1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
BLOG

ÉLETEM LEGMEGHATÁROZÓBB REGÉNYEI (RÉSZLET)

Április 18.

Életem legmeghatározóbb regényei között legfontosabb helyen a Harry Potter szerepel, hiszen ezzel szerettem meg igazán az olvasást. Azóta már többszáz történet van a hátam mögött, és ugyan változott a preferenciám és igényem, hogy mit keresek egy olvasmányban, de a nagybetűs kezdet iránti szeretetem nem csökkent az évek során.

Tucatnyi olyan könyvet tudnék felsorolni ezen felül, amik valamiért nagy hatással voltak rám eddigi olvasmányaimból, s ezek nem mindig csak a mondanivalójukkal nyűgöznek le, hanem volt, hogy inkább a világépítésükkel. Ha jelenleg kellene három kedvencet meghatároznom, biztosan Moskát Anita: Irha és bőr, George Orwell: 1984, valamint Daniel Keyes: Virágot Algernonnak című írása mellett döntenék.

Moskát Anita fent említett regénye teljes mértékben levett a lábamról, hiszen elképesztő világot épített. Rendkívüli alapossággal kitalált és megírt weird fictionről beszélünk, melyben egy alternatív Budapestre kalauzol bennünket a szerző. A politikai csatározásokkal teleszőtt történet fő témája a megmagyarázhatatlan okokból bebábozódott, majd félig emberszerű lényekké alakult állatok, azaz Fajzatok tömegének elhelyezése a társadalomban. Vajon mit kezd az emberiség olyan szerzetekkel, akik sem nem állatok, sem nem emberek, de képesek beszélni és emberként létezni? Az írónő zsenialitása magáért beszél ebben az írásban.

Orwell szintén lenyűgöző világával rabolta el a szívemet. Ugyan regényének ihletője a sztálinista Szovjetunió, s több, mint 70 éve íródott, mégis ijesztően mai. Szintén politikai harcok kereszttüzében követhetünk egy ifjú lázadót, aki nehezen viseli országa törvényeit, s megpróbálkozik a lehetetlennel, azaz kibújni az állam mindent látó szeme alól, s megtalálni, megélni önmagát.
Olvasás során rengeteg párhuzamot lelhetünk jelenlegi világunkkal, s az olvasóban talán az is felmerül majd, mennyit is fejlődtünk a mű keletkezése óta, s hová is tartunk? Igazi gondolatébresztő történet.

Keyes kötetét pedig azért szeretem, mert mesterien ír, és remekül érzékenyít ezzel a művével. Történetében emberi kapcsolatokról és elfogadásról mesél egy értelmi sérült embertársunk szemén keresztül. Charlie tudomány általi felemelkedését, majd későbbi bukását végigkövetni szívfacsaró, s megannyi kérdést vet fel az emberben. Mélyen megindító és elgondolkodtató olvasmány.

S hogy a címben miért említem azt, hogy "részlet"? Az ember minél többet olvas, annál több olyan történetet talál, amik nagy hatással tudnak lenni rá. Néha egy meghatározó élethelyzet, vagy csak egy vágyott életérzés, hangulat miatt, s ez nálam sincs másképp. Órákig sorolhatnám még a fontosabb regényeket az életemből, de remélem ezzel a kis ízelítővel is hozzájárulhattam, hogy ezen sorok olvasója új olvasmányokra leljen, s talán egy másik alkalommal beszámolhatok majd a többiről.

KATEGÓRIÁK

További érdekességekkel és kvízekkel várjuk Facebook és Instagram oldalunkon is.

blog