1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

99 Appetizers with 33 Colour Photographs

99 előétel 33 színes ételfotóval

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím: 99-33
Kötetszám:
Nyelv: Angol  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-13-1729-3
Megjegyzés: 33 színes ételfotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

... Prológ... nyitány... előszó... előjáték - csak egy-egy hangulat, villanás, ígéret a folytatásra, ami eztán következik. Így van ez valahogy a gasztronómiában az előételekkel.
A francia azt mondja: hors d'aeuvre, ami hű, de szabad fordításban olyasfélét jelent, hogy "műsoron kívül". Az előétel nem szerves, nem is nélkülözhetetlen része az étkezésnek, mégis kár volna lemondani róla... mert finom, mert szép, mert sikerélményhez juttatja a háziasszonyt és mert - mint mostanság tudományosan bebizonyították - jótékony hatással van az egészségre. Ugyanis, aki farkaséhesen nekiesne a "komolyabb" ételnek, esetleg menthetetlenül elrontaná a gyomrát, mígnem az előételről tudja, hogy az csak a kezdet, éppen hogy belekóstol - hiszen ki akarna jóllakni vacsora előtt - és megúszott egy gyötrelmes éjszakát!
Tehát kóstoló, "előzetes", mindig keveset készítsünk belőle, nehogy a tányéron maradjon a míves főétel, és tévesen azt higgyük, hogy nem ízlett a főztünk!
Nálunk az utóbbi évtizedekben -... Tovább

Fülszöveg

... Prológ... nyitány... előszó... előjáték - csak egy-egy hangulat, villanás, ígéret a folytatásra, ami eztán következik. Így van ez valahogy a gasztronómiában az előételekkel.
A francia azt mondja: hors d'aeuvre, ami hű, de szabad fordításban olyasfélét jelent, hogy "műsoron kívül". Az előétel nem szerves, nem is nélkülözhetetlen része az étkezésnek, mégis kár volna lemondani róla... mert finom, mert szép, mert sikerélményhez juttatja a háziasszonyt és mert - mint mostanság tudományosan bebizonyították - jótékony hatással van az egészségre. Ugyanis, aki farkaséhesen nekiesne a "komolyabb" ételnek, esetleg menthetetlenül elrontaná a gyomrát, mígnem az előételről tudja, hogy az csak a kezdet, éppen hogy belekóstol - hiszen ki akarna jóllakni vacsora előtt - és megúszott egy gyötrelmes éjszakát!
Tehát kóstoló, "előzetes", mindig keveset készítsünk belőle, nehogy a tányéron maradjon a míves főétel, és tévesen azt higgyük, hogy nem ízlett a főztünk!
Nálunk az utóbbi évtizedekben - igencsak nyilvánvaló történelmi okokból - egy időre, mintha kiment volna a divatból az előétel, noha a régi magyar szakácskönyvekben (amelyekben gyakorta úgy kezdődik egy recept, hogy "végy 10 fácánt") akad azért néhány, kivált a jeles napokra ajánlott menükben, bár azok is jobbára francia eredetűek vagy magyarított franciák. Miből is arra a következtetésre kellett jutnunk, hogy az előétel nem tipikus magyar műfaj, éppen ezért csak néhány magyaros előételt tudunk itt közreadni.
És most elöljáróban néhány jó tanács e könyvecske forgatójának:
- a receptekben közölt mennyiségek 4 személyre szólnak, eltérő estben ezt jelezzük;
- a "forrón tálaljuk" vagy "jól behűtjük" utasítást tessék komolyan venni, mert a siker egyik titka, ott és azok az ízek csak így érvényesülnek!
- a hozzávalók súlyát és a részmunkálatok sorrendjét ajánlatos megtartani;
- a fűszerekkel ki-ki ízlése és fantáziája szerint bánhat és bánjon is! Mint tudjuk, a legfölségesebb ételeket gyakorta a véletlen vagy a kényszerhelyzet szülte. Ha vállalkozó szellemű és gyomrú a családunk, tüstént váljunk "fűszerkalandorokká"!
- az előételek egy része egyben kitűnő egytál- illetve ízletes diétás étel;
- a munkaigényesebb mártásokat (a majonéz kivételéve) jó előre, sőt nagyobb mennyiségben elkészíthetjük, és a mélyhűtőben hónapokig eltarthatjuk;
- a fejes saláta kivételével valamennyi zöldségfélét pótolhatjuk mélyhűtött készítményekkel, de a gyümölcsöt nem ajánlatos!
- ha az előétel tartalmasabb, a főétel legyen könnyű (hal, szárnyas) és fordítva;
- az előétel feladata az , hogy étvágyat csináljon, tehát nemcsak jónak, hanem szépnek, színben gazdagnak is kell lennie;
- régi bölcsesség, hogy kevés, de sokféle maradékból készül a vadonatúj és legjobb előétel.
Ez a szakácskönyv örömből született, minden receptet kipróbáltunk, némelyik sok türelmet és figyelmet kíván, de reméljük, hogy azok a háziasszonyok is örömüket lelik benne és boldogulnak vele, akik eddig csak az anyuka vagy a mások főztjét ették...
Hisszük, hogy a főzés alkotás - hat őt perc alatt vége is a "műnek" -, és az alkotás öröm..
Sok örömöt és jó étvágyat kívánunk. Vissza

Tartalom

Előszó helyett
Hideg előételek
Emeletes szendvics
Apéritif korcsolyák
Sündisznó falatkák
Mikádó szelet
Flóra paprikás falatkái
Legény-torta
Mogyorós sajtgolyócskák
Mandulás sajtgolyócskák
Sonkatekercs
Mártogatós változatok
Resztelt májkrém mártogatós
Kenőmájas mártogatós
Lengyel tojás mártogatós
Zeller mártogatós
Túrós mártogatós
Rokfort mártogatós
Sonkahab mártogatós
Hétköznapi körözött á la Károly
Körözöttel töltött paprika
Dinnye és sonka
Dinnye-kelyhek
Sajttal, körtével töltött paradicsom
Töltött paradicsom fűszeres burgonyasalátával
Töltött paradicsom szardíniahabbal
Paradicsom fészekben
Paradicsom padlizsán
Tojás- "gomba"
Töltött patisszon és cékla
Orosz tojás
Lazackrémmel töltött tojás
Ringlikehely
Sajtkoktél
Rákkoktél
Lazackoktél
Jaffa saláta
Sztalicsnij saláta
Sevillai csirkemáj saláta
Majonézes csirkesaláta
Majonézes hússaláta
Hawai saláta
Majonézes borjúvelő
Indozés rizsssaláta
Vitaminos rizssaláta
Rizskehely rákkal
Rizssaláta Umberto módra
Lengyel rizskoktél
Tallinni kapros heringsaláta
Halmajonéz (tonhalból)
Fogas koktél
Polenta (puliszka)-falatkák
Libamájpástétom
Fasírtocskák
Zsákbamacska
Kukoricotto
Breton szardíniás pirítós
Spárga flamand módra
Spárga köntösben
Fokhagymás ponty
Tojás parajfészekben
Rizskosárkák
Paradicsom Medici módra
Kukoricával töltött paradicsom
Töltött paradicsom tejszínes burgonyával
Rizzsel töltött paradicsom
Marhanyelvvel töltött paprika
Töltött riszkrokett római módra
Töltött zeller
Töltött tök
Töltött gomba
Töltött kel
Örmény töltött alma
Töltött "Siracusa" hagyma
Kelbimbóval töltött zsemle (bulocski)
Rakott zucchini vagy padlizsán bolognai módra
Töltött hagyma gombával
Kukoricával töltött parajomlett
Padlizsán nápolyi módra
Karfiol gúla
Hagymás óriás papucs
Tatárlepény
Fürj rizotto
Rántott zucchini
Rántott sajt
Spárga-ropogós
Parajkrokett
Creol paprika
Gombás auróra tojás
Halkrokett
Karfiolfelfújt
Zöldborsó felfújt
Csirkemájfelfújt
Tricolor zöldségpuding
Gombás rakott omlett
Gesztenyés-hagymás omlett
Töltött tojás
Túrós-sonkás töltött palacsinta
Sült-töltött nyelves palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta
Spenót "rétes"
Kukoricás töltött palacsinta
Kolbászos burgonyatorta
Sárgrépatorta karfiollal
Pórétorta
Sonkatorta
Zöldborsó torta
Függelék
Mártások, tészták
Majonéz I.
Majonéz II. (Natúr spárgához)
Majonéz főtt tojásból
Rózsaszín majonéz
Tartármártás
Tejszínes majonéz
Zöld majonéz
Fokhagymás majonéz (aioli)
Zöld vaj
Besamel mártás
Hollandi mártás
Remoulade mártás
Paradicsomos mártás I. (friss paradicsomból)
Paradicsommártás II. (friss paradicsomból)
Bolognai ragu
Aszpik
Sós palacsinta
Vajastészta
Sós kelttészta
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs
Állapot:
1.940 Ft
970 ,-Ft 50
9 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs 99 Appetizers with 33 Colour Photographs

A borító enyhén kopott.

Állapot:
1.940 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv