1.034.855

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
BLOG

NÉPSZERŰSÍTHETŐ-E AZ OLVASÁS?

Április 18.

Igen, mondhatnánk röviden, de rögtön adódhatna is a kérdés, hogy kell-e népszerűsíteni az olvasást? A válasz szintén igen, ugyanis a TÁRKI 2020-as felmérésének adatait átböngészve azt tapasztalhatjuk, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság mindössze 13%-a vesz heti rendszerességgel könyvet a kezébe.

A koronavírus és a bezártság sokakban fellendítette az érdeklődést a könyvek iránt, éppen ezért kimondottan fontos szerep jutott az elmúlt években azoknak, akik online munkásságukkal igyekeznek olvasásra ösztönözni másokat.

Egyre több könyvklub alakul, s egyre többen érzik úgy, hogy szeretnének kilépni a könyvolvasás magányos tevékenységéből, s olvasmányélményeiket az online térben megosztva kapcsolódni másokhoz.

Manapság minden népszerű közösségi felületen - beleértve az Instagramot, Youtube-ot, vagy éppen a Tiktokot - találhatunk olyan személyeket, akik könyves élményeikről számolnak be, segítenek eligazodni az újdonságok terén, de közülük nem egy foglalkozik a klasszikusokkal is, vagy éppen azon munkálkodik, hogy rég elfeledett történeteket hozzon újra a köztudatba.

Ugyan sokan gondolják úgy, hogy a mai fiatalok nem szeretnek olvasni, ezekre a felületekre belépve igen gyorsan ráébredhetünk, hogy ez közel sem fedi a valóságot. Többszáz fiatal osztja meg napi/heti rendszerességgel élményeit videós és/vagy képes formában, buzdítva ezzel minden korosztályt a könyvekkel való ismerkedésre. Segítségükkel sokakhoz juthatnak el a friss megjelenéseken túl a nagyszülők polcairól származó kincsek, s általuk fellendülhet az érdeklődés egy-egy idősebb kötet iránt is.

Gondolhatnánk azt is, hogy ez csupán a tízenévesek szórakozása, de valójában egyre több képviselője van az idősebb, 30-as, 40-es korosztálynak is mind a videósok, mind a fotográfusok között, ami teljesen új színt visz a palettára. Mindegy, hogy az ember milyen nemű, életkorú, és az is, hogy mely témakört kedveli leginkább, biztos lehet abban, hogy fog minimum egy olyan személyt találni, aki megfelel az ő ízlésvilágának.

Érdemes nyomon követni a különböző felületeket, hiszen számos különböző zsánerben tevékenykednek olvasásnépszerűsítők, akik segíthetnek felfedezni egy-egy remek, új történetet.

KATEGÓRIÁK

További érdekességekkel és kvízekkel várjuk Facebook és Instagram oldalunkon is.

blog