1.034.878

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

66 új ünnepi étel

Lépésről lépésre Lajos Marival

Szerző

Kiadó: Sanoma Budapest Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Nők Lapja Műhely
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-9710-58-0
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint sokaknak, nekem is a karácsony a legfontosabb, legcsaládibb ünnep az esztendőben. Már hetekkel előbb elkezdek tervezgetni, és ez jóleső várakozással, izgalommal tölt el. Bizonyára a... Tovább

Előszó

Mint sokaknak, nekem is a karácsony a legfontosabb, legcsaládibb ünnep az esztendőben. Már hetekkel előbb elkezdek tervezgetni, és ez jóleső várakozással, izgalommal tölt el. Bizonyára a rögtönzésnek is megvan a maga varázsa, én mégis amondó vagyok, hogy érdemes előre átgondolni a teendőinket, sőt lelkileg is egy kicsit felkészülni, hogy stressz és kapkodás ne árnyékolja be a derű óráit.
Minden családban kell valaki, aki magára vállalja a szervezés, az egyeztetés gondját, aki megkísérli elérni, hogy ez a pár nap I feledve esetleges sérelmeket, fenntartásokat - valóban az összetartozásról, az egymásra figyelésről, a szeretetről szóljon. Ám az ünnepek „levezénylése" - kivált ha abban a szerencsében van részünk, hogy nagy a család - nem csekély feladat: komoly kihívás, erőpróba, sok munka, de sok öröm is. Egy biztos: semmiképpen sem a karmester magánügye, sokkal inkább csapatmunka. Az a legegyszerűbb, ha megtervezzük a forgatókönyvet. Ebbe vonjuk be a családtagokat, a gyerekeket is. Alakítsuk ki közösen, mi legyen a többnapos menü, milyen süteményeket süssünk, ki-ki mondja el, mi a kívánsága, és persze azt is, milyen feladatot vállal. Rögtön kiderül, hogy mindenki ért valamihez: ki a cipekedésben lankadatlan, ki a diótörők gyöngye, ki a terítés művésze, ki a hidegtál elkészítésében szeretne jeleskedni...
Az adventtől vízkeresztig, de legalábbis újévig tartó időszak csúcspontja a karácsony, és mindvégig fontos, hogy mi kerül az asztalra. Ilyenkor talán a hagyományos ételek kedvelői is szeretnének kirukkolni valami különlegességgel, újdonsággal, mégpedig a biztos siker tudatában. Ehhez szeretnénk - kezdő, ritkán és rendszeresen főző olvasóinknak egyaránt - némi fogódzót kínálni: elsősorban a részmunkálatokat segítő fázisfotókkal és a magam fajta „szájbarágós" receptekkel, amelyek - reményeim szerint - segítenek kiküszöbölni a hibalehetőségeket.
Ebben a könyvben részben karácsonyra, részben szilveszter-újév napjára szánt tradicionális és újszerű, magyaros és nemzetközi ételek szerepelnek. Mára kissé megkoptak a régebben gyakran szükség diktálta szokások, de sokan változatlanul követik a hagyományokat, melyek szerint karácsony előestéjéig, pontosabban éjfélig terjed az adventtel kezdődő böjt, a hústalan és a halételek ideje. Az ezt következő két nap maga a bőség: sokféle, tápláló húsétellel, kényeztetéssel, és az evés-ivás, vendégjárás egészen újévig tart. A magam részéről karácsonykor a hideg-meleg halételeket és a szárnyasokat részesítem előnyben, a sertés-malachúsból készített fogásokat pedig szilveszterre-újévre tartogatom. Állítólag újévkor nem tanácsos szárnyashúst és halat enni, ugyanis a szárnyasok elkapirgálják a háztól a szerencsét, a halak elúsztatják, a malac azonban az orrával befelé túrja. A gazdagságot - szerencsét hozó szemek-magok pedig, elsősorban a lencse, valósággal nélkülözhetetlenek...
Természetesen minden család maga alakítja ki a szokásait, az étkezési szokásait is, ki-ki gusztusa, kedve szerint. De az is igaz, hogy fontos és szép dolog megőrizni a hagyományokat, még ha azokat csak részben fogadjuk is el, vagy éppenséggel megváltozott, új tartalommal töltjük meg. Azt hiszem, a karácsonyban is, mint minden jó dologban, nem igazán az a legszebb, hogy eljön, hanem az, hogy készülni lehet rá. Vissza

Tartalom

Előszó 3
HASZNOS TUDNIVALÓK
Karácsonyi előkészületek 6
Néhány szó a borokról 7
A pezsgőről 8
Halfortélyok 9
KARÁCSONY - ELŐÉTELEK
Ráksaláta narancskehelyben 10
Citromos halkrémhab 12
Lazacos csillag 14
Halkrém cikóriacsónakban 16
Lazacos töltött tojás 18
Tonhalkrémes csirkemell 20
Pórés - cukkinis lazactorta 22
Kacsamellsaláta citrusokkal 24
Májas - pisztáciás csirkerolád 26
Hideg libamáj 28
Almás kacsamáj torony 30
KARÁCSONY - LEVESEK
Mazsolás borleves 32
Tejszínes rákkrémleves 34
Pontyhalászlé 36
Narancsos sárgarépaleves 38
Marhahúsleves tányérhússal 40
KARÁCSONY - HALÉTELEK
Tintahal sörtésztában 42
Szezámmagos rántott ponty 44
Zöldfűszeres pontyfilé 46
Halszeletek garnélarákkal 48
Lazacfilé tormás krumplipürével 50
Lazacszeletek zöldségágyon 52
Cukkinis- illatos töltött süllő 54
Göngyölt pisztráng 56
KARÁCSONY - SZÁRNYASPECSENYÉK
Kacsamell ázsiai körettel 58
Csirkemájas kacsamell 60
Narancsos kacsa 62
Almás kacsasült káposztás palacsintametélttel 64
Libacomb gesztenyével és kelbimbóval 66
Ananászos-vörös káposztás libasült 68
Libasült szőlős káposztával 70
Vagdalt libamell almával 72
Pisztáciás pulykacomb 74
Fűszeres pulykacomb sárgarépa-póré csokorral 76
Tűzdelt pulykamell gesztenyével 78
Aszalt szilvás pulykamell 80
Sonkás pulykamellrolád 82
Aszalt barackos pulykamell 84
Pulykamell Wellington módra 86
Diós töltött pulyka 88
KARÁCSONY - DESSZERTEK
Mézes szív és tallér 90
Mazsolás kalácskorona 92
Diós - mákos bejgli 94
Zserbószelet 96
Gesztenyés rolád 98
Mézeskalácsos parfé 100
SZILVESZTER - ITALKORCSOLYÁK
Sajtkrémes falatkák és májas zellercsónakok 104
Szerencsegomba 105
Káposztás csiga 106
Leveles tepertős pogácsa 108
Tatárbifsztekkel töltött fészkek 110
Francia túrós - sonkás rétes 112
Juhtúrós - krumplis pite 114
SZILVESZTER - SALÁTA, LEVESEK
Lencse - krumpli saláta 116
Korhely leves lencsével 118
Húsos szoljanka 120
SZILVESZTER - EGYTÁLÉTELEK
Sertéskocsonya 122
Töltött káposzta 124
ÚJÉV - SERTÉSPECSENYÉK
Rokfortos szűzérmék paprikakörettel 126
Ananászos-sonkás szelet 128
Kolbászos karaj szelet lencsepürével 130
Babos sertésszelet 132
Szőlős sertéssült 134
Malacpecsenye almás savanyú káposztával 136
Malaccomb almás vörös káposztával 138
Szegfűszeges malaccomb aszaltgyümölcs - körettel 140
Betűrendes tárgymutató 142
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv