1.035.008

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kelj föl öreg, kelj föl!

Czakó Sándor fényképes könyve cigányokról, gyászukról

Fotózta

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Decs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 33 cm x 23 cm
ISBN: 963-430-438-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, kihajtható oldalakkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"A haláltól, az elhunytaktól egy bizonyos idő után félnek. Akkor, amikor az itt közölt sirató szövegét leírtam és magyarra akartam fordítani, egy, a roma nyelvet jól beszélő asszony segítségét kértem. Alig hallotta meg az éneket, elkezdett zokogni, sikított, jajveszékelt. Kikapcsoltam a magnót, majd kis szünet után mikor már megnyugodni látszott, újra próbálkoztunk. Ám az ének hatása ugyanaz volt. Olyan mélyről jövő, őszinte fájdalom tört rá, hogy nem tudott uralkodni magán, pedig csak a Kanizsa kocsma asztala mellett ültünk, távol a temetőtől, temetéstől, azt se tudta ki énekel, ki volt akkor a halott. Ugyanaz az érzés hatalmasodott el rajta, mint amelyik a koporsó mellett, a valóságos helyzetben akaratuk fölé kerekedik. Csókolgatják, simogatják, emelgetik a halottat, mintegy életre akarják kelteni. Ősi, keleti népek mai utódainál látni ilyen jeleneteket. Ebben az elementáris erejű kitörésben nem csak az elvesztés miatt érzett fájdalom, hanem valamiféle harag, talán gyűlölet is... Tovább

Fülszöveg

"A haláltól, az elhunytaktól egy bizonyos idő után félnek. Akkor, amikor az itt közölt sirató szövegét leírtam és magyarra akartam fordítani, egy, a roma nyelvet jól beszélő asszony segítségét kértem. Alig hallotta meg az éneket, elkezdett zokogni, sikított, jajveszékelt. Kikapcsoltam a magnót, majd kis szünet után mikor már megnyugodni látszott, újra próbálkoztunk. Ám az ének hatása ugyanaz volt. Olyan mélyről jövő, őszinte fájdalom tört rá, hogy nem tudott uralkodni magán, pedig csak a Kanizsa kocsma asztala mellett ültünk, távol a temetőtől, temetéstől, azt se tudta ki énekel, ki volt akkor a halott. Ugyanaz az érzés hatalmasodott el rajta, mint amelyik a koporsó mellett, a valóságos helyzetben akaratuk fölé kerekedik. Csókolgatják, simogatják, emelgetik a halottat, mintegy életre akarják kelteni. Ősi, keleti népek mai utódainál látni ilyen jeleneteket. Ebben az elementáris erejű kitörésben nem csak az elvesztés miatt érzett fájdalom, hanem valamiféle harag, talán gyűlölet is jelen van, ami az ellen az ismeretlen ellen irányul, aki elvette tőle azt, akit szeretett, aki az övé volt. A korlátokat nem tisztelő, magát szabad embernek képzelő gyűlölete."

"A cigányság nagy utat tett meg azóta, amióta 10-15 évszázaddal ezelőtt elődeik elindultak az indiai őshazából, és egyes csoportjaik Magyarországon leltek új hazára. Bár 5-6 évszázada itt élnek a Kárpát-medencében, de még mind a mai napig nem történt meg az igazi honfoglalásuk.
Ugyanis nem elég valahol ott lenni, benne is kell lenni az ottvalókban, de be is kell fogadni azokat. A cigányság egy köztes állapotban leledzik. Ha fizikailag nem is, de lelkileg, szellemileg még ma is vándorúton van. Az elmúlt évtizedek átalakulásai okozta gyökeres életforma-változás útvesztői között bizony sokan nehezen találják meg a helyes utat, többen meg éppen hogy nem is akarják megtalálni."

"A törvények szabta kötelezettségek mindenkire vonatkoznak, a törvények adta kedvezményeket - fajra, nemre való tekintet nélkül - mindenki élvezheti. Ha az etnikumokkal szembeni diszkriminációról beszélünk, akkor az Magyarországon mindig inkább pozitív, és nem negatív. Ám azt, hogy egy faluban vagy bármi más közösségben kit hogyan fogadnak el, semmiféle országos törvénnyel, rendelettel nem lehet szabályozni. Mindenki életvitelével jelöli ki a hierarchiában a saját helyét. Viselkedésével és tetteivel maga határozza meg, hogy polgártársaitól elismerést, megbecsülést, tiszteletet kap-e vagy megvetés, kirekesztettség lesz az osztályrésze. Még akkor is így van ez, ha tudjuk, néha adódnak szerencsétlen helyzetek, jogtalan különbségtételek." Vissza

Tartalom

Bevezető5
Temetés7
Függelék65
Hosszú út hazától hazáig67
Utószó95
Kitekintés101
Az antidiszkriminációs törvény vajon segít?103
A rendőrök nem ismerik a romagyászt103
Nehéz politikusnak lenni103
Lelki segély a fogvatartottaknak103
Tüntetés az "emberxport" ellen105
Ombudsmani vizsgálat105
Kincstár a föld alatt105
Önkéntes alapon indulhat a roma fogat106
Jászladányban cigány civilszervezet alakult106
A romák Európa rabszolgái?106
Misa kerel e fradella109
Az erdész115
A teknővájókról115
Az összekiabálás119
Életük, szokásaik119
Melléklet123
Siratóének125
Köszönetet mondok134
Térképek137
O gindyi pa kodo duma lel140
Magamról - önarcképpel141
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv