Előszó
XVIII. Lajos tréfás kérdéssel fordult egy napon az egyik udvari emberéhez:
- Gróf úr, szereti a zöldbabot?
- Sire - felelt a gróf, - nekem teljesen mindegy, hogy mit eszem.
- Ebben nincs...
Tovább
Előszó
XVIII. Lajos tréfás kérdéssel fordult egy napon az egyik udvari emberéhez:
- Gróf úr, szereti a zöldbabot?
- Sire - felelt a gróf, - nekem teljesen mindegy, hogy mit eszem.
- Ebben nincs igaza, kedves grófom, - felelte a király - éppen ugy kell törődnünk azzal, amit megeszünk, mint ahogyan vigyázunk arra, amit mondunk.
A király megjegyzése szellemes és találó, mert a jóízű étel a mindennapi élet kedves örömei közé tartozik. Sokszor fáradtan és kedvtelenül térünk haza a munkánkból, néha még éhséget is érzünk, gondjaink annyira elfoglalnak. De a jól elkészített étel kellemes illata étvágyat gerjeszt, ezért megfeledkezünk egyidőre gondjainktól és az ízletes ebédet jókedvűen fogyasztjuk el. Sajnos, manapság a régi főzőiskola tudománya csődöt mond, mert a háziasszony kenyeret is keres, ezért a főzésre alig jut ideje. Könyvünk ebből a bajból a ma fáradhatatlan, sokoldalú asszonyát kisegíti, mert 100 olyan kipróbált recept közül válogathat, amelyek szerint az ebéd 20 perc alatt kész. Azonban nemcsak a hétköznapi gondoktól szabadít meg bennünket ez a kis könyv, hanem igen jó tanácsadónk akkor is, ha vendéget hívunk vagy ünnepet ülünk.
Receptjeinket a francia konyha szerint állítottuk össze, ezért a legtöbb étel olajjal vagy vajjal készül. Nálunk azonban sokan inkább magyarosan, disznózsírral főznek. Ez a körülmény ne zavarjon bennünket, használjunk olaj vagy vaj helyett nyugodtan zsírt, az ételek így is jól sikerülnek.
Vissza