798.378

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Mi Atyánk

Dallos Hanna tíz művészi fametszete

Grafikus

Kiadó: Kir. Magy. Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 11 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 39 cm x 29 cm
ISBN:
Megjegyzés: A füzet Dallos Hanna 10 eredeti fametszetét tartalmazza, feliratos hártyapapír mögött, kiadói papírborítékban.

Előszó

Dallos Hanna szép képsorozata, mely Krisztus életéből merített jelenetekkel eleveníti meg a Miatyánk halhatatlan igéit, a fametszés nemesen zengő műfaját választotta megnyilatkozásul. A fametszet... Tovább

Fülszöveg

A fametszetű képsorozata különösen alkalmas arra, hogy lelki felfrissítőül és a vallási kegyelet ébrentartására állandóan szemünk előtt legyen akár kazettában, akár képkeretben.

Tartalom

I. "Ti azért imádkozzatok." Krisztusnak csak körvonala látszik, melyből szent fény árad. Az igéket hallgató tizenkét apostol meggyötört életére a tanítás harmata hull, béke és áhitat költözik szívükbe.
II. "Miatyánk, ki vagy a mennyekben." Az Egyiptomba menekülő szent család elpihent. Csak a kis Jézus van ébren s tárt karokkal imádkozik. Az égbolt megnyílik s az Atyaisten méltóságteljes alakja jelenik meg, az éj feketeségét fényesség tölti be.
III. "Szenteltessék meg a te neved." Az ácsműhelyben, Szűz Mária és Szent József társaságában, a fiatal Jézus imádkozik. A fejsze a földi munkát, a felhőkből előtörő sugarak pedig az égi hatalom szűntelen jelenlétét jelképezik.
IV. "Jöjjön el a te országod." Jeruzsálem lázas ünnepre készül, a keleties lapos háztetőkön és az utcákon örömteli emberke karjai lendülnek előre. A láthatár lankásain dicsfénytől övezetten Krisztus igyekszik a város felé.
V. "legyen meg a te akaratod, miképen a mennyben, azonképen itt a földön is." Az Olajfák-hegyén imájában elmerült Krisztus mély szomorúságát a szikla kietlen koromsötétsége festi alá. Borús a táj, a pálmák levelei konyán csüggenek. Az apostolok álma csupa aggódás.
VI. "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma." A csodálatos kenyérszaporítás ábrázolása elbeszélő hangot üt meg. Ahány szereplő, annyi arckifejezés és mozdulat.
VII. "És bocsásd meg a mi vétkeinket." Jeruzsálem kupolái messze virítanak. Belátni a törvényház udvarára, Krisztus csúfoltatásának jelenetére, melynek hatását fokozza a ferde, rálátásos csoportosítás. A balsarokban alul búsongó női alak a jelenet hangulati kifejezője.
VIII. "Miképen mi is megbocsátunk az ellenünk vétetteknek." A Kálvária népes jelenetén az elrendezés merészsége tűnik szembe. A nagy fekete kereszt felkiáltójelként mered ki a tömegből. Az arckifejezések rendkívül változatosak, az áhitat, közöny és gúny egyaránt tanuja a nagy drámának.
IX. "És ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól." A komoran csipkézett sziklafal mögött a keresztről való levétel, elől az áruló Júdás szörnyű háborgása. A kompozíció e nagy ellentétből nyeri erejét.
X. "Amen." A passió történetének felemelő végakkordja, a mennybemenetel egyúttal színbelileg is a legvilágosabb. Krisztus sugárzó fények közt, ragyogószélű felhő szárnyán emelkedik a magasba. A fény derűs özönével beragyogja az apostolok alakjait is.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem