A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Az oktatás helyzete Magyarországon 1950-1980


Kiadó: Művelődési Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 15 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 13 cm
ISBN: 963-340-401-01
Megjegyzés: Színes grafikonokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E kiadvány a magyar oktatásügy utóbbi három évtized alatti eredményeiről, fejlődéséről kíván rövid, szemléletes áttekintést, ismertetést adni.
A magyar oktatásügy a hazánk felszabadulását, 1945-ös... Tovább

Előszó

E kiadvány a magyar oktatásügy utóbbi három évtized alatti eredményeiről, fejlődéséről kíván rövid, szemléletes áttekintést, ismertetést adni.
A magyar oktatásügy a hazánk felszabadulását, 1945-ös követő 35 év alatt - gazdasági, társadalmi fejlődésünkkel összhangban - történelmi méretekben is kiemelkedő eredményeket ért el.
A régi népiskola helyett az egységes nyolcosztályos általános iskola létrehozása, az iskolarendszerű szakmunkásképzés megvalósítása, a középiskolák, a felsőoktatás hálózatának korszerű kiépítése, a szocialista célkitűzéseket vállaló és teljesítő nevelés-oktatás ennek a fejlődésnek a bizonyítékai.
A 15 éves és ennél idősebb népességnek 1980-ban 66%-a rendelkezik 8 osztályos végzettséggel, a felszabadulás előtti, 1941. év népszámlálás időpontjában pedig csak 15%-os volt az ennek megfelelő végzettségűek aránya; továbbá ez idő alatt
- megsokszorozódott a képzett szakmunkások száma,
- a 18 évesnél idősebb népesség közül a középiskolát végzettek aránya 4%-ról 23%-ra emelkedett,
- a 25 éven felüli lakosságnak 6 és fél százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ez a második világháború előtt másfél százalékos volt,
- napjainkban a fizikai foglalkozású szülők gyermekeinek aránya a felsőoktatási intézményekben 40% körüli, 1945 előtt a munkás és parasztszármazásúak részvétele 3-4%-os volt. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv