Antikvarium.hu
Antikvarium.hu
Akció
Főoldal
BÁRMILYEN INFORMÁCIÓT tud a könyvről, a pontos szót ide írva megtalálhatja!
Súgó

Dr. Kriston Vízi József: Az ördög bibliája

A könyv adatai

(1 fotó)
24 cm x 17 cm

A könyv címe:

Az ördög bibliája

Alcím:

Játékkártya történeti kiállítás/In memoriam: Rodolfo/Gács Rezső (1911-1987)/Szórakaraténusz Játékmúzeum, Kecskemét 1990. október 20.-1991. június 2.

A könyvhöz kapcsolódó név/nevek:

Dr. Kriston Vízi József  (Szerkesztő)

Bahget Iskander  (Fotózta)

Kiss Béla  (Fotózta)

Straszer András  (Fotózta)

Zobóki Zita  (Fordító)

Kovalcsik Judit  (Fordító)

Csaplár Barnabás  (Fordító)

Kiadó: Szókraténusz Játékmúzeum
A kiadás helye: Kecskemét
A kiadás éve:
Sorozatcím: Szókraténusz Kiállításvezetői
Kötetsorszám: 7
ISBN-szám: 963-7216-12-x
Kötéstípus: Tűzött kötés
Oldalszám: 36
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Kiállítási vezető. Fekete-fehér fotókkal illusztrált.

A játékkártyák ezeréves históriája az emberiség kultúrtörténetének szerves része. Egy adott kor technikai fejlettségét, ízlésvilágát, szokásait, divatját közvetíthetik  kártyalapok a szemlélőnek, de e képek készítője is bemutatja mesterségbeli tudását, fantáziavilágát. Könyvtárnyi irodalom bizonyítja, hogy a játékkártyák és a kártyajátékok évszázadok óta foglalkoztatják a kutatókat, játékosokat és a téma ismerőit. Kit a játékeszköz eredete, története, másokat a játékelmélet vagy éppen a lapok mágikus erejébe vetett hit vonz a színes lapokhoz. Az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban múzeumok specializálódtak a kártyák gyűjtésére, bemutatására, világszerte múzeumi-, könyvtári- és magángyűjtemények féltve őrzött kincsei a kártyaritkaságok. Magyarországon ez az első olyan kísérlet, mely egy évezred kártyatípusait kívánja átfogóan bemutatni. Különleges akutalitást ad a kiállításnak az az esemény, miszerint Gács Rezső - Rodolfo - hagyatékának kártyagyűjteménye az örökösök szándéka szerint a Szórakaténusz Játékmúzeumban nyert végleges elhelyezést. Ez a gyűjtemény sokszínűségével és jónéhány ritkaságával alapot teremthet egy, a magyarországi és európai kártyákra szakosodó nagyobb múzeuális egységnek is. Gács Rezsőt fenti legendássá vált művésznevén ismerte meg a világ. A varieték színpadain eltöltött fél évszázad varázsait filmek, könyvek, cikksorozatok, bűvészdobozok őrzik. Egyedülálló bűvészkönyv gyűjteménye, sokszáz kellék és a félezer kártyapakli is jelzi, hogy a Mester hivatásként szerette szakmáját, így emelkedhetett a magyar artistatörténelem kiemelkedő alakjává. Életújtát a gyerekek és felnőttek érdeklődése, szeretete végigkísérte. Szakmai elismerésként - artistként először - "Érdemes", majd "Kiváló" művészi díjat kapott. Gács Rezső most töltené be 80. évét. A Mester emlékét kiállításunkban külön tárlóegyüttes őrzi. Földünkön a kártya sok tízmillió ember szórakozását, tanulását, esetenként megélhetését biztosítja. Fiatalok és idősek száz és százféle kártyajáték kedvéért ülik körül az asztalokat, olykor megdöbbentő elszántsággal, vakmerőséggel. Tiltás, átok és égetés sem árthatott a játékkártya népszerűségének. Kiállításunk célja a játékkártyák történetének megismertetése, a különféle típusok bemutatása. A teljes feldolgozás nem lehetett cél; igyekezetünk csupán arra irányulhatott, hogy keresztmetszetét adjuk e játékeszköznek. Ez a vezető a kiállított anyagra vonatkozó információkkal kívánja segíteni az eligazodást a kártyák csodálatos világában.
Bővebben

Nincs megvásárolható példány

A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott.
Ha kívánja, ide kattintva előjegyeztetheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Ajánlja ezt a könyvet ismerőseinek a Facebook-on.

2009.03.16. után regisztráltaknál az azonosító az e-mail cím, korábban regisztrált ügyfeleinknél egy legalább 4 karakterből álló, ékezetes betűket nem tartalmazó kód. Ha elfelejtette azonosítóját, kérjük keresse az Ügyfélszolgálatot: Tel.: 62/452-833, e-mail: info@antikvarium.hu

?
English Akadalymentes