kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 344 oldal |
| Sorozatcím: | A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Monográfia sorozata |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-05-3547-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal. |
| Előszó | 11 |
| A bab elterjedése | |
| A babtermesztés története | 17 |
| A bab neve | 17 |
| A bab jelentősége az ősidőktől napjainkig | 18 |
| A bab származása, elterjedése | 20 |
| A világ babtermesztése | 24 |
| A világ egyes országainak babtermesztése | 25 |
| A hazai babtermesztés helyzete | 32 |
| A bab rendszertani helye és növénytani leírása | |
| A bab rendszertani helye és a rokonfajok | 39 |
| A bab rendszertana | 39 |
| A bab fontosabb rokonfajai | 42 |
| A bab növénytani leírása | 44 |
| A bab külső alaktana | 44 |
| A bab belső alaktana | 52 |
| A bab kromoszómaviszonyai | 62 |
| A bab élettana | |
| A bab csírázása | 69 |
| A babmag csíranyugalma | 69 |
| A csírázás feltételei | 70 |
| A csírázás gátlása | 75 |
| A csírázás biokémiai folyamatai | 80 |
| A babembrió részeinek élettani funkciói és kölcsönhatások | 80 |
| A gyököcske és rügyecske főbb morfológiai és biokémiai változásai a csírázás során | 83 |
| A bab tartalék fehérjéinek kémiai sajátosságai | 86 |
| Az euphaseolin alegységeinek genetikai variabilitása | 89 |
| A csírázás fehérje-anyagcseréje a sziklevelekben | 89 |
| A csírázó magvak szénhidrát-anyagcseréje | 92 |
| A bab fejlődési, növekedési jelenségei a csírázás után és hatásuk a termésre | 93 |
| A szervetlen ionok forgalma a bab egyedfejlődése során | 98 |
| A mag tartalék fehérjéinek bioszintézise az érés során | 99 |
| Az oldható szénhidrátok anyagcseréje a fejlődő magban | 100 |
| A bab virágzásbiológiája | 103 |
| A virágok és virágrészek mérete és a bab ezermagtömege | 108 |
| A bab virág- és fiatal terméshullásának okai | 109 |
| Az étkezési szárazbab és a zöldbab-hüvely vizsgálata beltartalmi érték, étkezési és konyhatechnikai szempontból | 112 |
| A szárazbab kémiai összetétele | 112 |
| A bab főzhetőségét befolyásoló tényezők | 115 |
| A szárazbabok technológiai minősége | 119 |
| A szárazbabok főzelék- és salátaminősége | 120 |
| A zöldbab minőségét befolyásoló szövetszerkezeti tényezők | 121 |
| A zöldbab beltartalmi értékei | 122 |
| A bab termesztése | |
| A bab éghajlati és talajigénye | 129 |
| A bab ökológiai igénye | 129 |
| A bab fényigénye | 129 |
| A bab klimatikus igénye | 130 |
| A bab talajigénye | 131 |
| Magyarország babtermő tájai | 131 |
| A bab hideg- és szárazságtűrése | 135 |
| A bab hidegtűrése | 135 |
| A bab szárazságtűrése | 135 |
| A fajták alkalmazkodóképessége | 136 |
| A bab termesztéséről általában | 137 |
| A bab előveteményei | 138 |
| A bab mint elővetemény | 138 |
| A bab helye a növényi sorrendben | 139 |
| A bab trágyázása | 141 |
| A bab szervestrágyázása | 141 |
| A bab műtrágyázása | 142 |
| A babnövény N-megkötése | 146 |
| A bab mikroelem-trágyázása | 152 |
| Talajelőkészítés | 158 |
| A bab vetése és kelése | 160 |
| A vetőmag minősége és előkészítése a vetéshez | 160 |
| A vetés ideje | 161 |
| Sor- és növénytávolság | 165 |
| A vetés módjai | 168 |
| A bab öntözése | 175 |
| A bab növényápolása | 186 |
| A bab gyomnövényei | 186 |
| Gyomirtás | 187 |
| A növényápolás | 188 |
| Vegyszeres gyomirtás | 189 |
| A bab kártevői | 193 |
| A bab állati kártevői | 193 |
| A bab betegségei | 203 |
| Vírusbetegségek | 203 |
| Baktériumos betegségek | 205 |
| Védekezés a baktériumos betegségekkel szemben | 212 |
| Gombabetegségek | 213 |
| A bab betakarítása | 225 |
| Az étkezési szárazbab és a vetőmagnak termesztett bab betakarítása és gépei | 225 |
| A bab betakarítása kézi erővel | 227 |
| A bab betakarítása gépi erővel | 228 |
| A babnyűvő- és kaszálógépek | 230 |
| A bab cséplése és gépei | 234 |
| A bab kétmenetes gépi betakarítása, gépesítésének kialakulása és jelenlegi helyzete hazánkban | 238 |
| A zöldbab betakarítása és gépei | 244 |
| A gépi betakarítás előtti teendők | 245 |
| A zöldbabfajták szerepe a gépi betakarításnál | 248 |
| Zöldbabszedő gépek | 250 |
| A bab termése, termésbecslése | 257 |
| A bab tárolása és tárolásbiológiája | 261 |
| A bab tisztítása | 261 |
| A bab szárítása | 261 |
| A bab tárolása | 263 |
| A zöldbab szállítása, átmeneti tárolása | 266 |
| A bab vetőmagtermesztése | 269 |
| A bab nemesítése és fajtái | |
| Az alapanyagok szerepe a babnemesítésben | 275 |
| Bab-fajtagyűjtemény vizsgálat | 276 |
| A babfajták vizsgált tulajdonságai | 277 |
| Szárazfogyasztású babfajták | 279 |
| Zöldfogyasztású babfajták | 283 |
| Kiskertes szaporítóhálózat | 286 |
| Phaseolus világ-génbank | 287 |
| A babmagvak tartós tárolása | 289 |
| A babmagvak szárítása | 289 |
| A babgyűjtemény számítógépes adatfeldolgozása | 292 |
| A babnemesítés kérdései | 294 |
| A hazai babnemesítés története | 294 |
| A babnemesítés célkitűzései | 296 |
| A babnemesítés módszerei | 302 |
| Fontosabb babfajták | 312 |
| Étkezési szárazbabok | 312 |
| Zöldfogyasztású babok | 320 |
| Zöldfogyasztású karósbab fajták | 333 |
| Névmutató | 337 |
| Tárgymutató | 341 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.