkáiban bomlik ki? Mi a kulcsa írói karakterének? Egyetlen görög szóval felelhetünk erre: a paideia, az emberrénevelés. Olyan alkotó emberré, akiben a szép tökéletes harmóniában van a jóval, a közérdek az egyéni becsvággyal és az igazságérzettel. Erre törekedett ő maga is minden művében, egész életvitelében, minden írói és emberi gesztusában. harmóniáját a világgal és önmagával nehéz belső harcokban, napról napra küzdötte ki... Vissza

Tartalom

Major Ottó: Egy életmű kódája3
Így éltem5
Hegyen7
Várakozva8
Bársonyszékben10
A Badacsony lábánál12
Emberi szóval15
Kicsit szorongva16
Érlelődve17
Hajnalban18
Egy perlekedőnek19
Változván azonosan20
Mózes szavai a XX. század végén22
Önarckép (családi háttérrel)25
Udvaros hold26
7527
Önarckép a nyolcvanas évek végén28
Pásztor29
Beszélj!33
Kortársaimnak34
Tükör nélkül35
Önarckép halállal36
Vissza
Tétel sorszám:
111

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
7.100 Ft Licitek száma: 12Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!