1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bab

Phaseolus vulgaris

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 344 oldal
Sorozatcím: A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Monográfia sorozata
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-3547-5
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A könyv tartalma magán viseli azt a jellegzetességet, hogy írója mintegy két évtizede a bab termesztésével, öntözésével, tájfajtáinak kérdéseivel, a növény nemesítési alapanyagainak vizsgálatával... Tovább

Előszó

A könyv tartalma magán viseli azt a jellegzetességet, hogy írója mintegy két évtizede a bab termesztésével, öntözésével, tájfajtáinak kérdéseivel, a növény nemesítési alapanyagainak vizsgálatával foglalkozik. Mint termesztő, elsősorban azt tanulmányoztam, hogy az agrárpolitika a mezőgazdasági termelés szerkezetváltozása folytán hogyan hatott a babtermesztésre, miként válhatott a tipikusan kisüzemi növény nagyüzemivé is. Az ide vonatkozó eredményeket számos kísérlettel és megfigyeléssel támasztom alá. Számot adok a jelenleg alkalmazott legkorszerűbb nagyüzemi agrotechnikáról is, amellett, hogy a kevésbé korszerűeket is bemutatom fejlődésükben. A növényápolás, az agrotechnika és a vegyszeres gyomirtás is tekintélyes részt foglal el a könyvben.
A bab rendszertani helye és növénytani leírása fontos része a könyvnek, hiszen a Phaseolus fajok hovatartozása, átrendeződése alig pár évvel ezelőtt ment végbe. Ezért hasznosnak látszik e téren megismerkedni a jelenlegi helyzettel.
A bab élettana, a csírázás, annak biokémiai folyamatai, virágzásbiológiája segít megismerni a növényt abban, hogy igényeit minél jobban kielégíthessük.
Saját vizsgálatok és irodalmi adatok alapján ismertetem a bab étkezési és konyhatechnikai tulajdonságait, beltartalmi értékeit. Nevezetesen a szárazbab kémiai összetételét, a bab főzhetőségét befolyásoló tényezőket, a zöldbab minőségét befolyásoló szövetszerkezeti tudnivalókat.
Külön fejezetekben foglalkozom a bab kártevőivel és betegségeivel, kiemelve azok közül a legveszedelmesebbeket. A védekezés legkorszerűbb módszereire, a megelőzés lehetőségeire úgyszintén kitérek.
Végül a bab nemesítéséről és fajtáiról számolok be. Ezen belül az alapanyagok szerepéről, vizsgálatáról, tárolásáról és számítógépes adatfeldolgozásáról esik szó. A bab fajtagyűjteményes és génbanki munkája képezi intézetünk egyik igen fontos kutatási feladatát, ezért ezzel a munkával részletesebben foglalkozom. A babnemesítés történeti fejlődésére, célkitűzéseire, korszerű módszereire, a nemesítés gyakorlatára igyekeztem nagy figyelmet szentelni. A babfajták leírása, a régi és újabb fajták ismertetése szintén fontos részét képezik a monográfiának. Vissza

Tartalom

Előszó11
A bab elterjedése
A babtermesztés története17
A bab neve17
A bab jelentősége az ősidőktől napjainkig18
A bab származása, elterjedése20
A világ babtermesztése24
A világ egyes országainak babtermesztése25
A hazai babtermesztés helyzete32
A bab rendszertani helye és növénytani leírása
A bab rendszertani helye és a rokonfajok39
A bab rendszertana39
A bab fontosabb rokonfajai42
A bab növénytani leírása44
A bab külső alaktana44
A bab belső alaktana52
A bab kromoszómaviszonyai62
A bab élettana
A bab csírázása69
A babmag csíranyugalma69
A csírázás feltételei70
A csírázás gátlása75
A csírázás biokémiai folyamatai80
A babembrió részeinek élettani funkciói és kölcsönhatások80
A gyököcske és rügyecske főbb morfológiai és biokémiai változásai a csírázás során83
A bab tartalék fehérjéinek kémiai sajátosságai86
Az euphaseolin alegységeinek genetikai variabilitása89
A csírázás fehérje-anyagcseréje a sziklevelekben89
A csírázó magvak szénhidrát-anyagcseréje92
A bab fejlődési, növekedési jelenségei a csírázás után és hatásuk a termésre93
A szervetlen ionok forgalma a bab egyedfejlődése során98
A mag tartalék fehérjéinek bioszintézise az érés során99
Az oldható szénhidrátok anyagcseréje a fejlődő magban100
A bab virágzásbiológiája103
A virágok és virágrészek mérete és a bab ezermagtömege108
A bab virág- és fiatal terméshullásának okai109
Az étkezési szárazbab és a zöldbab-hüvely vizsgálata beltartalmi érték, étkezési és konyhatechnikai szempontból112
A szárazbab kémiai összetétele112
A bab főzhetőségét befolyásoló tényezők115
A szárazbabok technológiai minősége119
A szárazbabok főzelék- és salátaminősége120
A zöldbab minőségét befolyásoló szövetszerkezeti tényezők121
A zöldbab beltartalmi értékei122
A bab termesztése
A bab éghajlati és talajigénye129
A bab ökológiai igénye129
A bab fényigénye129
A bab klimatikus igénye130
A bab talajigénye131
Magyarország babtermő tájai131
A bab hideg- és szárazságtűrése135
A bab hidegtűrése135
A bab szárazságtűrése135
A fajták alkalmazkodóképessége136
A bab termesztéséről általában137
A bab előveteményei138
A bab mint elővetemény138
A bab helye a növényi sorrendben139
A bab trágyázása141
A bab szervestrágyázása141
A bab műtrágyázása142
A babnövény N-megkötése146
A bab mikroelem-trágyázása152
Talajelőkészítés158
A bab vetése és kelése160
A vetőmag minősége és előkészítése a vetéshez160
A vetés ideje161
Sor- és növénytávolság165
A vetés módjai168
A bab öntözése175
A bab növényápolása186
A bab gyomnövényei186
Gyomirtás187
A növényápolás188
Vegyszeres gyomirtás189
A bab kártevői193
A bab állati kártevői193
A bab betegségei203
Vírusbetegségek203
Baktériumos betegségek205
Védekezés a baktériumos betegségekkel szemben212
Gombabetegségek213
A bab betakarítása225
Az étkezési szárazbab és a vetőmagnak termesztett bab betakarítása és gépei225
A bab betakarítása kézi erővel227
A bab betakarítása gépi erővel228
A babnyűvő- és kaszálógépek230
A bab cséplése és gépei234
A bab kétmenetes gépi betakarítása, gépesítésének kialakulása és jelenlegi helyzete hazánkban238
A zöldbab betakarítása és gépei244
A gépi betakarítás előtti teendők245
A zöldbabfajták szerepe a gépi betakarításnál248
Zöldbabszedő gépek250
A bab termése, termésbecslése257
A bab tárolása és tárolásbiológiája261
A bab tisztítása261
A bab szárítása261
A bab tárolása263
A zöldbab szállítása, átmeneti tárolása266
A bab vetőmagtermesztése269
A bab nemesítése és fajtái
Az alapanyagok szerepe a babnemesítésben275
Bab-fajtagyűjtemény vizsgálat276
A babfajták vizsgált tulajdonságai277
Szárazfogyasztású babfajták279
Zöldfogyasztású babfajták283
Kiskertes szaporítóhálózat286
Phaseolus világ-génbank287
A babmagvak tartós tárolása289
A babmagvak szárítása289
A babgyűjtemény számítógépes adatfeldolgozása292
A babnemesítés kérdései294
A hazai babnemesítés története294
A babnemesítés célkitűzései296
A babnemesítés módszerei302
Fontosabb babfajták312
Étkezési szárazbabok312
Zöldfogyasztású babok320
Zöldfogyasztású karósbab fajták333
Névmutató337
Tárgymutató341

Unk János

Unk János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Unk János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv