1.034.189

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar-orosz katonai szótár


Kiadó: Akadémiai Kiadó-Honvéd Kiadó Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 463 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Orosz  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szótárban a magyar szavakat szigorú ábécében helyeztük el, tehát az egyes magyar szavak az ábécé megfelelő helyein keresendők, nem pedig származásuk szerinti csoportosításban. Például:... Tovább

Előszó

A szótárban a magyar szavakat szigorú ábécében helyeztük el, tehát az egyes magyar szavak az ábécé megfelelő helyein keresendők, nem pedig származásuk szerinti csoportosításban. Például: gyújtóbomba a gy-betű alatt van, nem pedig a bomba címszó alatt.
A több szóból álló magyar kifejezéseket a következő szempontok szerint helyeztük el a szótárban: Melléknév és főnév kapcsolatából álló kifejezések mindig a főnév alatt keresendők. Például: átkelési körlet a körlet címszó, nem pedig az átkelési szó alatt van. Az igéből és kiegészítőjéből álló kifejezéseket (ige és főnév, ige és határozó) az ige címszava alatt helyeztük el. Például: tábori erődítéssel körülvesz a körülvesz címszó alatt, nem pedig az erődítés címszónál van.
Az azonos címszóhoz tartozó kifejezések a címszó után, a fontosabb szavak ábécérendjében következnek.
Az orosz szavakat hangsúlyjelzéssel láttuk el. A hangsúlyt az orosz szó megfelelő magánhangzóján lévő ékezet jelzi. Ha az orosz szó kétféleképen hangsúlyozható, jeleztük mindkét hangsúlyt. Hosszabb összetett orosz szavaknál megjelöltük a mellékhangsúlyt is, mert ennek ismerete megkönnyíti a kiejtést. Ilyen esetekben a mellékhangsúlyt mindig az első ékezet jelzi.
Ha az orosz szó mint összetett kifejezés első tagja használható, ezt a szó után tett négyzettel jeleztük. Ugyanez vonatkozik a négyzettel ellátott magyar szavakra is.
Az igéket általában folyamatos és befejezett alakjukban közötük. A tilda alatti szóbokrokban a kétfajta alak közlésétől eltekintettünk.
A magyar szavak helyesírásánál, a szavak egybeírásánál és kötőjellel való írásánál a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási szabályait tartottuk szem előtt. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv