1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A világi személyek lelkipásztori tevékenységének szabályzata


Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 22 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-360-318-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bár a keresztség szentsége révén minden hívő részesedik az egész egyház küldetésében, Jézus mégis úgy akarta, hogy egyháza építésében a tanítás, a megszentelés és a vezetés szolgálatát kiválasztott... Tovább

Előszó

Bár a keresztség szentsége révén minden hívő részesedik az egész egyház küldetésében, Jézus mégis úgy akarta, hogy egyháza építésében a tanítás, a megszentelés és a vezetés szolgálatát kiválasztott apostolai és utódaik lássák el. Az egyház vezetésére rendelt pásztorok feladatuk betöltésére már az ősegyházban igénybe vették apostoli lelkületű férfiak és nők segítségét. Az ősegyház példáját követte a II. Vatikáni Zsinat, amikor úgy intézkedett, hogy a paphiány miatt a püspökök világi személyekre bízhatnak olyan lelkipásztori feladatokat, amelyekhez nem szükséges a papszentelés szentsége. Az új egyházi Törvénykönyv a zsinat intézkedését megerősítette és szabályozta. A püspököknek ugyan gondoskodniok kell arról, hogy a krisztushívőket felszentelt papok részesítsék lelki gondozásban, a paphiány miatt mégis megbízhatnak alkalmas világiakat lelkipásztori feladatok és hivatalok ellátásával a hívek zavartalan lelki gondozása érdekében.
A Magyar Katolikus Püspöki Kar a növekvő paphiány miatt - emlékezve a magyar egyház régi licenciátusi intézményére is - élni akar a világi személyek lelkipásztori kisegítő tevékenységével. A Magyar Népköztársaság Kormányának és a Magyar Katolikus Püspöki Karnak a képviselői által 1985. szeptember 20-án aláírt jegyzőkönyv megadta a lehetőséget a világi személyek lelkipásztori kisegítő tevékenységéhez mind egyházi, mind állami szempontból. Az új lehetőség a lelkipásztori munka új formáit hozza létre, amelynek az eredményessége rendezett kereteket kíván meg, figyelembe véve az egyházi és az állami törvényeket és rendelkezéseket.
Ennek a célnak az érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Kar - egyelőre próbaidőre - az alábbi szabályzatot adja a világi személyek lelkipásztori kisegítő tevékenységéről. A szabályzat abban a szellemben készült, hogy az új kezdeményezés a magyar egyház javát szolgálja és biztosítsa a hívek lelkipásztori ellátását ott is, ahol nincs elegendő felszentelt pap.
A Magyar Katolikus Püspöki Kar bízik abban, hogy a lelkipásztori kisegítő tevékenységet vállaló hívek egyházias szellemben és hivatástudattal fogják végezni feladataikat, bízik abban is, hogy a hívek jó szívvel fogadják a püspök által kinevezett és küldött lelkipásztori kisegítők szolgálatát.
Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv