1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
BLOG

A SHAKESPEARE-HAGYATÉK – AVAGY MIT LÁT A MAI EMBER A ZSENIÁLIS DRÁMAÍRÓ MŰVEIBEN

Március 21.

William Shakespeare (1564-1616) munkásságát szinte mindenki ismeri. Talán leghíresebb művét, a Rómeó és Júliát is nagy rajongás övezi, hiszen a belőle készült musical sokak kedvencévé vált. Ugyanakkor érdekes belegondolni, hogy egész pontosan miért is ennyire népszerűek a közel a 500 éves drámák.

A megoldás valószínűleg a Shakespeare által színpadra írt művek témájában és főbb motívumaiban keresendő. Természetesen ez is vitatható, vagy kiegészíthető álláspont, de alapvetően elég csak megfigyelni mikről szólnak a történetek: szerelem, család, árulás, ármány. Ezek a mai napig társadalmunk meghatározó darabjai közé tartozik.

Ennél a pontnál felmerülhet, hogy miért szükséges egy régi, túlságosan archaikus nyelvet olvasni, ahelyett, hogy a modern szövegekre koncentrálnánk. Ennek oka szintén az időtállóságban keresendő. Shakespeare valamennyi műve interpretálható a modern társadalomra, és ez hozzásegítheti a befogadót, hogy korunk történéseit a történelem szűrőjén is átláthassa. És mivel újabb és újabb fordítások jelennek meg, így régies nyelv sem lehet probléma.

Nem szabad megfeledkezni Shakespeare nyelvi zsenialitásáról sem. Megannyi szót adott hozzá az angol szótárakhoz, feltalált szavakat és ezek a mai napig használatban vannak. Ilyen például az eventful (eseményteljes), hurry (sietség) vagy épp a road (út).

Mindenkinek ajánlom Shakespeare drámáit, mert benne van a történelem, az irodalom és az élet.

Pro tipp: Ha nehezen mennek a szövegek, próbáld meg hangosan. Shakespeare is színpadra szánta őket.

KATEGÓRIÁK

További érdekességekkel és kvízekkel várjuk Facebook és Instagram oldalunkon is.

blog