1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A MÁV Sportrepülő Egyesület és az MHSZ MÁV Repülő- és Ejtőernyős Klub 50 éve

Farkashegyi félévszázad


Kiadó: Közlekedési Dokumentációs Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 536 példányban. Fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

50 év a repülés szolgálatában, tisztes kor bármely társadalmi szervezet vagy vállalat életében.
Az MHSZ MÁV Repülő és Ejtőernyős Klub az ország egyik első repülő klubja, mely az 50 éves évfordulót... Tovább

Előszó

50 év a repülés szolgálatában, tisztes kor bármely társadalmi szervezet vagy vállalat életében.
Az MHSZ MÁV Repülő és Ejtőernyős Klub az ország egyik első repülő klubja, mely az 50 éves évfordulót megérte. / Sok repülő klub megszűnt vagy változó név mellett összeolvadt egyéb klubokkal és így szerveződött ujjá. /
Hogy az MHSZ MÁV Repülő és Ejtőernyős Klub ilyen hosszú ideig fenn maradhatott, az két tényre vezethető vissza. Egyrészt a klub vezetői és növendékei mindent megtettek annak érdekében, hogy eredményeiket fokozva mindig az élvonalban maradhassanak, másrészt ezt a törekvést, illetve eredményeket értékelve, a MÁV mindenkori vezetői jelentős anyagi támogatásokkal járultak hozzá nemcsak a repülőgép állomány szintentartásához, hanem annak korszerűsítéséhez is. Új hangár, lakóépület, a szervezetnek megfelelő klubhelyiség és számos egyéb eszköz, sportfelszerelés jelzi azt a támogatást, melyet a MÁV vezetői a felszabadulást követő időszakban a Klub részére nyújtottak.
Az MHSZ és elődei is hasonló módon értékelték a Klub tevékenységét. Ellátták a Klubot az alapvető kiképzéshez szükséges eszközökkel, és az oktatás, valamint továbbképzés módját olyan jól átgondolt intézkedésekkel szabályozták, melyek eredményeképpen az évente sokezer felszállás és repült óra mellett néhány százalékos gépsérülés is csak igen ritkán fordult elő.
A Klub tevékenysége 1952-től az ejtőernyős kiképzéssel bővült, és a fent említettek a7, ejtőernyős kiképzésre is vonatkoznak.
Meg kell említenem az MHSZ MÁV Repülő és Ejtőernyős Klub mellett évtizedekig működő modellező szakosztály kimagasló eredményeit is, amelyeket nemcsak vitorlázó- és motoros repülőgép hanem autó- és hajómodelljeivel is elért. A modellező szakosztály az MHSZ vezetőségének határozata értelmében kivált a Klub kötelékéből, és így szép hazai és nemzetközi sikerei nem szerepelnek jubileumi történetünk leírásában.
Az MHSZ MÁV Repülő és Ejtőernyős Klub vitorlázó- és motoros repülői, ejtőernyősei számos hazai és nemzetközi versenyen igen szép eredményeket értek el. Az egyébi, illetve csapatversenyeken elnyert díjak, serlegek és egyéb versenytrófeák jó néhány vitrint töltenek meg; bár nagy nemzetközi versenyeken való részvételük eredménye - az esetek többségében - nemcsak az egyéni felkészültségen, illetve rátermettségen múlik. Hazánkban a világszínvonalnak megfelelő vitorlázó és motoros repülőgépet, de ejtőernyőket sem gyártanak. Ezeket az eszközöket importáljuk. Amikor a nagy nemzetközi versenyeken a - nálunk legkorszerűbbnek ismert - felszereléssel megjelenünk, gyakran már korszerűbb felszereléssel rendelkező ellenfelekkel találkozunk.
Ilyen fáziseltolódásokkal a jövőben is számolnunk kell. Ezen körülmények között jól eső érzés, hogy egy motoros műrepülő világbajnoki cím és egy vitorlázórepülő világkupa elnyerése az MHSZ MÁV Repülő és Ejtőernyős Klubban kiképzett repülők nevéhez fűződik. Vissza

Tartalom

Elősző 5
Bevezetés 7
A magyar vitorlázórepülés hőskora 9
A teljesítmény- és versenyrepülés kezdetei 13
Az önálló MÁV Sportrepülő Egyesület 21
Újra repülni akartunk 35
Új utakon 45
Kezdődik a versenyrepülés korszaka 49
Aranykoszorúk, gyémántok 57
Fejlődik a repülőtér: építkezünk 61
A repülőszakosztályok jelene 67
Ejtőernyős szakosztály a MÁV Klubban 75
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv