1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szabad beszélgetés


Kiadó: Országos Köznevelési Tanács
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 11 oldal
Sorozatcím: Részletes útmutatások az általános iskola tantervéhez
Kötetszám: 12
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egyetemi Nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

SZABAD BESZÉLGETÉS.

Az átalános iskola tanterve szabad beszélgetés néven a magasabb osztályokban heti egy órát irányoz elő a mindennapi kérdések tárgyalására. A tanterv a továbbiakban közli a... Tovább

Előszó

SZABAD BESZÉLGETÉS.

Az átalános iskola tanterve szabad beszélgetés néven a magasabb osztályokban heti egy órát irányoz elő a mindennapi kérdések tárgyalására. A tanterv a továbbiakban közli a szóba jöhető ilyen kérdések egy gyűjteményét: utal a szoktatással, a helyes egyéni magatartás kialakításával, a közösségképen felfogott osztályban és iskolában való viselkedéssel, valamint az iskolába kívülről betóduló, időszerű eseményekkel kapcsolatos beszélgetések anyagára. Az egyes tárgyköröket a tar:uick életkorának megfelelően osztályok szerint felosztja. Végül gondoskodik arról, hogy a tanulók látóköre fokozatosan szélesedjék ki, és módot nyújt arra is, hogy az egyszer egy életkorban elintézett probléma új alakban egy későbbi időpontban ismét felvetődhessék.
A kérdéseket mind a nevelők, mind a tanulók felvethetik. Ez nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy az eddig zárt, a külső élet jelenségeit gondosan átszűrő, azokat magától igen gyakran elhárító iskolai nevelésnek szembe kell néznie a kívülről behozott kérdésekkel is. Szembe kell néznie és állást kell foglalnia.
Van ezenfelül egy második újítás is a szabad beszélgetés tantervében: ez egy határozottan kifejezett kívánság a nevelői eljárásra, a kötelezően követendő módszerre vonatkozóan. A tanterv kölcsönös bizalomról, őszinte, szólásszabadságon alapuló megbeszélésről tesz említést, a nevelő tehát nem vonulhat vissza előre elkészített óratervének védelme alá, nem térhet ki eleve elfogadott tekintélyének maga és a gyermek közé való állításával valami elől, ami esetleg nem kényelmes: felelnie kell, helyt kell állnia, mint szakembernek és mint embernek.
Haladó szellemű iskolák, egyes iskolákon belül haladó szellemű nevelők eddig sem zárkóztak el a tanulókkal való ilyen foglalkozástól, intézményesen azonban a szabad és kötetlen beszélgetés először kap helyet minden magyar gyermeket magában foglaló iskola tantervében. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szabad beszélgetés Szabad beszélgetés

A borító kissé elszíneződött, tulajdonosi bejegyzés látható rajta.

Állapot:
880 ,-Ft
4 pont kapható
Kosárba
konyv