1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szeredás: Cuháré - Hajdúsági hangszeres népzene

Hungarian instrumental folk music from Hajdúság

Fordító
Fotózta

Kiadó: Szeredás Bt.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 49 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 28 cm x 15 cm
ISBN: 963-219-792-5
Megjegyzés: CD-melléklet nélkül. Színes fotókkal illusztrált. Isten segedelmével készült a 2005. évben, Bocskai István Erdély és Magyarország fejedelmévé választásának 400. évfordulóján.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Tiszántúl középső részén elterülő Hajdúságnak nevezett történelmi-néprajzi táj valaha igen gazdag népzenei és néptánc hagyományokkal rendelkezett. Az utóbbi évek beható kutatásai és az... Tovább

Előszó

A Tiszántúl középső részén elterülő Hajdúságnak nevezett történelmi-néprajzi táj valaha igen gazdag népzenei és néptánc hagyományokkal rendelkezett. Az utóbbi évek beható kutatásai és az összegyűjtött adatok feldolgozása lehetővé tették, hogy valóra váljon régi tervünk, szűkebb hazánk, a Hajdúság népzenei örökségének lemezen való rögzítése és bemutatása.
A Hajdúság a hat régi szabadalmas hajdúváros - Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Vámospércs által határolt terület. Tágabb értelemben az 1950-ig fennállt Hajdú megye területét, a hajdúvárosokat, a Hortobágyot és Debrecen környékét foglalja magába.
A tájegység Hajdúság elnevezése az itt élő hajdúknak köszönhető, akiket Bocskai István fejedelem 1606-ban saját birtokaink telepített le, különböző kiváltságokat adományozva e harcias, zárt katonai szervezetben élő néprajzi csoportnak.
Lemezünk anyagának összeállításában arra törekedtünk, hogy minél színesebb, átfogóbb képet nyújtsunk a Hajdúság zenéjéből. A dalok többsége a pásztorkodással kapcsolható össze, hiszen a pásztorok voltak a hagyományok továbbörökítői a nomád állattartó hortobágyi pusztán. A Hortobágy környéki s általában az alföldi dalolásban kevés a díszítőhang. Férfias, érdekes erőteljes pusztai hang e tájegység hang-ideálja; ilyen a tipikus éneklésmód. Vissza

Tartalom

A CD-n található népdalok:
1. Tökhalomnál van az olcsó gomolya - pásztornóta 0'53"
2. Csigavígtaposáskor - csendes, csárdás és friss 6'55"
3. Fehér László balladája 3'35"
4. Juhászbál Dömötörkor - csárdás, friss és verbunk 5'38"
5. Cuháré - csendes, lírai dal, csendes, csárdás és friss 11'03"
6. Hídivásárban - kondástánc, hallgató és csendes 7'33"
7. Dudanóták 5'46"
8. Bereg Náni balladája 3'23"
9. Bakanóták 6'57"
10. Este van már, késő este - csendes 2'00"
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv