| Előszó | 3 |
| Egyszerű levesek | |
| Lebbencsleves | 5 |
| Savanyú tojásleves | 5 |
| Fokhagymás-sajtos tejleves - svájci recept | 5 |
| Boszniai tojásleves | 6 |
| Görög citromos rizsleves | 6 |
| Zöldséglevesek | |
| Párizsi spárgakrémleves | 7 |
| Portugál zöldségkrémleves | 8 |
| Burgonyakrémleves "Parmentier" módra | 8 |
| Veronai zellerkrémleves | 8 |
| Holland spenótleves | 9 |
| Tejszínes zucchinileves | 10 |
| Fűszeres-illatos sütőtökleves | 11 |
| Sóskaleves Cesare módra - régi római specialitás | 11 |
| Csalánleves árpagyönggyel - francia recept | 11 |
| Toledói vörösboros karalábéleves | 12 |
| Turbolyás karalábéleves | 12 |
| Tejfölös karfiolleves buggyantott tojással | 13 |
| Rokfortos-köményes burgonyleves retekkel | 13 |
| Paradicsomos-zöldséges sárgaborsóleves | 13 |
| Zöldséges gombaleves | 15 |
| Scsi (káposztaleves) hús nélkül - alaprecept és változatai | 15 |
| Belga hagymaleves - sörrel, sáfránnyal | 16 |
| Francia hagymaleves | 16 |
| Feketegyökér-leves | 18 |
| Zelleres paradicsomleves csurgatott tojással | 18 |
| Szecsuáni leves kínai kellel, mandarinnal | 18 |
| "Minestroe" - olasz specialitás, alaprecept | 18 |
| Milánói zöldségleves - "Minestrone alla milenase" | 20 |
| Nápolyi zöldségleves - "Minestrone alla napoletana" | 20 |
| Zöldséges grízleves - holland recept | 21 |
| Genovai zöldségleves tésztával | 21 |
| Húslevesek | |
| Erőleves - alaprecept | 21 |
| Erőleves-változatok | 22 |
| Húsleves - alaprecept és változatok | 22 |
| Marhahúsleves | 24 |
| Orjaleves | 25 |
| Tyúk- vagy csirkehúsleves | 25 |
| Orosz leves bóbitás köcsögben | 26 |
| Ököruszályleves - "Oxtail Soup", angol specialitás | 26 |
| Csirkével, szárnyassal | |
| Vásárhelyi jérceleves | 27 |
| Moldáviai burgonyás tyúkleves | 27 |
| Erdélyi tárkonyos-almás tyúkleves | 28 |
| Gyors gezemiceleves a magam módján | 29 |
| Kantoni rizsleves curryvel | 30 |
| Marha- és sertéshússal | |
| Betyár zöldbableves | 30 |
| Somogyi kanászleves | 30 |
| Zöldségleves csülökkel, babbal, tésztával | 32 |
| Orosz uborkaleves - "Okroska" | 33 |
| Padovai tésztás bableves - "pasta e fagioli alla padovana" | 33 |
| Bableves füstölt csülökkel | 34 |
| Lencseleves füstölt oldalassal - bakonyi specialitás | 34 |
| Magyaros gulyásleves | 35 |
| Borban főtt örmény töltötthagyma-leves | 35 |
| Húsos szoljanka-leves Álocska módra | 36 |
| Kaszásleves | 36 |
| Borscs (káposztás céklaleves) és változásai | 36 |
| Birka- és bárányhússal | |
| Palócleves Gundel módra | 38 |
| Birkaleves agyagedényben - grúz specialitás | 39 |
| Tárkonyos savanyú bárányleves - erdélyi recept | 40 |
| Korhely bárányleves | 40 |
| Skót ürüleves | 40 |
| Számadó juhászné leves | 40 |
| Csorba - román nemzeti étel | 42 |
| Belsőségekkel, vagdaltakkal | |
| Rasszolnyik - orosz különlegesség | 42 |
| Májas zöldségleves - örmény recept | 43 |
| Savanyútüdő-leves | 44 |
| Tejfölös karfiolleves májgombóccal | 44 |
| Halakkal, tengeri finomságokkal | |
| Halerőleves | 44 |
| Magyaros halászlé - alapvető tudnivalók | 45 |
| Tiszai halászlé | 45 |
| Dunai halászlé | 45 |
| Toszkán halleves - "Cacciucco alla toscana" | 47 |
| Dalmáciai savanyú halleves | 47 |
| Görög halleves - sütőben | 47 |
| Biscayai halleves | 48 |
| Korzikai halleves | 49 |
| Gyümölcslevesek | |
| Narancskrémleves Bajkál módra | 49 |
| Részeges meggyleves | 50 |
| Krakkói hecsedlileves | 51 |
| Dán gyümölcsleves - aszalt gyümölcsből | 51 |
| Hideg levesek | |
| Tejszínes zöldborsókrémleves | 51 |
| Zöldbabos zöldborsókrémleves | 51 |
| Gazpacho - spanyol specialitás | 52 |
| Kukoricás paradicsomleves - amerikai recept | 52 |
| Sörös gomba-póréleves | 52 |
| Fokhagymás-kapros uborkaleves | 54 |
| Szerb zöldségleves | 54 |
| Zöldségleves ínyenceknek | 54 |
| Levesbetétek | |
| Pirított zsemlekocka | 55 |
| Csurgatott tészta | 55 |
| Tojáskocsonya Royal módra | 56 |
| Rántott borsó | 56 |
| Palacsintametélt | 57 |
| Csipetke | 57 |
| Májgaluska | 57 |
| Daragaluska | 57 |
| Húsgombóc | 58 |
| Pászka (macesz) gombóc | 58 |
| Fánkocskák | 59 |
| Söberli (sós piskótatészta) | 59 |
| Függelék | |
| Néhány hasznos tudnivaló | 60 |
| A levesek sűrítésének módozatai | 60 |
| Sertés- vagy marhapörkölt | 61 |
| A spárga főzési módja | 61 |
| A paradicsom hámozása, előkészítése | 62 |
| A gomba tisztítása | 62 |
| A padlizsán tisztítása, előkészítése | 62 |
| Genovai "zúzmány" - "Pesto alla genovese" | 62 |
| Házias mértékegységek | 62 |