Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

963.036

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

11. Numizmatikai aukció

Budapest, 1984. szeptember


Kiadó: Bizományi Áruház Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 32 oldal
Sorozatcím: Numizmatikai aukció
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

11. numizmatikai aukciónk kiállítását 1984. szeptember 1-től 9-ig tartjuk nyitva - szeptember 1-én 12-18 óráig, - 2-től 9-ig naponta 10-18 óráig - a MOM Művelődési Központ I. emeleti helyiségében.... Tovább

Előszó

11. numizmatikai aukciónk kiállítását 1984. szeptember 1-től 9-ig tartjuk nyitva - szeptember 1-én 12-18 óráig, - 2-től 9-ig naponta 10-18 óráig - a MOM Művelődési Központ I. emeleti helyiségében. (Budapest, XII., Csörsz u. 18.)
Az árverés 1984. szeptember 13-án, csütörtökön 17 h-kor lesz a fenti címen.
Aukciónkon 158 tétel kerül kalapács alá, 332/m Ft kikiáltási áron.
Az antik érmek között sok jó tartású darab található. így a Thasos tetradrachma (kat.1.) utánzat sem ritka, hiszen fő lelőhelye a típusnak a Kárpát-medencében Erdély területén található. Az i.e. II. században utánozhatták az itt élő kelták többek között ezt a görög pénztípust. Nero és Augustus alexandriai billon tetradrachmája (kat.4.) már ritkábbnak mondható, hiszen Dattari - az alexandriai pénzek corpusának szerzője - csak egyetlen típusát ismerteti a két császár közös veretének.
Antonius Pius halála után vert ún. consecratios verete (kat.11.) a halotti máglyát ábrázolja. A senátus határozatából consecrálták az elhunyt császárt, aki az istenek közé jutott, DIVVS lett belőle, mint ezt az előlapi körirat is mutatja. Rómában a Mars mezőn állították fel az elhunyt császár halotti máglyáját, ami egy több emeletes faépítmény volt. Legtetején egy quadrigát (négyesfogat) helyeztek el, amely az elhunyt és elégetett császárt az égbe az istenek közé vitte. Ezt a máglyát, a quadrigával ábrázolja veretünk. Jó állapotú, de nem ritka példány I. Philippus antoninianusa (kat.27.), amely egy szarvast ábrázol SAECVLARES AVGG körirattal, mely felirat jubileumra utal. I. Philippus uralkodása alatt volt Róma város fennállásának 1000 éves évfordulója. Erre az alkalomra a császár egy pénzsorozatot bocsátott ki különböző ábrázolásokkal (oroszlán, ikreket szoptató farkas, víziló, stb.) SAECVLARES AVGG körirattal. Ennek a sorozatnak egyik antoninianusa kerül most árverésre.
A magyar pénzverés első korszaka - Árpádkor - gyűjtésének reneszánszát éljük. Egyre többen fordulnak felé; történetének ismerete társadalmi igény, pénzeinek gyűjtése a magyar éremgyűjtők kedvelt területe. Ez az árverés is igyekszik eleget tenni ennek, de anyagából külön is ki kell emelni István király CNH. I. 2. (kat.34.), valamint Péter király (kat.35.) érmeit, amelyek igen ritkán fordulnak elő a kereskedelemben. A XII. század a felirat nélküli dénárok kora. Erre a korra jellemző az ún. sziglarendszer és igen szép, komoly feladat e pénzek sziglák szerinti gyűjtése. II. Béla CNH. I. 59. típusú pénze nem tartozik a ritkaságok közé, de itt a három tételben (kat.3-41.) szereplő 13 példány valamennyi más-más sziglával készült.
Másik kedvelt területe a gyűjtőknek a tallérperiódus. Az elárverezendő tallérok közül megkülönböztetett figyelmet érdemel Rudolf nagybányai tallérja (kat.44.), az erdélyi tallérok, (kat.70-72.), az idegenek közül pedig Schwarzenberg (kat.88.) és a Zug-i kanton (kat.106.) vereteit emeljük ki.
Az újkort gyűjtőknek igazi „csemege" Ferenc József 1889-es évjáratú 10 krajcárosának alumínium verete (kat.63.).
Érdekesség a bajor tallérból kialakított, zománcozott kegyérem (kat.02.), amely sajátossága volt e korszaknak. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
11. Numizmatikai aukció 11. Numizmatikai aukció
Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba