Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.984

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A barokk Székesfehérvár (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Officina Nyomda és Kiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött keménykötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: Officina képeskönyvek
Kötetszám: 10
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Say Géza szerző által dedikált példány. 32 fekete-fehér táblával illusztrálva. A fedőlapot a cisztercita sekrestye fafaragásának alapján Végh Gusztáv tervezte.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1688. évi május hó 19.-én az ősi Alba Regia, a szentístváni alapítású királyi város, felszabadult a török uralom alól. Gróf Batthyány Ádám főparancsnok hadainak nyomása alatt a török feladta a... Tovább

Előszó

1688. évi május hó 19.-én az ősi Alba Regia, a szentístváni alapítású királyi város, felszabadult a török uralom alól. Gróf Batthyány Ádám főparancsnok hadainak nyomása alatt a török feladta a várat.
A török seregeknek az 1543. esztendőben lefolyt ostroma, a várnak l601-ben rövid egy évig tartó visszafoglalása, a felszabadítás harcai rombolták, törték, zúzták a magyar mult dicsőséges emlékeit, legszebb alkotásait. Közben pedig a töröknek a megszállott területeken érvényesített magatartása és kormányzati rendszere lassan végezte felőrlő munkáját. Alkotások nem jelzik ezt az utat. Mindenkori szüksége szerint felhasználta, átalakította a meglevőt, elpusztítva közben a keresztény művészet és királyi emlékek legjavát. Török és zsoldos hadak prédátleső rablásainak lettek áldozatai a király-sírok.
A felszabadulás után az elnéptelenedett város kevésszámú lakossága a legkülönfélébb elemekből tevődött össze. A szegénységgel küzdő őslakosság mellett feltűnnek a német és pedig főleg ausztriai telepesek, valamint a bevándorló rácok. A német telepesek, az uralkodó irányzat és előnyösebb vagyoni helyzetük folytán sokszor számuknál jelentősebb szerepet játszanak. A városnak igazi éltető eleme azonban a vidékről beköltöző magyarság, a mind nagyobb számban megtelepülő földművesek és iparosok, sőt a birtokkal nem rendelkező, elpolgárosodó kisnemesség. Rendkívül fontos szerepet tölt be a város szellemiségének fejlődésében a vármegye közönsége, mely sűrűn keresi fel a vármegye székhelyét és ott igen sok esetben palotát, házat, lakást tart fenn. Vissza

Say Géza

Say Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Say Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány) A barokk Székesfehérvár (dedikált példány)

A borító amatőr módon javított.

Az előzéklapon a szerző, Say Géza névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
6.980 ,-Ft
35 pont kapható
Kosárba