A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A gazdaasszony alapismeretei

Kézikönyv a M. Kir. Háziasszonyképző- és Gazdaasszonyiskolák, valamint a M. Kir. Háztartási-Gazdasági tanfolyamok növendékei részére


Kiadó: M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím: A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium Gazdasági Szakkönyvsorozata
Kötetszám: 50
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. Nyomtatta a "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A m. kir. földmívelésügyi minisztérium már 1910-ben kezdte meg a kisgazdák leányainak, asszonyainak háztartási-gazdasági kiképzését hathetes tanfolyamok keretében. E tanfolyamok célja: rövid idő... Tovább

Előszó

A m. kir. földmívelésügyi minisztérium már 1910-ben kezdte meg a kisgazdák leányainak, asszonyainak háztartási-gazdasági kiképzését hathetes tanfolyamok keretében. E tanfolyamok célja: rövid idő alatt a 15 éven felüli leányoknak és asszonyoknak a háztartási teendőkben elméletileg és gyakorlatilag szakszerű kiképzést nyújtani, hogy így takarékos, beosztó, gondos háziasszonyok-gazdasszonyok lehessenek. Ezért csupa olyan hasznos, egyben szükséges, nélkülözhetetlen és gyakorlati értékű ismereteket nyújtanak, melyeket a résztvevő növendékek a való életben azonnal és maradéktalanul megvalósíthatnak. Ennél magasztosabb célt és hivatást pedig megoldandó feladatul, kevés intézmény tűzött maga elé.
A mai kor szelleme azonban mintha elhomályosította volna a régi, híres magyar háziasszonyok glóriáját. Pedig mit jelentett, milyen erkölcsi erőt képviselt a régi nagyasszonyok családokat összetartó gondos tevékenysége! Be kell vallanunk, a ma asszonya ritkán van abban a helyzetben, hogy minden energiáját, egész énjét maradéktalanul a család, a háztartás szolgálatába állíthassa. Ezt mind többen kezdik belátni és ebből kifolyóan mindinkább sürgetik a leányok-asszonyok háztartási-gazdasági képzését. Vissza

Tartalom

Előszó3
Háztartási ismeretek
A háziasszony kötelességei5
A háziasszony tulajdonságai6
Beosztás és takarékosság a háztartásban6
A család készpénzszükséglete7
Költségvetés7
Háztartási napló8
Rovatos háztartási napló9
A lakás10
A konyha berendezése és tisztántartása13
A lakás takarítása16
Évszaki takarítás17
Hogyan védekezzünk a lakásban az élősködő rovarok és állatok ellen18
Ruházat19
Nagymosás22
Ruhaneműek gondozása24
A fűtés26
Világítás29
A család élelmezése29
A húsokról általában34
A húsok osztályozása35
Sertésvágás és feldolgozás39
A tej és tejtermékek41
A tojás43
Zsír45
Szappanfőzés47
A zöldfőzelékek fontossága47
A főzelékfélék elkészítési módjai49
A főzelékfélék eltartása51
A gyümölcs53
Fűszerfélék54
Italok57
Üdítő italok57
A liszt59
Kenyérsütés59
Tartósítás
A tartósítás céljai és módjai61
A termények előkészítése62
Aszalás63
Befőzés65
Befőttek67
Gyümölcsízek, lekvárok és jamek68
Különfélék70
Zöldségfélék befőzése71
Állattenyésztési ismeretek
A háziállatok gazdasági jelentősége és haszna75
Tejgazdaságtan:
A tejelőtehén takarmányozása76
A tej összetétele78
A tej tulajdonságai79
Tejhibák és tejhamisítás79
Fejés, tejkezelés80
Kézi, géppel való fölözés, köpülés83
Aludttej- és túrókészítés86
Pasztőrözés86
Fölözött tej felhasználása87
Baromfitenyésztés:
Tyúktenyésztés88
Keltetés95
A géppel való keltetés97
Csibenevelés98
A tyúkok téli és nyári takarmányozása99
Liba- és kacsatenyésztés100
Pulykatenyésztés103
Sertéstenyésztés:
Malacnevelés107
Hízlalás109
Sertésbetegségek111
Kertészet
A konyhakert helyének megválasztása, beosztása113
Talajmunkák115
A trágyázás116
Vetésforgó118
Melegágy120
Palántanevelés121
Öntözés122
Káposztafélék termesztése124
Kobakosok termesztése127
Gyökérfélék termesztése129
Gumós növények termesztése131
Hagymafélék termesztése132
Paradicsom133
Paprika134
Hüvelyesek termesztése134
Gyümölcsfák ápolása135
Virágkertészet137
Évelő konyhakerti növények termesztése139
Egészségügyi és csecsemőápolási ismeretek
Az emberi szervezet ismertetése141
A kórokozók ismertetése142
Mik alkotják az ember ellenállóképességét143
A védőoltások144
Himlőoltás145
Diftériaoltás146
Vörheny elleni védőoltás147
Kanyaró elleni védőoltás147
A merevgörcs elleni védőoltás148
Veszettség elleni védőoltás148
Fertőző betegségek150
Vastagbélhurut150
Légutak hurutos fertőzései151
Gümőkór151
Szamárköhögés152
Tífusz154
Trachoma156
A csecsemő gondozása, ápolása158
Természetes táplálás158
Mesterséges táplálás163
Kevert táplálás163
Vegyes táplálás164
A kisgyermek ápolása, gondozása165
A csecsemő öltöztetése169
A kisgyermekek ápolása172
Hogyan edzzük gyermekeinket173
Leggyakoribb betegségei a babának:
A gyomor- és bélhurut181
Meghűléses betegségek182
Bőrkiütések183
Az egészséges életmód186
Lakás187
A család élelmezése190
Betegápolás. Elsősegélynyújtás200
Neveléstan
Testi nevelés207
Lelki nevelés207
A nevelés eszközei208
Óvoda,iskola213
A szülők és az iskola együttműködése216
Pályaválasztás, önművelés216
Függelék
Lúgkőnélküli szappanfőzés220
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv