1.034.812

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italajánlás és értékesítés

,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 183 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, fotókkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szervezetünk fenntartásához nemcsak ételekre, hanem folyadékra is szükség van. A legősibb ital, a víz<mellett napjainkban világszerte megszámlálhatatlanul sokféle italt készítenek. Szinte nem múlik... Tovább

Előszó

Szervezetünk fenntartásához nemcsak ételekre, hanem folyadékra is szükség van. A legősibb ital, a víz<mellett napjainkban világszerte megszámlálhatatlanul sokféle italt készítenek. Szinte nem múlik el év, hogy újabb és újabb italféleségek ne gazdagítanák az amúgy is bő választékot. Ezek egy része alkoholtartalmú, más része alkoholmentes. Az alkoholos italok mértékletes fogyasztása bizonyos esetekben gyógytényező is lehet, mértéktelen fogyasztásuk azonban alkoholizmushoz vezet.
Az ital amellett, hogy ellátja a szervezet folyadékszükségletét, egyike alapvető élvezeti cikkeinknek is. Egyesek étvágygerjesztő hatásúak, mások a különféle ételek jól megválasztott kísérőiként, azzal harmonikus egységet alkotva, fokozzák az étkezés élvezeti értékét és egyben segítik az emésztést is. Gyakran használunk italokat különböző ételek, mártások, pároló és pácolólevek, édességek stb. készítéséhez is. Mindezeken túl az italok nélkülözhetetlen velejárói a társasági életnek, az ünneplésnek is, sokszor feloldják a kezdeti gátlásokat és megnyugtatják a kedélyeket.
Az italoknak az előzőekben felsorolt sokoldalú szerepe - úgy gondoljuk - szükségessé teszi, hogy közreadjunk egy részletes útmutatót, amely a kevésbé járatosakat is eligazítja az italok végeláthatatlan útvesztőiben. Segítséget nyújt azok sokoldalú felhasználásában, ezzel is elősegítve táplálkozási szokásaink, étkezési kultúránk kívánatos fejlődését.
Ez a kis kézikönyv erre a feladatra vállalkozik. Elsősorban az idegenforgalom és a vendéglátóipar dolgozóinak, de a kulturált italfogyasztást kedvelőknek is szakszerű ismereteket nyújt azokban a kérdésekben, hogy az egyes italokat miben és hogyan szolgáljuk fel? Müyen ételhez mit ajánljunk? A kevert italokat hogyan készítsük el? Az egyes címkék feliratain jelzésein mit értsünk? A különböző vendégeknek mikor, mit kínáljunk stb.? Vissza

Tartalom

Bbevezető 7
I. AZ ITALFELSZOLGÁLÁS ESZKÖZEI 9
1. Poharak 9
Egyszerű poharak 9
Különleges poharak 10
2. Italkeverés és kiszolgálás eszközei 16
3. Söntés - kármentő - italpult 29
4. Éttermi italkocsik, hűtőládák és felszerelésük 32
5. A bárpult és felszerelése 35
II. ITALOK 49
1. Aperitifek 49
Hazai, külföldi aperitifek és felszolgálásuk 50
2. Sörök 51
Hazai sörfajták 52
Nevesebb külföldi sörök 53
Sörök kezelése és felszolgálása 54
3. Borok 55
3.1. Borfajták 55
3.2. Borminősítés és borjellemzők 57
3.3. Magyarországon termelt szőlőfajtákból készített borok általános jellemzői 61
3.4. Magyarország borvidékei és azok természetes borai 63
Alföldi borvidék 63
Ászár-Neszmélyi borvidék 69
Badacsonyi borvidék 70
Balatonfüred-Csopaki borvidék 71
Balatonmelléki borvidék 72
Móri borvidék 73
Somlói borvidék 74
Soproni borvidék 74
Mecsekaljai borvidék 75
Szekszárdi borvidék 76
Villány-Siklósi borvidék 76
Bükkaljai borvidék 78
Egri borvidék 78
Mátraaljai borvidék 79
Tokajhegyaljai borvidék 80
Egyéb palackozott boraink 82
3.5. Hazai és külföldi likőrborok 82
a) Hazai csemege- és fűszerezett borok 82
b) Külföldi csemegeborok 83
c) Hazai ürmösborok 85
d) Ismertebb külföldi ürmösborok (vermutok) 86
3.6. Hazai és külföldi szénsavas borok 87
a) Hazai habzó- és gyöngyöző borok 87
b) Hazai pezsgők 88
c) Külföldi pezsgőmárkák 91
3.7. Borok és pezsgők felszolgálása 93
4. Égetett szeszesitalok 94
4.1. Égetett szeszesitalok leggyakrabban felhasznált nyersanyagai 94
4.2. Hazai és külföldi pálinkák és rumok 96
Legismertebb hazai pálinkafélék és rumok 96
Legismertebb külföldi pálinkafélék és rumok 97
4.3. Hazai és külföldi borpárlatok 98
Hazai borpárlatok (brandyk) 98
A konyak 99
Az armagnac 100
Ismertebb külföldi borpárlatok 101
4.4. A whisky 102
Ismertebb fajták 102
4.5. Hazai és külföldi likőrök 103
Ismertebb hazai likőrök 103
Ismertebb külföldi likőrök 104
4.6. Az égetett szeszesitalok felszolgálása 106
5. Kevert italok 107
5.1. Kevert ital készítésének néhány alapszabálya 109
5.2. Egyes kevert italok készítése és felszolgálása 110
Koktélok 110
Cobbler 112
Collins 113
Coooler 113
Bólé 114
Crusta 114
Daisy 115
Egy-nogg 115
Fizz 115
Fix 116
Flip 116
Francy Drinks 117
Grog 118
Higball 119
Ice Cream Soda 119
Julep 119
Milk Ice Cream 120
Milk Shake 120
Pousse Café 121
Puncs 121
Rickey 121
Sangaree 122
Scaffa 122
Sling 122
Smash 123
Sorbet 123
Sour 123
Szóda 124
Toddy 124
Zoom 124
Alkoholmentes kevert üdítőitalok 125
5.3. Italok elnevezése a felszolgálás módja szerint 126
6. Alkoholmentes italok 126
6.1. A tej és tejitalok 127
6.2. A feketekávé 127
A legismertebb kávéfőzési módok 127
6.3. A kakaó 128
6.4. A tea 128
6.5. Alkoholmentes üdítőitalok 129
III. AZ ITALAJÁNLÁS ÁLTALÁNOS SZEMPONTJAI 131
1. Az egyes ételekhez ajánlható italok 131
Hideg előételekhez 131
Levesekhez 132
Meleg előételekhez 132
Halételekhez 133
Borjúhúshoz 133
Marhahúshoz 133
Sertéshúshoz 134
Bárányhúshoz 134
Ürühúshoz 134
Fehérhúsú házi szárnyashoz 134
Barnahúsú házi szárnyashoz 134
Vadhúshoz és vadszárnyashoz 134
Melegkonyhai tésztákhoz 134
Cukrászsüteményekhez 135
Gyümölcsökhöz 135
Sajtokhoz 135
2. Az alkalom szerinti ételkínálat általános szempontjai 135
Az étvágygerjesztő italok - aperitifek 136
Az étrendhez illő italok 138
Fogadásokon kínálható italok 141
Koktélpartikon kínálható italok 142
Délutáni programok italai 144
Éjszakai programok italai 145
Borkóstolók italsora 145
Szabadban rendezett étkezések italai 146
Szállodai mini-bár italkínálata 148
IV. ITAL- ÉS ÁRLAPSZERKESZTÉS 149
Itallapszerkesztés szempontjai 149
1. Melegkonyhás vendéglátó üzletek 149
Osztályon felüli - I. oszt. étterem itallapmintája 152
„Paracelsus" melegkonyhás söröző itallapmintája 155
„Vén Huszár" borozó itallapmintája 156
2. Eszpresszók, cukrászdák 157
„Nefelejts" cukrászda italkínálat mintája 157
„Véndiák" eszpresszó italkínálat mintája 158
3. Szállodai drinkbárok és éjszakai mulatók 159
Egy szállodai dringbár árlapmintája 160
Egy éjszakai mulató árlapmintája 162
4. Büfék, falatozók, italboltok 264
V. EGYES NEMZETEK ITALFOGYASZTÁSI SZOKÁSAI 165
1. Közép- és Kelet Európa 155
2. Nyugat-Európa 166
3. Skandináv államok 167
4. Dél-Európa-és a Balkán-félsziget 167
5. Közel-Kelet és Afrika 168
6. Távol-Kelet és Ázsia 168
7. Amerikai kontinens 169
MELLÉKLETEK 171
A Nemzetközi Mixer Szövetség 50 standard kevert italreceptje 172
Országos Mixerversenyek és bemutatók sikeres receptjei 176
Kubai kevert italbemutató sikeresebb receptjei 180
FELHASZNÁLT IRODALOM 183
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Italajánlás és értékesítés Italajánlás és értékesítés Italajánlás és értékesítés Italajánlás és értékesítés

A címlap enyhén foltos, tulajdonosi bejegyzés látható rajta.

Állapot:
2.880 Ft
1.440 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
konyv