kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 344 oldal |
Sorozatcím: | A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Monográfia sorozata |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-05-3547-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal. |
Előszó | 11 |
A bab elterjedése | |
A babtermesztés története | 17 |
A bab neve | 17 |
A bab jelentősége az ősidőktől napjainkig | 18 |
A bab származása, elterjedése | 20 |
A világ babtermesztése | 24 |
A világ egyes országainak babtermesztése | 25 |
A hazai babtermesztés helyzete | 32 |
A bab rendszertani helye és növénytani leírása | |
A bab rendszertani helye és a rokonfajok | 39 |
A bab rendszertana | 39 |
A bab fontosabb rokonfajai | 42 |
A bab növénytani leírása | 44 |
A bab külső alaktana | 44 |
A bab belső alaktana | 52 |
A bab kromoszómaviszonyai | 62 |
A bab élettana | |
A bab csírázása | 69 |
A babmag csíranyugalma | 69 |
A csírázás feltételei | 70 |
A csírázás gátlása | 75 |
A csírázás biokémiai folyamatai | 80 |
A babembrió részeinek élettani funkciói és kölcsönhatások | 80 |
A gyököcske és rügyecske főbb morfológiai és biokémiai változásai a csírázás során | 83 |
A bab tartalék fehérjéinek kémiai sajátosságai | 86 |
Az euphaseolin alegységeinek genetikai variabilitása | 89 |
A csírázás fehérje-anyagcseréje a sziklevelekben | 89 |
A csírázó magvak szénhidrát-anyagcseréje | 92 |
A bab fejlődési, növekedési jelenségei a csírázás után és hatásuk a termésre | 93 |
A szervetlen ionok forgalma a bab egyedfejlődése során | 98 |
A mag tartalék fehérjéinek bioszintézise az érés során | 99 |
Az oldható szénhidrátok anyagcseréje a fejlődő magban | 100 |
A bab virágzásbiológiája | 103 |
A virágok és virágrészek mérete és a bab ezermagtömege | 108 |
A bab virág- és fiatal terméshullásának okai | 109 |
Az étkezési szárazbab és a zöldbab-hüvely vizsgálata beltartalmi érték, étkezési és konyhatechnikai szempontból | 112 |
A szárazbab kémiai összetétele | 112 |
A bab főzhetőségét befolyásoló tényezők | 115 |
A szárazbabok technológiai minősége | 119 |
A szárazbabok főzelék- és salátaminősége | 120 |
A zöldbab minőségét befolyásoló szövetszerkezeti tényezők | 121 |
A zöldbab beltartalmi értékei | 122 |
A bab termesztése | |
A bab éghajlati és talajigénye | 129 |
A bab ökológiai igénye | 129 |
A bab fényigénye | 129 |
A bab klimatikus igénye | 130 |
A bab talajigénye | 131 |
Magyarország babtermő tájai | 131 |
A bab hideg- és szárazságtűrése | 135 |
A bab hidegtűrése | 135 |
A bab szárazságtűrése | 135 |
A fajták alkalmazkodóképessége | 136 |
A bab termesztéséről általában | 137 |
A bab előveteményei | 138 |
A bab mint elővetemény | 138 |
A bab helye a növényi sorrendben | 139 |
A bab trágyázása | 141 |
A bab szervestrágyázása | 141 |
A bab műtrágyázása | 142 |
A babnövény N-megkötése | 146 |
A bab mikroelem-trágyázása | 152 |
Talajelőkészítés | 158 |
A bab vetése és kelése | 160 |
A vetőmag minősége és előkészítése a vetéshez | 160 |
A vetés ideje | 161 |
Sor- és növénytávolság | 165 |
A vetés módjai | 168 |
A bab öntözése | 175 |
A bab növényápolása | 186 |
A bab gyomnövényei | 186 |
Gyomirtás | 187 |
A növényápolás | 188 |
Vegyszeres gyomirtás | 189 |
A bab kártevői | 193 |
A bab állati kártevői | 193 |
A bab betegségei | 203 |
Vírusbetegségek | 203 |
Baktériumos betegségek | 205 |
Védekezés a baktériumos betegségekkel szemben | 212 |
Gombabetegségek | 213 |
A bab betakarítása | 225 |
Az étkezési szárazbab és a vetőmagnak termesztett bab betakarítása és gépei | 225 |
A bab betakarítása kézi erővel | 227 |
A bab betakarítása gépi erővel | 228 |
A babnyűvő- és kaszálógépek | 230 |
A bab cséplése és gépei | 234 |
A bab kétmenetes gépi betakarítása, gépesítésének kialakulása és jelenlegi helyzete hazánkban | 238 |
A zöldbab betakarítása és gépei | 244 |
A gépi betakarítás előtti teendők | 245 |
A zöldbabfajták szerepe a gépi betakarításnál | 248 |
Zöldbabszedő gépek | 250 |
A bab termése, termésbecslése | 257 |
A bab tárolása és tárolásbiológiája | 261 |
A bab tisztítása | 261 |
A bab szárítása | 261 |
A bab tárolása | 263 |
A zöldbab szállítása, átmeneti tárolása | 266 |
A bab vetőmagtermesztése | 269 |
A bab nemesítése és fajtái | |
Az alapanyagok szerepe a babnemesítésben | 275 |
Bab-fajtagyűjtemény vizsgálat | 276 |
A babfajták vizsgált tulajdonságai | 277 |
Szárazfogyasztású babfajták | 279 |
Zöldfogyasztású babfajták | 283 |
Kiskertes szaporítóhálózat | 286 |
Phaseolus világ-génbank | 287 |
A babmagvak tartós tárolása | 289 |
A babmagvak szárítása | 289 |
A babgyűjtemény számítógépes adatfeldolgozása | 292 |
A babnemesítés kérdései | 294 |
A hazai babnemesítés története | 294 |
A babnemesítés célkitűzései | 296 |
A babnemesítés módszerei | 302 |
Fontosabb babfajták | 312 |
Étkezési szárazbabok | 312 |
Zöldfogyasztású babok | 320 |
Zöldfogyasztású karósbab fajták | 333 |
Névmutató | 337 |
Tárgymutató | 341 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.