1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Névadónk Karikás Frigyes

Róla szól

Kiadó: Karikás Frigyes Katonai Kollégium
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 168 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kollégiumunk névadója, Karikás Frigyes - a magyar munkásmozgalom jelentős alakja - 1891. november 4-én született Körösbökényben (Borossebes székhely) és 1938. március 5-én halt meg a... Tovább

Előszó

Kollégiumunk névadója, Karikás Frigyes - a magyar munkásmozgalom jelentős alakja - 1891. november 4-én született Körösbökényben (Borossebes székhely) és 1938. március 5-én halt meg a Szovjetunióban.
Író, műfordító, a magyar kommunista irodalom egyik megteremtője, a magyar kommunisták első, pártalapító nemzedékének színes egyénisége.
Gyermekéveit Borossebesen töltötte, nem messze szülőfalujától. Alig járt ki öt osztályt, amikor inasnak szegődött, a lakatos és a kovácsmesterség fogásaival ismerkedett. Ekkor már - a század első évtizedében az aradi inasok között is megtalálhatók: a segédeket utánozva „szervezett" és „szervezetlen" csoportok.
Karikás a „szervezettek" között igyekezett kitüntetni magát. Egy ideig még Aradon dolgozott, majd Pestre került nagyüzembe. Itt vált igazán szervezett munkássá, itt kapcsolódott be a munkásmozgalomba.
Közben és utána: katonaság.
1914-ben az első transzporttal vitték a keleti frontra. A fiatal vasmunkás háborgó szocialista lelkiismerettel szállt fel a felbokrétázott katonavonatra. De nem sokáig „élvezte" a harci dicsőséget: 1914 decemberének végén Ravaruszkánál fogságba esett. A lövészárkok nyirkos fekvőhelyét kemény barakkpriccs váltotta fel. Az erdélyi fiú távolkeleti fogolytáborba került.
Hadifogságának emlékeiről tanúskodik egyik elbeszélése: Az öreg Lavrov.
A hadifogságban hosszú hónapokon át tartó gyötrelmek érlelték gondolatait. A fogolytábor barakkjaiban lezajlott heves viták és az orosz nép iránti rokonszenve is hozzájárult annak a meggyőződésének a kialakulásához, hogy a katonáknak harcolniuk kell, de nem az urak érdekeiért a dolgozók ellen, hanem fordítva: a népért az urak ellen.
Forradalmár lett. Élete ettől kezdve igazi forradalmárélet, s mint minden igazi forradalmáré, rendkívüliségében és izgalmasságában szabályos. Vissza

Tartalom

* Karikás Frigyes
* Életútja
** A forradalmár
*** Az író
**** Bibliográfia
** Bemutatjuk a Karikás Frigyes Katonai Kollégiumot
* Készülnek a hivatásukra
** Forradalmi hagyományaink ápolása
*** Új tradícióink
**** Kulturális és sportéletünk
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Névadónk Karikás Frigyes Névadónk Karikás Frigyes Névadónk Karikás Frigyes Névadónk Karikás Frigyes Névadónk Karikás Frigyes

A borítón bejegyzés található, gerince javított, széle sérült. Könyvtári könyv volt.

Állapot: Közepes
1.640 Ft
650 ,-Ft 60
3 pont kapható
Kosárba
konyv