799.205

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Mi Atyánk

Grafikus

Kiadó: Kir. Magy. Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 11 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 39 cm x 29 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dallos Hanna 10 eredeti fametszetének feliratos hártyapapírral védett fekete-fehér egész oldalas reprodukcióját tartalmazza.

Előszó

A Miatyánk megjelenítése

Dallos Hanna szép képsorozata, mely Krisztus életéből merített jelenetekkel eleveníti meg a Miatyánk halhatatlan igéit, a fametszés nemesen zengő műfaját választotta... Tovább

Tartalom

I. "TI AZÉRT IMÁDKOZZATOK." Krisztusnak csak körvonala látszik, melyből szent fény árad. Az igéket hallgató tizenkét apostol meggyötört életére a tanítás harmata hull, béke és áhitat költözik szívükbe.
II. "MIATYÁNK, KI VAGY A MENNYEKBEN." Az Egyiptomba menekülő szent család elpihent. Csak a kis Jézus van ébren s tárt karokkal imádkozik. Az égbolt megnyílik s az Atyaisten méltóságteljes alakja jelenik meg, az éj feketeségét fényesség tölti be.
III. "SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED." Az ácsműhelyben, Szűz Mária és Szent József társaságában, a fiatal Jézus imádkozik. A fejsze a földi munkát, a felhőkből előtörő sugarak pedig az égi hatalom szűntelen jelenlétét jelképezik.
IV. "JÖJJÖN EL A TE ORSZÁGOD." Jeruzsálem lázas ünnepre készül, a keleties lapos háztetőkön és az utcákon örömteli emberek karjai lendülnek előre. A láthatár lankásain dicsfénytől övezetten Krisztus igyekszik a város felé.
V. "LEGYEN MEG A TE AKARATOD, MIKÉPEN A MENNYBEN, AZONKÉPEN ITT A FÖLDÖN IS." Az Olajfák-hegyén imájába elmerült Krisztus mély szomorúságát a szikla kietlen koromsötétsége festi alá. Borús a táj, a pálmák levelei konyán csüggenek. Az apostolok álma csupa aggódás.
VI. "MINDENNAPI KENYERÜNKET ADD MEG NEKÜNK MA." A csodálatos kenyérszaporítás ábrázolása elbeszélő hangot üt meg. Ahány szereplő, annyi arckifejezés és mozdulat.
VII. "ÉS BOCSÁSD MEG A MI VÉTKEINKET." Jeruzsálem kupolái messze virítanak. Belátni a törvényház udvarára, Krisztus csúfoltatásának jelenetére, melynek hatását fokozza a ferde, rálátásos csoportosítás. A balsarokban alul búsongó női alak a jelenet hangulati kifejezője.
VIII. "MIKÉPEN MI IS MEGBOCSÁTUNK AZ ELLENÜNK VÉTETTEKNEK." A Kálvária népes jelentén az elrendezés merészsége tűnik szembe. A nagy fekete kereszt felkiáltójelként mered ki a tömegből. Az arckifejezések rendkívül változatosak, az áhitat, közöny és gúny egyaránt tanuja a nagy drámának.
IX. "ÉS NE VÍGY MINKET A KÍSÉRTÉSBE, DE SZABADÍTS MEG A GONOSZTÓL." A komoran csipkézett sziklafal mögött a keresztről való levétel, elől az áruló Júdás szörnyű háborgása. A kompozíció e nagy ellentétből nyeri erejét.
X. "AMEN." A passió történetének felemelő végakkordja, a mennybemenetel egyúttal színbelileg is a legvilágosabb. Krisztus sugárzó fények közt, ragyogószélű felhő szárnyán emelkedik a magasba. A fény derűs özönével beragyogja az apostolok alakjait is.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem