1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A jugoszláv emberrablók és gazdáik


Kiadó: Országos Béketanács
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 24 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Különös jelenet a szabadkai UDB-börtönben
1951 tavaszán különös jelenet játszódott le az UDB-nek, Tito politikai rendőrségének, a jugoszláv nép rabtartójának és... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Különös jelenet a szabadkai UDB-börtönben
1951 tavaszán különös jelenet játszódott le az UDB-nek, Tito politikai rendőrségének, a jugoszláv nép rabtartójának és kínvallatójának szabadkai börtönében. Az egyik zárkában megjelent Milenko kapitány, az UDB tisztje, hogy vallomásra bírja a foglyot, Bálint Lászlót, aki néhány hónappal ezelőtt szökött át Magyarországról. A foglyot titoista szokás szerint már napok óta éheztették, egész télen nem adtak neki takarót Milenko kapitány és beosztottjai újra meg újra véresre verték. Ez Titóék „jogrendje"; így bánnak mindenkivel, akiről nem tudják, hogy kicsoda. Azt a vallomást akarták Bálintból kicsikarni, hogy magyar kém és a magyarországi hatóságok tették át a határon.
- Ha nem vagy magyar kém, hát ki vagy? - kérdezte újra meg újra az UDB-tiszt és természetes, hogy minden szót pofonok és ökölcsapások kísértek. Bálint hónapokon keresztül nem mondta meg, hogy kicsoda. Nem merte megmondani. Egy napon már nem bírta tovább a kínzást és őszintén elmondta, kicsoda és hogyan került Jugoszláviába.
Ki is volt ez a Bálint László? Megismertük mindannyian 1952 novemberében a jugoszláv emberrablók bűnperének főtárgyalásán. Dologkerülő, megrögzött bűnöző volt Bálint László. Bűnlajstroma olyan hosszú, hogy a tárgyaláson maga sem tudta felsorolni. Vagy tucatszor szökött át a határokon, de többször megszökött a börtönből is. Természetes, hogy ez a gonosztevő jól megtalálta helyét a fasizmus alatt: a szovjet fronton kifejtett „tevékenységéért", azaz rablásért, gyilkosságokért és egyéb horthysta gaztettekért másodosztályú német vaskeresztet és magyar kisezüst vitézségi érmet kapott. 1945-ben és 46-ban csemegekereskedést nyitott Budapesten. Furcsa kereskedő volt: nappal a saját boltjában árult, éjszaka pedig rablóbandájával ékszerüzleteket tört fel. Közben teherautót szerzett, vidékre járt, zsírt és lisztet hozott a fővárosba és itt feketén eladta. Volt mint bűnözőnek egy különleges szakmája is: hamis rendőrségi igazolványokat szerzett magának és cimboráinak és ezzel rendőrnek adva ki magukat, házkutatásokat hajtottak végre és áldozataikat kirabolták. 1949-ben egy ékszerüzlet kifosztása közben rajtakapták, négyévi fegyházra ítélték, de sikerült megszöknie és ekkor átcsempészte magát a jugoszláv határon. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv