1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

1000-1526. évi törvényczikkek

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félbőr Gottermayer kötés
Oldalszám: 963 oldal
Sorozatcím: Corpus Juris Hungarici-Magyar törvénytár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Aranyozott gerincű félbőr Gottermayer kötésben. Milleniumi emlékkiadás. Az 1000-1301 közt alkotott törvényeket forditotta és jegyzetekkel ellátta Nagy Gyula a M. T. Akadémia l. tagja, orsz. levéltárnok. Az 1301-1526 közt alkotott törvényeket fordították és jegyzetekkel ellátták Dr. Kolosvári Sándor és Dr. Óvári Kelemen a M. T. Akadémia levelező tagjai, a kolozsvári M. Kir. Tudomány-Egyetem ny. r. tanárai. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Magyarország törvényhozásának teljes anyagát és fokozatos fejlődését tünteti föl e gyűjtemény, Szent István királytól kezdve a mai napig. Minden magyar és minden erdélyi (1540-1848) törvény,... Tovább

Előszó

Magyarország törvényhozásának teljes anyagát és fokozatos fejlődését tünteti föl e gyűjtemény, Szent István királytól kezdve a mai napig. Minden magyar és minden erdélyi (1540-1848) törvény, valamint Werbőczy Hármaskönyv ének szószerinti közlése kapcsán - a latin nyelvü eredeti szöveget az e kiadás számára készült magyar fordításban is közreadva - e gyüjtemény hiven akarja az olvasó elé tárni a hazai jog törvényi fejlődésének minden mozzanatát, lehetőleg teljes képét nyujtva ezáltal a magyar törvényhozás kilenczszáz éves munkásságáról, amely az 1898. év végéig 6727 (ismert) törvényt alkotott meg.
E mellett a gyüjtemény felöleli az 1867 óta a törvények végrehajtása és a hiányzó törvények pótlása tárgyában a magyar királyi kormány által kibocsátott azokat a rendeleteket, amelyek a Magyarországi Rendeletek Tárában lettek közzétéve, amely rendeleteknek száma az 1898. év utolsó napjáig 7421-et tett ki.
Nem mellőzhette továbbá e gyüjtemény az 1868 : XXX. t. cz. 10. §-a alapján Horvát-Szlavonországok önkormányzati hatáskörében alkotott törvényeknek (számszerint 253), habár nem is szószerinti közlését, de mégis az alkalmas helyeken fölemlitését, hogy a magyar birodalom egész törvényhozása együttesen és áttekinthető alakban csoportosittathassék.
Végül pedig lehetetlen volt figyelmen kivül hagyni az 1849-1861. kormány rendelkezéseit, amelyek közül igen sok még mindig érvényben levő jogszabály, mig mások időközben átalakult intézményeknek képezik gyökereit.
Az egész gyűjteményt egységes, 1000-től 1899-ig terjedő és az öszszes jegyzeteket is felölelő, természetesen magyar nyelvű betűrendes tárgymutató egészíti ki. Vissza

Tartalom

I. Dr. Márkus Dezső: Bevezetés. VII
II. Dr. Kolosvári Sándor: A Corpus Juris Hungarici jellemzése XXV
III. Röviditések magyarázata XLVI
IV. Az 1000-1526. évi törvények időrendbeli mutatója XLVII-CX
V. Az Árpádházbeli királyok alatt alkotott törvények. (1000-1301.) Forditotta és jegyzetekkel ellátta: Nagy Gyula. Magyarázatokkal és utalásokkal kiséri: Márkus Dezső dr. 1
VI. A vegyes házakból választott Királyok uralkodása alatt alkotott törvények. (1301-1526.) Fordították és jegyzetekkel ellátták Óvári Kelemen dr. és Kolosvári Sándor dr. Magyarázatokkal és utalásokkal kíséri: Márkus Dezső dr. 147-853
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv