Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.984

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

100 éves a Bajai Tanítóképző internátusa III. (töredék)

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"100 évvel ezelőtt kezdődött a Bajai Tanítóképző történetében új korszakot jelentő "kettős intézet" (tanintézet és internátus) kialakítása.
1904-ben Scherer Sándor igazgatósága idején... Tovább

Előszó

Részlet:
"100 évvel ezelőtt kezdődött a Bajai Tanítóképző történetében új korszakot jelentő "kettős intézet" (tanintézet és internátus) kialakítása.
1904-ben Scherer Sándor igazgatósága idején adták át a tanítónövendékek új otthonát.
Az új otthon célját és feladatát a Tanítóképző Intézet szervezete, rendtartása, tanulmányi és fegyelmi szabályzatának 5. pontja így határozta meg:
"A tanítóképző-intézettel kapcsolatban áll a 70 növendék számára berendezett internátus (teljes ellátás), és a még ezen felül 30 tanuló részére szervezett köztartás (közös élelmezés), melyben kifogástalan erkölcsű magaviseletű, szorgalmas és szegény sorsú növendékek tanítóvá képeztetésük egész idejére államköltségen teljesen vagy részben díjmentes és kedvezményes nevelésben és ellátásban részesülnek."
Ezen fontos intézmény történetének egy korszakát - nem a teljesség igényével - dr. Laki Ferenc és dr. Richnovszky Andor feldolgozták. Diákköri dolgozatában Kováts Veronika is az internátussal foglalkozott.
Az internátus építésének 100. évfordulóján emléktáblát állítottunk a tanítóképző akkori igazgatójára, Scherer Sándorra emlékezve, aki - többek között az internátus megépítésével is - a Bajai Tanítóképzőt az ország egyik legjelentősebb tanítóképzőjévé fejlesztette.
Úgy érzem, méltó emléket az alapítóknak, a 100 év alatt itt lakó növendékeknek úgy állíthatunk, ha az internátus 100 évét felölelő történetét az érdeklődők kezébe adhatjuk." Vissza

Dr. Zorn Antal

Dr. Zorn Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Zorn Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
100 éves a Bajai Tanítóképző internátusa III. (töredék) 100 éves a Bajai Tanítóképző internátusa III. (töredék)
Állapot:
2.240 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba