A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

2500 kérdés 2500 felelet

Szerkesztő

Kiadó: Előre Kiskönyvtára
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 415 oldal
Sorozatcím: Előre Kiskönyvtára
Kötetszám: 30
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kötetünkbe - ahogy azt címe is tömören kifejezi - 2500 kérdést gyűjtöttünk egybe, s hozzá a 2500 felelet is. 2500 kérdést a társadalom- és a természettudomány, az irodalom és a művészet, általában... Tovább

Előszó

Kötetünkbe - ahogy azt címe is tömören kifejezi - 2500 kérdést gyűjtöttünk egybe, s hozzá a 2500 felelet is. 2500 kérdést a társadalom- és a természettudomány, az irodalom és a művészet, általában a kultúra legváltozatosabb területeiről. Abból indultunk ki, hogy az efféle munkák mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, s ezért az Előre Kiskönyvtárának olvasói is érdeklődéssel fogadják majd. És persze azt is szem előtt tartottuk, hogy az ilyen összeállításnak egyaránt tanulságosnak és szórakoztatónak kell lennie. Magába kell, hogy foglaljon a környező világból és az emberiség múltjából merített ismereteket, tükröznie kell ugyanakkor a jelent, mindenekelőtt népünk jelenét, és a távlatok fényében jövőjét is. Igyekeztünk híven szem előtt tartani Nicolae Ceausescu elvtárs megállapítását, nevezetesen, hogy "olyan korban élünk, amelyben az egész társadalmi haladást dinamizáló termelőerők rohamos fejlődését egyre inkább a tudomány és általában az emberi ismeretek fellendülése határozza meg'". Hazai könyvet szerkesztettünk a világról és hazánkról, olyat, amelynek oktató és nevelő hatása megfeleljen szocialista korunk igényeinek. Mentesen nyilván a szaktudományok merevségétől, hiszen a legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy a tanulságos és a szórakoztató között a lehetőségekhez mérten elmossunk minden határvonalat. Hogy aki ezt a könyvet akár egyedül, akár többedmagával forgatja - mert pontozásos vetélkedőkre is kiválóan felhasználható -, észrevétlenül, szinte játszva gazdagítsa ismereteinek tárházát.
A kérdések százas csoportokra tagoltuk egy-egy fejezetben, hogy utána azonnal a száz álló betűs válasz következik - így az olvasó könnyebben rátalál a megfelelő válaszra. Ezeket a csoportokat a tudományos igényű rendszerezés mindennemű szándéka nélkül állítottuk össze egyes főbb vonalak mentén, de olykor tudatosan engedve az önkény szeszélyének, abban a reményben, hogy ily módon inkább lekötjük az olvasó figyelmét, aki, föltételezzük, pihenőóráiban veszi kézbe a kötetet. Így a kérdések közül nem egy valamely másik fejezetbe is beilleszthető volna, anélkül, hogy megtörné az utóbbi egységét.
Ami a feleleteket illeti, kétségkívül lehetnének néhol bővebbek. Olykor szándékosan nem részleteztünk - a kötetet végül is nem szántuk kétezerötszáz címszavas enciklopédiának. Másfelől az olvasót tudatosan nem akartuk megfosztani az utánakeresés szórakoztató szellemi gyönyörűségétől, vagyis attól, hogy kisebb-nagyobb erőfeszítéssel utánanézzen azoknak a dolgoknak, amelyek megragadták a figyelmét, vagy amelyek különösebben érdeklik.
A kérdések besorolását az olvasó némelykor talán majd tréfának véli, mindenesetre arra törekedtünk, hogy megfogalmazásuk lehetőleg sohase legyen félrevezető. A nagyon kevés beugrató kérdésért eleve az olvasó bocsánatára számítunk. A válaszból úgyis kiderül a turpisság, amelyek kizárólag derűt akartunk okozni.
Ajánljuk tehát ezt a kötetet a legtágabb értelemben vett nagyközönségnek, hasznos okulásul és kellemes szórakozásul, abban a reményben, hogy enciklopédikus tudású olvasóinak is nyújthat talán újat, mint ahogy a legműveltebbeket is érheti benne meglepetés. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv