A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

1540-1848. évi erdélyi törvények

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda-Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott vászon Gottermayer kötés
Oldalszám: 678 oldal
Sorozatcím: Corpus Juris Hungarici-Magyar Törvénytár Millenniumi Emlékkiadás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Millenniumi emlékkiadás. Aranyozott gerincű vászon Gottermayer kötésben. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. Forditották és utalásokkal ellátták Dr. Kolozsvári Sándor és Dr. Óvári Kelemen a M. T. Akadémia levelező tagjai és a Kolozsvári M. Kir. Tudomány-egyetem ny. r. tanárai. Magyarázó jegyzetekkel kiséri Dr. Márkus Dezső kir. törvényszéki biró. A borítón "Grill Károly" kiadása szerepel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jelen kötetben «Erdély országának három könyvekre osztatott törvényes könyvét» vagyis az egykori erdélyi fejedelemségnek illetőleg nagyfejedelemségnek a törvényeit teszszük közzé. Ezek a... Tovább

Előszó

A jelen kötetben «Erdély országának három könyvekre osztatott törvényes könyvét» vagyis az egykori erdélyi fejedelemségnek illetőleg nagyfejedelemségnek a törvényeit teszszük közzé. Ezek a torvények abból az időből valók, a mely alatt Erdély a mohácsi vészt követő politikai viszonyok kényszerhatása alatt megszűnvén Magyarországnak kiegészítő része lenni, - a mi addiglan, kezdettől fogva, folyton volt - előbb, mintegy másfél századon át, mint az anyaországtól teljesen elkülönült, önálló állam, majd meg, ismét másfél századon keresztül, mint a koronának közvetlenül alávetett tartomány folytatta életét. Ha merően a tételes jog álláspontjára helyezkedve tekintenők e törvényeket, akkor ezeknek a magyar törvénytárt felölelő műben nem lehetne helyük; hiszen a magyarországitól egészen különböző önálló törvényhozó hatalomnak köszönik létüket s hatályosságuk, érvényességük is épen ezért Magyarországra ki nem terjedt; a mióta pedig az erdélyi terület újból az anyaország kiegészítő részévé lett, azóta mindazok a régibb erdélyi törvények, a melyek a viszonyok gyökeres átalakulása következtében sem avultak el, vagy a melyeket az újabb törvényhozás kifejezetten vagy hallgatag érvényükben fentartott, most sem mint magyar törvények, hanem mint statutarius jellegű particularis magyar jogszabályok hatályosak. Azonban, ha a jogtörténet és a jogbölcselet szempontjából tekintjük azokat, akkor szükségképen el kell ismernünk, hogy e mű keretébe nagyon is beillenek; a mennyiben a magyarországival közös alapra, t. i. az 1540. évig keletkezett országos törvényekre és szokásjogra támaszkodtak, ezeket fejlesztik ki részletesebben épen úgy, mint a velük egykorú magyarországi törvények s mint ezeket, úgy azokat is egy- és ugyanaz a közös magyar szellem hatotta át, a melyet, legalább a 17. század végéig, még sokkal hívebben, tisztábban őriztek meg, mint a magyarországi törvények, a melyek lépten-nyomon idegen befolyásoknak voltak kénytelenek engedni; s valamint kezdettől fogva nem tértek el a közös alaptól; úgy későbben is mindinkább hódoltak ugyanazon iránynak, melyet a magyarországi törvényhozás követett. Ennélfogva, habár alakilag egy külön országnak törvényeinként jelentkeznek is, mégis anyagilag, szellemüknél, jellegüknél s tartalmuknál fogva csak olyan magyar törvények azok, mint az anyaországéi, egy tőről szakadtak, egy és ugyanannak a törzsnek az ágai, nem egyebek, mint a Királyhágón túli Magyarország törvényei, a melyek méltán sorakozhatnak a Királyhágón inneni Magyarország törvényei mellé.
Erdélynek, mint külön országnak, saját törvényhozása a Zápolyai János halála után, 1540. aug. 29-én tartott segesvári országgyűlésen vette kezdetét, s ez időtől fogva az országnak politikailag egyesült három (magyar, székely és szász) nemzetéből alakult s a fejedelmekkel szemben mind nagyobb hatalomhoz jutott rendek évenkint, némely évben többször is (1556-ban pl. hat ízben) tartottak országgyűléseket, hogy az országot érdeklő ügyekben végezzenek. Már az országgyűléseknek eme rendkívül nagy számánál fogva is, óriási halomra kellett gyűlniök az azokon hozott végzéseknek s végzések alakjába öntött határozatoknak; de gyarapítota azoknak tömegét még az a körülmény is, hogy ez országgyűléseken nem csak általános zsinórmértékül szolgáló szabályokat, törvényeket hoztak, hanem igen gyakran a bíróságok vagy közigazgatási hatóságok szerepére is vállalkozva, az ezeknek hatáskörébe tartozó egyes concrét ügyekben is határoztak. Minthogy a hozott törvények egy része a zűrzavaros, háborús időkben elveszett, azokhoz pedig, a melyek még mindig igen nagy számmal fönnmaradtak, csak nagy nehezen lehetett hozzájutni, egy részük már el is avult, az érvényben levők közt sok ellentmondás fordult elő: sem az igazságot kereső felek, sem az igazság kiszolgáltatására s a törvények végrehajtására hivatott közegek nem tudtak ezek tömkelegében eligazodni, a mi a jogrendet érezhetően megzavarta, az igazságszolgáltatás és maga a törvény iránti tiszteletet is fölöttébb megingatta. E szánalmas helyzeten csakis az érvényben levő összes törvények gondos egybeállításával lehetett segíteni, mit a rendek a fejedelmekkel egyetértőleg akképen véltek elérhetni, ha a fenlevő törvények egész anyagát összegyűjtvén, ebből kiszemelés, kivonatolás és egybeillesztés útján egy oly törvénykönyvet szerkesztenek, a mely a jogélet minden ágában alkalmazandó törvényeket felöleli. Vissza

Fülszöveg

Dr. Csiky Kálmán műegyetemi tanár, Dr. Kolozsvári Sándor egyetemi tanár, Nagy Gyula orsz. levéltárnok, Dr. Óvári Kelemen egyetemi tanár és Tóth Lőrincz ny. curiai tanácselnök közreműködésével szerkeszti Dr. Márkus Dezső kir. törvényszéki bíró.
Forditották és utalásokkal ellátták Dr. Kolozsvári Sándor és Dr. Óvári Kelemen a M. T. Akadémia levelező tagjai és a Kolozsvári M. Kir. Tudomány-egyetem ny. r. tanárai. Magyarázó jegyzetekkel kiséri Dr. Márkus Dezső kir. törvényszéki biró.
Főbizományos: Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság.

Tartalom

Bevezetés
Rövidítések magyarázata
Az 1540-1848. évi törvényczikkek időrendbeli mutatója
Erdély országának három könyvre osztott törvényes könyve:
Approbata constitutiok31
Compilata constitutiok247
Novellaris articulusok355
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv