kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Kalász" Katolikus Asszonyok Lányok Egyesülete |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 175 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
Általános tudnivalók | |
Mérték és súly | 5 |
Főzésnél használt kifejezések értelme | 7 |
Húsok | 13 |
Előkészítése | 13 |
Felhasználása | 17 |
Sütése, párolása | 18 |
Töltése | 19 |
Főzelékek | 21 |
Zölfőzelékek | 21 |
Burgonya | 21 |
Hüvelyesek | 21 |
Zöldbab | 22 |
Zöldborsó | 22 |
Kel-, fehér- és piroskáposzta | 22 |
Bimbóskel | 22 |
Sósk, spenót, fejessaláta, mangold | 22 |
Gyökérfélék | 22 |
Karalábé | 23 |
Karfiol | 23 |
Spárga | 23 |
Ugorka | 23 |
Spárgatök | 23 |
Paradicsom | 24 |
Zöldpaprika | 24 |
Gomba | 24 |
Fűszerek | 24 |
Zöldpetrezselyem | 25 |
Paprika | 25 |
Bors | 25 |
Vöröshagyma | 25 |
Fokhagyma | 25 |
Köménymag | 26 |
Majoránna | 26 |
Kapor | 26 |
Tárkony | 26 |
Babérlevél | 26 |
Bazsalikom | 26 |
Citromfű | 26 |
Csombor v. borsikafű | 26 |
Gyömbér | 26 |
Kakukfű | 26 |
Koriander | 27 |
Lestyán | 27 |
Origanum v. szurokfű | 27 |
Rozmaring | 27 |
Sáfrány | 27 |
Szegfűbors | 27 |
Szerecsendió | 27 |
Zsálya | 27 |
Mustármag | 27 |
Mustár-torma | 27 |
Pástétomfűszer | 27 |
Citrom | 27 |
Szegfűszeg | 28 |
Fahéj | 28 |
Vanilia | 28 |
Ánizs | 28 |
Só | 28 |
Cukor | 29 |
Tojás | 30 |
Zsír, olaj, vaj, margarin | 30 |
Olvasztása | 30 |
Eltartása | 31 |
Kacsa- és libazsír | 31 |
Tejes hájzsír | 31 |
Olaj | 31 |
Vaj | 31 |
Margarin | 32 |
Liszt | 32 |
Eltartása | 32 |
Felhasználása | 32 |
Főtt tészták | 32 |
Gyúrt tészta | 33 |
Felvert galuska | 33 |
Gombóc | 33 |
Sült tészták | 33 |
Kenyér | 33 |
Élesztős tészta | 34 |
Hajtogatott tészta | 34 |
Rétes | 35 |
Omlós tészta | 36 |
Sütemények | 36 |
Terítés, tálalás | 37 |
Milyen a jó családanya | 41 |
Ételleírások | |
Levesek | 43 |
Zöldségleves | 43 |
Hamis gulyásleves | 43 |
Tejfeles burgonyaleves | 43 |
Legolcsóbb húsleves | 44 |
Húsleves | 44 |
Hamis húsleves | 45 |
Sercentett leves | 45 |
Tésztaleves | 45 |
Rizsleves | 45 |
Túróstáskaleves | 46 |
Koldustáskaleves | 46 |
Tejes morzsókaleves | 46 |
Kolbászleves | 46 |
Káposzta- vagy korhelyleves | 46 |
Gulyásleves | 47 |
Lebbencsleves | 47 |
Zellerkrémleves | 47 |
Bableves | 47 |
Szárazborsóleves | 48 |
Lencseleves | 48 |
Zöldborsóleves | 48 |
Zöldbableves | 48 |
Sóskaleves | 49 |
Kaporleves | 49 |
Karalábéleves | 49 |
Paradicsomleves | 49 |
Gombaleves | 50 |
Gyümölcslevesek | 50 |
Borleves | 51 |
Becsináltleves | 51 |
Halleves | 51 |
Karfiolleves | 52 |
Kaszásleves | 52 |
Köménymag-leves | 52 |
Spárgaleves | 52 |
Spenótleves | 53 |
Tarhonyaleves | 53 |
Tojásleves | 53 |
Tyúkleves | 53 |
Levesbevalók | 54 |
Gyúrt tészta | 54 |
Csurgatott tészta | 54 |
Daragaluska | 54 |
Egyszerűbb és gyorsabb daragaluska | 54 |
Apró galuska zöldséglevesekbe | 55 |
Burgonyagombóc | 55 |
Májgombóc | 55 |
A legegyszerűbb májgaluska | 55 |
Zsemlegombóc | 56 |
Zsemlemorzsagombóc | 56 |
Hidegvizes gombóc | 56 |
Tört galuska | 57 |
Sültborsó | 57 |
Reszelt tészta | 57 |
Egyszerű csipetke | 57 |
Konzomé (tojáskocsonya) | 57 |
Mártások | 58 |
Paradicsommártás | 58 |
Sóskamártás | 58 |
Kapormártás | 58 |
Gombamártás | 58 |
Almamártás | 58 |
Gyümölcsmártások | 58 |
Vöröshagymamártás | 58 |
Tejes tormamártás | 58 |
Ugorkamártás | 58 |
Céklamártás | 59 |
Tartármártás | 59 |
Besamel | 59 |
Citrommártás | 59 |
Sajtmártás | 59 |
Majonéz | 59 |
Körítések | 60 |
Burgonyapüré | 60 |
Egyszerű burgonyakása | 60 |
Babkása | 61 |
Dödöllye | 61 |
Prósza (kukoricalepény) | 61 |
Rizsköret | 62 |
Pirított dara | 62 |
Tarhonya | 62 |
Makaróni és spagetti | 63 |
Párolt káposzta | 63 |
Zsemlegombóc | 63 |
Szalonnás gombóc | 63 |
Kukorica köret | 64 |
Burgonyakrokett | 64 |
Zöldségköretek | 64 |
Főzelékek | 65 |
Paprikás káposzta | 65 |
Paradicsomos káposzta | 65 |
Édes káposzta | 66 |
Spenót vagy paraj | 66 |
Salátafőzelék | 66 |
Zöldborsófőzelék | 67 |
Zöldbabfőzelék | 67 |
Kelkáposzta- (olasz) főzelék | 67 |
Újburgonyafőzelék | 68 |
Karalábéfőzelék | 68 |
Sárgarépafőzelék | 68 |
Ugorkafőzelék | 68 |
Répafőzelék ecettel | 68 |
Édesrépafőzelék | 69 |
Savanyú kerekrépafőzelék | 69 |
Tökfőzelék | 69 |
Paradicsomos burgonya | 69 |
Savanyú burgonyafőzelék | 69 |
Szárazbabfőzelék | 70 |
Szárazborsófőzelék | 70 |
Lencsefőzelék | 70 |
Húsfélék | 70 |
Marhahús | 70 |
Borjúhús | 73 |
Sertéshús | 75 |
Báránysült | 80 |
Baromfi | 80 |
Diszóölés | 82 |
Egytálételek | 90 |
Ludaskása | 91 |
Töltöttkáposzta | 91 |
Lucskoskáposzta | 91 |
Töltött paprika | 91 |
Töltött karalábé | 92 |
Paradicsomban tojás | 92 |
Kolozsvári káposzta | 92 |
Rizs zöldborsóval | 92 |
Francia burgonya | 93 |
Zöldpaprikás galuska | 93 |
Lecsó | 93 |
Pörkölt káposzta | 93 |
Paprikás burgonya | 94 |
Nyári egytálétel | 94 |
Rakott burgonya | 94 |
Rakott tök | 94 |
Rakott karalábé | 95 |
Rakott káposzta | 95 |
Rizses hús | 95 |
Székely gulyás | 95 |
Erdélyi puliszka | 96 |
Paradicsomos húsgombóc | 96 |
Sóskás bárány | 96 |
Bácskai gyuvecs | 96 |
Kelgombóc | 97 |
Burgonya hentes módra | 97 |
Burgonyatekercs | 97 |
Töltött zsemlye | 97 |
Töltött sárgarépa | 98 |
Lerakott tarhonya | 98 |
Gombapörkölt | 98 |
Vegyes feltétek és előételek | 98 |
Hamis borjúszelet | 99 |
Húskrokett | 99 |
Olcsó húsos tekercs | 99 |
Húsos derelyefeltét | 100 |
Burgonyás feltét | 100 |
Burgonyás lepény | 100 |
Spenót tekercs | 100 |
Tökvelő | 100 |
Tökfasírozott | 100 |
Rántott tök | 101 |
Zöldségkrokett | 101 |
Kukoricagombóc | 101 |
Burgonyapuffancs | 101 |
Kukoricakrokett | 101 |
Pampuska | 102 |
Húspuding | 102 |
Töltött tekercs I. | 102 |
Töltött tekercs II. | 103 |
Sós töltött torta | 103 |
Hortobágyi palacsinta | 103 |
Meleg szendvics | 104 |
Töltött kenyér | 104 |
Tojástekercs hidegen | 105 |
Hideg húsos tekercs | 105 |
Töltött alma édesen vagy sósan | 106 |
Hideg töltött tojás | 106 |
Hidegtál | 106 |
Saláták | 107 |
Nyers saláták | 107 |
Főtt saláták | 107 |
Párolt saláták | 108 |
Gombasaláta | 108 |
Gombasaláta más módon | 108 |
Erdélyi paprikasaláta | 109 |
Franciasaláta | 109 |
Burgonyasaláta | 109 |
Majonézes burgonyasaláta | 109 |
Svéd gombasaláta | 109 |
Tojásételek | 110 |
Kiadós rántotta | 110 |
Egyszerű töltött tojás | 110 |
Savanyútojás gombóccal | 110 |
Olasz rántotta | 110 |
Gyorsan készülő, laktató tojásétel | 111 |
Tojásos gomba | 111 |
Tojáslepény | 111 |
Tojáspörkölt | 111 |
Gombócok, morzsókák | 112 |
Forrázott gombóc (zsemlegombóc) | 112 |
Burgonyagombóc | 112 |
Szilvásgombóc | 112 |
Óriásgombóc | 113 |
Túrógombóc I. | 113 |
Túrógombóc II. | 113 |
Kisütött gombóc vadashúshoz | 114 |
Daragombóc | 114 |
Lisztmorzsóka (Sterc) | 114 |
Burgonyamorzsóka | 114 |
Daramorzsóka | 114 |
Főtt tészták | 115 |
Gyúrt tészták | 115 |
Öntött perec | 115 |
Öntött kocka | 116 |
Lekváros derelye | 116 |
Finom tészta | 116 |
Egyszerű galuska | 116 |
Túrós galuska | 117 |
Burgonyagaluska (Sztrapacska) | 117 |
Zsírban sült tészták | 117 |
Forgácsfánk (Csöröge) | 117 |
Porhanyós csöröge | 117 |
Farsangi fánk | 118 |
Rózsafánk | 118 |
Párnafánk | 118 |
Palacsinta | 119 |
Palacsinta-töltelék | 119 |
Káposztás palacsinta | 119 |
Kirántott dara | 119 |
Dalkedli vagy csehpimasz | 0120 |
Burgonyalepény | 12 |
Rétes | 120 |
Töltelék | 120 |
Kelesztett tészták | 121 |
Olcsó, jó kalács | 121 |
Finom bordáskalács (Kuglóf) | 121 |
Mákos guba | 122 |
Burgonyás kalács | 122 |
Csokoládés kuglóf | 122 |
Dorongfánk vagy kürtőskalács | 122 |
Női szeszély | 122 |
Élesztős tészta tojás nélkül | 123 |
Darázsfészek | 124 |
Finom kelesztett lepény | 124 |
Foszlós kalács (sós) | 124 |
Cseresznyés pite | 124 |
Kelt rétes | 125 |
Csigarétes | 125 |
Diós-mákos beigli | 126 |
Burgonyapogácsa vagy rudacska | 126 |
Sós kifli | 126 |
Debreceni perec | 127 |
Sós rudacskák | 127 |
Sütemények | 127 |
Tóth kalap | 127 |
Keksz | 128 |
Apró sütemény | 128 |
Zsíros linzi szelet | 128 |
Mézescsók | 128 |
Mézeskalács | 128 |
Debreceni mézestányér | 129 |
Mézes keksz | 129 |
