1.034.885

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
BLOG

KÉT HÍRES PRÓZAÍRÓ, AKIK VALÓJÁBAN KÖLTŐKÉNT KEZDTÉK PÁLYAFUTÁSUK

Április 11.

Amely szerzőnek olyan műveket köszönhet a magyar irodalom, mint az Abigél, Az ajtó, a Pilátus vagy éppen a Régimódi történetek, ott nem is csodálkozhatunk, hogy lírája kissé elmosódott az idővel és mára már csak néhány Szabó Magda vers van beépülve a köztudatba.

Ennek ellenére fontos megjegyeznünk azt, hogy hőn szeretett szerzőnőnk valójában költőként kezdte a pályafutását és legelőször verseket írt és publikált, sőt, amikor az első Szabó Magda regényt kiadták, ő akkor már méltán elismert és népszerű költőnő volt.

Mit érdemes észben tartani a Szabó Magda versekről?

A XX. század második felére jellemzően őt is elbűvölte a szabadversek forradalmisága, így konvenciók közé be nem szorítva saját magát láttak napvilágot a versei. Ugyanakkor a rím, a dallam és helyenként a szabálytalan ritmus fonalára van felfűzve egy-egy gondolatmenet.

Szabó Magda verseit jelenleg a Szüret c. kötet őrzi, melyben különböző korszakok, különböző költeményei találhatóak meg.

A Pletykaanyu berobbanása és kötet körülötti botrány előtt Grecsó Krisztián polcát már jó néhány saját kötet is ékesítette, melyek különböző magánkiadásokban jelentek meg, korlátozott példányszámban. Ilyen volt a Vízjelek a honvágyról, vagy éppen az Angyalkacsinálás.

Grecsó Krisztián ezután hosszú ideig csak prózai műveket írt, néhol esetleg drámát, ám költői tehetségét évekig nem csillogtatta meg publikusan, az olvasók csupán a Rájátszás nevű projekten keresztül ismerhettek meg néhány Grecsó verset, melyet megzenésítettek.

2020-ban jelent meg a Magamról többet c. verseskötet, melyben káprázatosan élénk képekkel tarkított verseket olvashatunk. Mondanom sem kell: egyöntetű sikert aratott. Ezen felbuzdulva a POKET zsebkönyvek tavaly Ami elhasadt címmel adták ki egyben Grecsó első versesköteteit, melyek már nem voltak elérhetőek az olvasói közönség számára. Koherens, érett költészeti nyelv jellemzi már a legelső Grecsó műveket is, melyek végigjárják az élet különböző szakaszait, taglalva azok örömeit és viszontagságait.

KATEGÓRIÁK

További érdekességekkel és kvízekkel várjuk Facebook és Instagram oldalunkon is.

blog