| Előszó | 11 |
| Olaszország | 13 |
| Pastasciutta toszkán módra | 14 |
| Makaróni húsraguval (szardíniai fogás) | 15 |
| Pasta tonhallal | 15 |
| Milánói minestrone | 16 |
| Póréhagymaleves perugiai módra | 16 |
| Spagetti szénégető módra | 17 |
| Borsóleves Apicius szerint | 18 |
| Harcsa Apicius módra | 18 |
| Pizzák | 18 |
| A "klasszikus" nápolyi pizza | 18 |
| Pizzaváltozatok | 19 |
| Gombás pizza | 19 |
| Kagylós pizza | 19 |
| Pizza Margherita | 19 |
| Kotlett bolognai módra | 19 |
| Pacal firenzei módra | 20 |
| Marhatekercs szardíniai módra | 20 |
| Húsvéti báránysült | 21 |
| Bifsztek nápolyi módra | 21 |
| Articsóka római zsidó módra | 21 |
| Szilíciai töltött paradicsom | 22 |
| "Cenci" ("Lapocskák") | 22 |
| Faenzai torta | 23 |
| Szent Márton süteménye | 23 |
| Túrótorta | 23 |
| Szentek kenyere | 24 |
| Ötperces torta (ferrarai specialitás) | 24 |
| Franciaország | 25 |
| Olíva királyné módra (hideg előétel) | 26 |
| Olívapüré provence-i módra (hideg előétel) | 26 |
| "Pot au feu" (szó szerint: "tűzre tett fazék" - húsleves) | 26 |
| Hagymaleves | 28 |
| Sajtleves | 28 |
| Marseilles-i halleves (Bouillabaisse) | 28 |
| Hal nélküli bouillabaisse | 29 |
| Nancyi omlett | 30 |
| Marhahús burgundi módra | 31 |
| Marhaszelet normann módra | 31 |
| Sertésszelet vosges-i módra | 31 |
| Borjúmáj Marie Antoinette módra | 31 |
| Kakas vörösborban | 32 |
| Nantes-i kacsa naranccsal | 32 |
| Szalonnás káposzta elzászi módra (Choucroute) | 33 |
| Burgonya Parmenetier módra | 33 |
| Almatorta normandiai módra | 33 |
| Parfé dinnyéve, Szent Jakab szigetéről | 34 |
| Ki találta fel a besamelmártást? | 34 |
| Besamelmártás | 35 |
| Spanyolország | 34 |
| Gazpacho és cocido | 37 |
| Gazpacho andalúziai módra | 37 |
| Gazpacho katalán módra | 37 |
| Gazpacho madridi módra | 38 |
| Gazpacho estremadurai módra | 38 |
| Cocido cádizi módra | 38 |
| Bab cocido | 39 |
| Torero-leves | 39 |
| Paellák | 40 |
| Tavaszi paella | 40 |
| Valenciai paella | 40 |
| Spanyolrizs | 41 |
| Borjúszelet sherryben | 41 |
| Marhahús valenciai módra | 42 |
| Fantáziaszelet | 42 |
| "Ócska ruhák" | 42 |
| Húsgombócok vörösborban | 43 |
| Sertéssült madridi módra | 43 |
| Pácolt comb baszk módra | 44 |
| Tavaszi bárányszelet | 44 |
| Csirkerecept a Kanári-szigetekről | 44 |
| A spanyol salátakészítés aranyszabályai | 45 |
| Spanyol saláta | 46 |
| Saláta a Kanári-szigetekről | 46 |
| Gesztenyepuding | 47 |
| Mandulagyönyörűség | 47 |
| Farsangi mézes | 48 |
| Montecados | 48 |
| Sangria (bólé) | 48 |
| Azucarillo | 49 |
| Portugália | 50 |
| Tojásos paradicsomleves | 50 |
| Csuka portugál módra | 51 |
| Sertésszelet portugál módra | 52 |
| Portugál puding | 52 |
| Diópuding | 52 |
| Anglia | 53 |
| Uborkaleves | 54 |
| Gesztenyeleves | 54 |
| Bifsztek hagymával | 54 |
| Sült marhahús | 55 |
| Mártás, húsok locsolásához (barna mártás) | 55 |
| Yorkshire-i puding | 56 |
| "Apple-pie" (almás lepény) | 56 |
| "Plumpuding" (karácsonyi puding) | 57 |
| Rebarbaratorta | 57 |
| "Marhahús-tea" | 58 |
| Belgium | 59 |
| Waterzoie | 59 |
| Carbonade | 60 |
| Nyúl szilvával | 60 |
| Spárga belga módra | 61 |
| Liége-i saláta | 61 |
| Hollandia | 62 |
| Halpogácsa | 62 |
| Hering tejben | 63 |
| Hutzpot | 63 |
| Vörös káposzta | 63 |
| Kolbászos-rizses burgonya hagymával | 63 |
| Poffertjes | 64 |
| Dánia | 65 |
| A "smorrebrod" | 65 |
| Óriás szendvics | 65 |
| Három kis szendvics | 66 |
| Sörleves kenyérrel | 66 |
| Libaaprólék-leves | 67 |
| Marhahúsragu | 67 |
| Dán hagymás szelet | 68 |
| Töltött sertésborda | 68 |
| Vörösboros mártás | 68 |
| Leveles vajastészták | 68 |
| Finom dán leveles tészta (alaprecept) | 69 |
| Almás táska | 69 |
| Parasztlány fátyolban | 69 |
| Almás-habos | 70 |
| Svédország | 71 |
| Kenyérleves | 71 |
| Marhahátszín värmlandi módra | 71 |
| Matrózhús | 72 |
| Hering üvegfúvó módra | 72 |
| Jansson megkísértése | 73 |
| Húsgombóc füstölt szalonnával | 73 |
| Sült disznóhús hagymamártással | 73 |
| Rizskása svéd módra | 74 |
| Smörgasbord | 74 |
| Norvégia | 75 |
| Heringsaláta | 75 |
| Sörös mártás | 76 |
| Tejfölös mártás fejes salátához | 76 |
| Vafler | 76 |
| Finnország | 77 |
| Párolt ürühús | 77 |
| Bárányhús kapormártással | 78 |
| Húsgombócok tejfölös mártással | 78 |
| Áfonya finn módra | 78 |
| Svájc | 79 |
| Schaffhauseni burgonyaleves | 79 |
| Zürichi paradicsomleves | 80 |
| Tessini hagymaleves | 80 |
| Marhahús St.Gallen-i módra | 80 |
| Bárányhús wallisi módra | 81 |
| A rösti titka | 81 |
| Rösti (alaprecept) | 82 |
| Ementáli sajtos rösti | 82 |
| Virslis rösti | 83 |
| Almás kenyér | 83 |
| Kenyérpuding | 83 |
| Tojásos-sajtos kenyér | 84 |
| Pisztráng vörösborral | 84 |
| A fondue örömei | 84 |
| Svájci fondue | 85 |
| Sörös fondue | 86 |
| Fontina fondue | 86 |
| Körtekenyér | 87 |
| Németország | 88 |
| Hurkaleves | 89 |
| Burgonyaleves - ahogyan a Fekete-erdőben főzik | 90 |
| Sajtleves tojással | 90 |
| Zöldségleves nürnbergi módra | 90 |
| Céklaleves | 91 |
| Hagymaleve hesseni módra | 91 |
| Bajor májgombóc | 91 |
| Körteleves | 92 |
| "Ég és föld" | 92 |
| Ököruszály bajor módra | 92 |
| Savanyú vese | 93 |
| Mandulás burgonyakrokett | 93 |
| Tormás burgonya | 93 |
| "Leinsweber" | 94 |
| Fejes káposzta tejfölös mártással | 94 |
| Vörös káposzta rajnai módra | 94 |
| Berlini meglepetések | 95 |
| Compó kapormártással | 95 |
| Savanyú káposzta berlini módra | 96 |
| Húsgolyóbis | 96 |
| Kacsaleves sárgarépával | 96 |
| Kenyértésztában sült sonka | 97 |
| Vadhúspástétom | 97 |
| A "smarni" | 97 |
| Lisztsmarni | 98 |
| Zsemlesmarni | 98 |
| Almasmarni | 98 |
| Rizssmarni | 99 |
| Alma köntösben | 99 |
| Ausztria | 100 |
| Bécsi burgonyaleves | 101 |
| Bíboros leves | 101 |
| Tejfölleves | 102 |
| Spárgakrémleves | 102 |
| Hagymás marhahús háziasszony módra | 102 |
| Marharagu | 103 |
| Bécsi főtt marhahús Sacher módra | 103 |
| Majoránnás marhahús bécsi módra | 104 |
| Sertéssült bécsi módra | 104 |
| Zöldséges párolt hús stájerországi módra | 104 |
| Sertésmáj tiroli módra | 104 |
| Pisztráng boros mártásban | 105 |
| Magyar fogások - bécsi "átfogalmazásban" | 105 |
| Bécsi szaftos gulyás | 106 |
| A császárgulyás | 106 |
| A fiákergulyás | 106 |
| Halászlé | 107 |
| Fogas (vagy Fogasch) bécsi módra | 107 |
| Salzburgi nokedli | 108 |
| Salzburgi nokedli bécsi változata | 108 |
| Sacher-torta | 109 |
| Magyarország | 110 |
| Bográcsgulyás | 111 |
| Csipetke a gulyáslevesbe | 111 |
| Ürügulyás | 111 |
| A pörköltkészítés titka | 112 |
| Marhapörkölt | 113 |
| Birkapörkölt | 114 |
| Csirkepörkölt | 114 |
| Borjúpaprikás | 115 |
| Báránypaprikás vörösborral | 115 |
| Paprikás csirke szegedi módra | 115 |
| Szegedi halászlé | 116 |
| Harcsa káposztában | 116 |
| Jókai-bableves | 116 |
| Tárkonyos töltött paprika (erdélyi recept) | 117 |
| Tarhonyás hús kőrösi módra | 118 |
| Lecsó | 118 |
| Tányérhús Krúdy módra | 118 |
| Sertéskaraj vadas mártásban | 119 |
| Palacsintaváltozatok | 119 |
| Palacsintatészta | 120 |
| Hortobágyi palacsinta | 121 |
| Metélőhagymás palacsinta | 121 |
| Palacsinták édes töltelékkel | 121 |
| Csúsztatott palacsinta | 122 |
| Gundel-palacsinta | 122 |
| Dobostorta | 123 |
| Cseh, szlovák és felvidéki magyar konyha | 124 |
| Cseh knédli vadas, párolt vagy sült húshoz | 124 |
| Burgonyás knédli | 125 |
| Húsos knédli | 125 |
| Gyümölcsös knédli | 125 |
| Ponty barna sörös mártásban | 126 |
| Felvidéki csavart felsál | 126 |
| Galántai csirkecomb | 126 |
| Erdélyi magyar, szász, örmény, román konyha | 128 |
| Vese velővel, tárkonyosan (erdélyi magyar recept) | 128 |
| Szász kenyérleves tojással | 129 |
| Pontyikra (román előétel) | 129 |
| Kolozsvári rakott káposzta (erdélyi magyar recept) | 129 |
| Ponty román módra | 130 |
| Káposztás harcsa (román recept) | 130 |
| Káposztás hús román módra | 130 |
| Kukoricaliszt-palacsinta | 131 |
| Mákos garnica | 131 |
| Szamosújvári örmény mézes pogácsa | 131 |
| Jugoszlávia | 132 |
| Horvát almaleves | 133 |
| Ponty szerb módra | 133 |
| Cevapcici (Scsevabcsicsa) | 133 |
| Pljeskavica | 134 |
| Sült liba vajdasági módra | 134 |
| Karfiolos csirke szerb módra | 135 |
| Bab montenegrói módra | 135 |
| Lonac boszniai módra | 135 |
| Báránysült szlovén módra | 136 |
| Horvát paprikasaláta | 136 |
| Ajvar: szerb paprikasaláta | 136 |
| Albánia | 137 |
| Fokhagymaleves | 137 |
| Tiranai zöldségleves | 137 |
| Spenótgombóc | 138 |
| Mustáros tüdő tükörtojással | 138 |
| Köményes juhcomb | 139 |
| Nyúl fekete mártással | 139 |
| Vegyes gyümölcs | 139 |
| Bulgária | 140 |
| Hideg joghurtleves | 141 |
| Marica-leves | 141 |
| Töltött paprika bolgár módra | 141 |
| Ponty bolgár módra | 142 |
| Báránysült | 142 |
| Gyuvecs | 142 |
| Sajtmártás | 143 |
| Citrommártás | 143 |
| Uborkasaláta bolgár módra | 143 |
| Túrórudacskák | 143 |
| Alma pongyolában | 144 |
| Halva búzadarából | 144 |
| Görögország | 145 |
| Borsos leves | 146 |
| Kelvirág athéni módra | 146 |
| Sajtgombóc | 146 |
| Sült hal görög módra | 147 |
| Sertéssült athéni módra | 147 |
| Fokhagymás sertéscomb | 147 |
| Görög rablóhús | 148 |
| Sült csirke görög módra | 148 |
| Töltött szőlőlevél | 148 |
| Töltött padlizsán | 149 |
| Szardellamártás | 149 |
| Földiepres palacsinta | 149 |
| Fügerúd | 150 |
| Narancsos alma | 150 |
| Sült mandularudacskák | 150 |
| Boros füge | 150 |
| Törökország | 151 |
| Joghurtleves | 152 |
| Menyegzői leves | 152 |
| Paprikás hal | 153 |
| Kafta | 153 |
| Tálban sült kafta | 154 |
| Kafta krumplival | 154 |
| Nyárson sült kafta | 154 |
| Kafta olajban sütve | 155 |
| Főtt tyúk diómártással | 155 |
| Rizses piláf | 155 |
| Zöldséges piláf | 156 |
| Töltött paradicsom | 156 |
| Ördögmártás | 156 |
| Török uborkasaláta | 157 |
| Baklava (török rétes) | 157 |
| Törökméz | 158 |
| Grízkalács | 158 |
| Orosz konyha | 159 |
| Zakuszka | 159 |
| Tejfölös saláta kemény tojással | 160 |
| "Egészségsaláta" | 160 |
| Káposztasaláta almával és zellerrel | 160 |
| Gyümölcssaláta | 160 |
| Hússaláta | 161 |
| Vadsaláta | 161 |
| Szendvicsek a zakuszkához | 161 |
| Halas zakuszkafélék | 161 |
| Sült sonka pirított kenyéren | 162 |
| Sült virsli paradicsommal | 162 |
| Bitocski tejfölösen | 162 |
| Forsmak | 163 |
| Borscs | 163 |
| A borscs alapreceptje | 163 |
| Nyári borscs | 164 |
| "Borscsok" | 164 |
| Ukrán borscs | 165 |
| Scsi | 166 |
| Zöld scsi | 166 |
| Soljanka halból | 166 |
| Soljanka húsból | 167 |
| Bélszín Straganoff módra | 167 |
| Sörben főtt felsál | 168 |
| Saslik | 168 |
| Bitki - húsgolyók | 168 |
| Töltött libanyak | 169 |
| Burgonya-sapekanka | 169 |
| Töltött cékla | 170 |
| Pirogváltozatok | 170 |
| Marhahúsos töltelék | 171 |
| Töltelék májból, tüdőből, szívből | 171 |
| Halas töltelék | 171 |
| Halas-rizses pirog | 172 |
| Gombás pirog | 172 |
| Túrós pirog | 172 |
| Almás pirog | 173 |
| Barackos pirog | 173 |
| Sapekanka | 173 |
| Vaníliakrém | 173 |
| Gogol-Mogol | 174 |
| Mézes Gogol-Mogol | 174 |
| Gogol-Mogol gyümölcsökből | 174 |
| Kína | 175 |
| Húsleves (más levesekhez is felhasználható levesalap) | 176 |
| Uborkás húsleves | 176 |
| Hús- és zöldségleves | 177 |
| Márványtojás | 177 |
| Három tündér saláta | 177 |
| Pekingi kacsa | 178 |
| Savanyú-édes sertéshús | 178 |
| Chop-suey | 179 |
| Marhasült hagymaszeletekkel | 180 |
| Szecsuáni kétszerfőtt | 180 |
| Rántott csirke kínai módra | 181 |
| Rizspuding | 181 |
| Öntet rizspudinghoz | 181 |
| India | 182 |
| Mandulás sertéskaraj | 183 |
| Sertés turcarri tojással | 184 |
| Vajas csirke gombával | 185 |
| Fűszeres zöldségegyveleg | 186 |
| Pirított gomba | 186 |
| Töltött sült uborka | 186 |
| Töltött padlizsán | 187 |
| Tárgymutató | 188 |