Vaniliakoszorú | 129 |
Pozsonyi kifli | 129 |
Diós pite | 129 |
Gyümölcsös lepény | 130 |
Kakaólepény | 130 |
Hamis linzer | 130 |
Kevert linzer | 130 |
Habcsók | 130 |
Málnaszelet | 130 |
Ischli fánk | 131 |
Képviselőfánk | 131 |
Krémeslepény | 131 |
Somlói galuska | 132 |
Tejfelpite | 133 |
Citromos szelet | 133 |
Püspökkenyér I. | 133 |
Püspökkenyér II. | 133 |
Gerbeaud (zserbó) szelet I. | 134 |
Gerbeaud szelet II. | 134 |
Meggylepény | 134 |
Melaszos tészta | 134 |
Omlós pitetészta (almáspite) | 135 |
Kétszersült | 135 |
Lekváros táska | 135 |
Húsos kifli | 136 |
Hájas vagy vajas pogácsa | 136 |
Sós rudak v. csillagok | 137 |
Tepertős pogácsa | 137 |
Kenyérlepény | 137 |
Közönséges burgonyapogácsa | 138 |
Vajas burgonyapogácsa | 138 |
Torták | 138 |
Piskótatorta | 138 |
Csodatorta | 138 |
Habos diótorta | 139 |
Olcsó diótorta | 139 |
Olcsó máktorta | 139 |
Kávétorta | 139 |
Csokoládétorta | 140 |
Burgonyatorta | 140 |
Almás torta | 140 |
Morzsatorta | 140 |
Rumos mogyorós torta | 141 |
Túrótorta | 141 |
Gyümölcstorta | 141 |
Krémek torták töltésére | 142 |
Csokoládékrém | 142 |
Hidegen kikevert csokoládékrém | 142 |
Vaniliakrém | 143 |
Kávékrém | 143 |
Barackkrém | 143 |
Diókrém | 143 |
Torta- és süteménymáz | 144 |
Csokoládémáz I. | 144 |
Csokoládémáz II. | 144 |
Rumos máz | 144 |
Pörkölt cukormáz | 144 |
Felfújtak | 145 |
Rizsfelfújt | 145 |
Darafelfújt | 145 |
Tejfölfelfújt | 145 |
Habfelfújt | 145 |
Kiflifelfújt I. | 146 |
Kiflifelfújt II. | 146 |
Borhab | 146 |
Vaniliás tejsodó | 146 |
Édességek | 147 |
Boszorkánykrém | 147 |
Madártej v. habgaluska | 147 |
Tejszínhabos rizs | 147 |
Gyümölcsrizs | 147 |
Parfé | 148 |
Gyümölcs eltevése cukor nélkül | 148 |
Szilvabefőtt (Röszter) | 148 |
Kigőzölés | 148 |
Szilvalekvár | 149 |
Alma rétesbe | 149 |
Fekete cseresznye | 149 |
Nyers meggy eltevése | 149 |
Főzelékek télire | 150 |
Hordós káposzta | 150 |
Vizes ugorka | 150 |
Ecetes ugorka | 151 |
Vegyes saláta | 151 |
Zöldborsó télire | 151 |
Sóska eltevése | 151 |
Vegyeszöldség eltevése | 152 |
Zöldbab aszalása | 152 |
Gomba aszalása | 152 |
Zöldpaprika sóban | 152 |
Zöldpaprika homokban | 153 |
Kapor eltevése | 153 |
Spárgatök | 153 |
Zöldbab eltevése | 153 |
Paradicsombefőzés | 153 |
Tarhonyakészítés | 154 |
Házisajtok készítése | 154 |
Gyümölcsecet készítése | 155 |
Gyümölcsaszalás | 156 |
Szappanfőzés | 156 |
A szója | 156 |
Jó tanácsok | 157 |
Háztartási munkák egyszerűsítése | 158 |
Ételmaradékok gazdaságos felhasználása | 159 |
Házigyógyszertár | 160 |
Mit főzzünk télen? | 164 |
Mit főzzünk nyáron? | 165 |
Vendégvárás | 166 |
Búcsúszó | 167 |
Tartalomjegyzék | 168 |