Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

963.375

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről

Az iskola fennállásának XLIII. éve

Szerkesztő

Kiadó: Intézet igazgatósága
Kiadás helye: Balassagyarmat
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Szerkesztette: Farkas István igazgató. Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt iskolai év nevelési programúiéra vitéz nagybányai Horthy István­nak, a legnagyobb magyar hősi halottnak és egyben a legkorszerűbb magyar nevelőnek a nevét irtuk.
Hirtelen, tragikus... Tovább

Előszó

Az elmúlt iskolai év nevelési programúiéra vitéz nagybányai Horthy István­nak, a legnagyobb magyar hősi halottnak és egyben a legkorszerűbb magyar nevelőnek a nevét irtuk.
Hirtelen, tragikus halála aug. 20-án annak az ünnepén borította gyászba az országot, aki az első tanításokat, az első admonitiókat adta Szent Imre nevén keresztül a magyar ifjúságnak.
Vitéz nagybányai Horthy István hősi áldozatának nagyságát a most folyó élet-halálhare legelső adatai, a magyar életjog legperdöntőbb bizonyítékai közt fogja megörökíteni a történetírás. De e szószólói küldetésen kívül más hivatása is volt a földön. Tündökletesen ívelő pályájának hirtelen ellobanó fényénél megláthattuk önarcunkat, rádöbbenhettünk belső valóságunk legrejtet­tebb zugaira. E kilobbanó fényforrás láttatta meg velünk az iszonyú történelmi időkben a ránk váró feladat nagyságát, a hozandó áldozat végtelenségét és az áldozat vállalásának fenntartás nélküli szükségességét.
Vitéz Horthy István kormányzóhelyettesnek az volt a hivatása a földön, hogy e gigászi időkben a legnagyobb példa, a legjobb magyar mértéke, a nemzet öneszmélésének az emeltyűje legyen. Elvesztettük őt, de az elvesz­tés szörnyű fájdalmának az árán megtaláltuk önmagunkat az áldozat vállalá­sának kifogyhatatlan készségében.
Ez a hősi példa az új admonitiók erejével évszázadokon át érezteti majd sugárzó hatását.
Élete Ígéret volt a magyar nép számára. S ez az ígéret azt tanítja, hogy ha boldogulni akarunk, áldozatot kell vállalnunk. Ha élni akarunk, meg kell tudnuk halni az életért. Horthy István hősi halálával a magyar ellenállás, a magyar kitartás lelki erői a végső győzelem szolgálatára megszázszorozódtak.
Mint példaadó nemcsak a történelem magyar nagyjai első sorába emel­kedett, de nevét az elsők között jegyezheti fel a neveléstudomány is.
Mint példaadó az ősi Gut-Keled család sarja a kalapácsot és vésőt választva kenyérkereső eszközeinek, bár mérnöki diplomája volt, egyszerű munkások között dolgozott hosszú időn át, hogy példájával a munka meg­becsülésére és alázatosságra tanítson. Mint kormányzóhelyettes, a legnagyobb közjogi mél óságok egyikének birtokában egyszerű főhadnagyként, magát má­sok akaratának alávetve a harctérre ment, hogy példájával engedelmességre tanítson. Férj volt, apa volt. Tehát a legemberibb igényei voltak meg arra, hogy egyéni boldogságát szolgálja, s 6 egyéni boldogságát a haza oltárára he­lyezte, hogy áldozatra tanítson.

Vissza

Tartalom

Vitéz-nagybányai Horthy István
3
Di. Kemenes Illés
4
Andreánszky Imre
6
Az intézet története
8
A tanév története
.........................................>
9
Hatóságok
11
Tanári testület
1 2
A tanárok irodalmi, társadalmi működése, ljadi szolgálat kitüntetései 13
Erkölcsi, fegyelmi, tanulmányi és egészségi állapot
14
Rendkívüli tárgyak
17
Tanulmányi kirándulások
18
Ifjúsági egyesületek
19
Alapok és alapítványok
23
Jutalom és jótékonyság
24
Vizsgálatok
25
Érdemjegyek sorozata
26
Magántanulók
33
Érettségi vizsgálatok
34
Statisztika
35
Iskolai fetszerelések értéke
38
Tanulmányi eredmény
39
Az iskola népessége 1920-21. tanévtől
40
A tanári könyvtárban két példányban meglévő könyvek jegyzéke
41
Bosco Szent János Szalézi Intézet Fiúinternátus tájékoztatója
42
Tudnivalók az 1943-1944. iskolai évre
43
Tankönyvek jegyzéke az 1943-44. iskolai évre
45

Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről A Balassagyarmati M. Kir. Áll. Balassi Bálint Gimnázium Évkönyve az 1942-43. iskolai évről

A borító és a lapélek enyhén foltosak. A borítón tulajdonosi bejegyzés, néhány lapon aláhúzások találhatók.

Állapot:
4.380 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba