1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

1848 március 15

Egy nap története/Budapest székesfőváros Történeti Múzeumának kiállítása


Kiadó: Budapest Székesfőváros Közművelődési Ügyosztálya
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 43 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 16 fekete-fehér reprodukcióval és egy kihajtható melléklettel illusztrálva. Kiállítási katalógus. Készült a szabadságharc 100-ik évfordulóján. Budapest székesfőváros házinyomdája nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szabadságharc százéves évfordulóján a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása hivatott egybegyüjteni a magyar szabadságért folytatott diadalmas küzdelemnek és az eszme hőseinek legkifejezőbb és... Tovább

Előszó

A szabadságharc százéves évfordulóján a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása hivatott egybegyüjteni a magyar szabadságért folytatott diadalmas küzdelemnek és az eszme hőseinek legkifejezőbb és leghitelesebb emléktárgyait.
Mikor a Petőfi Ház újrarendezése során a centenáris Petőfi-kiállítás tervei felmerültek, mérlegelni kellett, hogy a Petőfi-kiállítás, mely Petőfi életútját jeleníti meg az élet-út során a személyes kapcsolattal megszentelt tárgyakon, a szabadságharc fejezetét hogyan tudja elénk vetíteni, hiszen gyüjteményének legjellegzetesebb tárgyait ugyancsak a Nemzeti Múzeumnak engedte át kiállításra.
Helyettök egy külön terem - a Székesfőváros Történeti Múzeumának külön kiállítása - március 15-ének részletes történetét eleveníti meg egykorú képek és nyomtatványok segítségével.
Március 15! Egyetlen nap, melynek szűk keretét szétfeszítik az események, egy nemzet rabságból való megváltásának nagy élménye.
Minden óra drámai feszültségben gazdag, minden lépés, amelyet nyomon tudunk követni, a főváros egy utcájának, egy házának nagy emlékeit idézi. Végigvonulunk az új korszakot író ifjúsággal, amint szabaddá teszi az eddig leláncolt gondolat - s az első gondolat, amely szabadon kél szárnyra az, hogy »a magyarok Istenére esküszünk!« - s amint feltöri a börtön zárait is.
Március 15 olyan nap, melynek minden órája egy-egy építőköve a magyar jövőnek, mondhatnók a magyar mának.
A magyar történelem gazdag gyásznapokban, Mohi és Mohács végzetében. Van azonban egy napja, amelyben minden csak fény, minden csak eredmény és egy szép jövő ígérete. Egy napja, amely életre varázsolt egy eddig mozdulatlan világot és
Nagyapáink és apáink,
Míg egy század elhaladt,
Nem tevének annyit, mint mink
Huszonnégy óra alatt.
Ez a huszonnégy óra vonul fel itt. Huszonnégy órában történelmünk legfényesebb korszakának diadalmas eszméi és eszményei és amint itt nyomon kísérhetjük a nap izzó eseményeit, a részletek megbízható pontossága felett is ott lebegnek.
Kövessük végig a nap történéseinek sorát és lépjünk be a történelembe.
Budapest, 1948 március havában. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv