1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A baromfitenyésztés elmélete és gyakorlati útmutatásai

Házinyúl-, angóranyúl- és haszongalamb-melléklet

Szerző

Kiadó: Athenaeum Könyvkiadó N. V.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 424 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ötödik, javított és bővített kiadás. 91 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Nyomtatta Pátria-nyomda N. V., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Útjára bocsátom könyvem ötödik kiadását.
Ha figyelembe vesszük azt, hogy hazai baromfitenyésztésünk évente mintegy 1500 millió forinttal járul hozzá gazdálkodással foglalkozó kisembereink... Tovább

Előszó

Útjára bocsátom könyvem ötödik kiadását.
Ha figyelembe vesszük azt, hogy hazai baromfitenyésztésünk évente mintegy 1500 millió forinttal járul hozzá gazdálkodással foglalkozó kisembereink megélhetéséhez, s hogy az évi 500-600 millió forintos baromfikivitelünk értéke az összes mezőgazdasági termékek közül közvetlenül a gabonafélék után a második helyen következik, érthető könyvem céljának a jelentősége. Minden vonatkozásban fokozni kívánom baromfitenyésztésünk eddigi termelési eredményeit!
Elsősorban azt szeretném tanításommal elérni, hogy a közel 15 milliós létszámú magyar tyúkállomány évi átlagban és tyúkonkint ne csak 70, hanem közel 100 darab értékes és szép tojást tojjon. További törekvésem külsőleg is szebbé, egyöntetűbbé és értékesebbé tenni a magyar baromfiállomány minden féleségét. Huszonkétéves gödöllői munkám legértékesebb eredményének tartom egyébként is a magyar tyúkfélék nemesítését és elterjesztését. Vissza

Tartalom

I. Bevezető rész.
1. Hazai baromfitenyésztésünk ismertetése és jelentősége 7
2. Hazai baromfitenyésztésünk fejlesztésének főbb teendői 11
3. Kik foglalkozzanak baromfitenyésztéssel és milyen mértékben? 13
4. Különböző helyi viszonyok mellett milyen baromfitermelőéi célokat tűzzünk magunk elé? 15
II. A baromfifajták ismertetése.
1. A haszontyúkfajták csoportosítása és ismertetése 17
A magyar tyúkfajták és azok nemesítése 19
Az idegen tyúkfajták 28
2. Pulykák, kacsák, ludak és gyöngytyúkok ismertetése 36
3. Melyik baromfifajtákat tartsuk? 43
III. Területmegválasztás és beosztás.
1. A baromfitartásra alkalmas területek megválasztása 47
2. Baromfitenyésztés a gyümölcsösben 49
3. A baromfiudvarok és kifutók beosztása és berendezése 50
IV. Építkezés.
1. A baromfiudvar kerítése 56
2. A baromfiak okszerű elhelyezése. Ólak 60
a) Az ól helyének megválasztása 61
b) Az ól méretei 63
c) Az ól anyaga 67
d) Az ól berendezése 70
e) A vándorólak 74
3. A keltető helyiség 77
4. A tojáskezelő helyiség 78
5. A csirkenevelő helyiségek 79
6. A magtár és tengerigóré 82
7. A raktárhelyiség 83
8. Miként alakíthatunk át és használhatunk fel meglévő helyiségeket és épületeket a baromfiak számára 83
V. Felszerelés és berendezés.
1. Az okszerű baromfitenyésztés kézi és felszerelési tárgya 87
VI. Takarmányozástan.
1. Általános rész 98
2. A különféle takarmányok csoportosítása és ismertetése 103
a) A szemes takarmányok, magvak 103
b) Az állati eredetű (rovarpótló) takarmányok 105
c) Növényi eredetű ipari takarmányok 109
d) A zöldtakarmányok (nyersein, szilóban és szárítottan) 110
e) A gyök- és gumóstakarmányok 112
f) Ásványi anyagok 113
3. A kavics, a faszén és a víz rendeltetése 115
4. A takarmányok táplálóértéke 117
5. A baromfiak mennyiségi és minőségi takarmányszükséglete 119
6. A csirkék és növendékállatok takarmányozása 125
a) Tojástermelésre nevelt csirkék takarmányozása 128
Pecsenyére nevelt csirkék takarmányozása 131
7. A tojótyúkok takarmányozása 132
a) Zártudvarú baromfitelepen 132
b) Szabadbani, háztáji tartás mellett 136
8. A pulykák takarmányozása 139
9. A gyöngytyúkok takarmányozása 142
10. A kacsák takarmányozása 142
11. A ludak takarmányozása 145
12. A húsra értékesítendő és hízóállatok takarmányozása 147
VII. Tenyésztési tudnivalók.
1. Általános fogalmak 151
2. A keltetésről általában 151
3. A természetes keltetés 156
4. A mesterséges (gép-) keltetés 160
a) A keltető gép részei és tartozékai 161
b) A keltetőgép vásárlásának tudnivalói 167
c) A keltetőgép csoportosítása. Asztali és szekrényes gépek 169
d) A gépkeltetés helyiségei és a gépek felállítása 172
e) Tyúktojások keltetése asztali géppel 173
f) Pulyka-, kacsa-, lúd-, gyöngytyúk- és fácántojások gépkeltetése 184
g) A gépkeltetés eredményei. Hibák 186
h) Gépkeltetés többemeletes asztali géppel 189
i) Gépkeltetés szekrényes (álló-) géppel 190
k) Törzscsirkék keltetése rekeszes tálcákon 193
l) A gépkeltetés költségei 195
5. A kotló- és gépkeltetés együttes alkalmazása 195
G. A csirkenevelés 196
a) Természetes nevelés kotlókkal 196
b) A mesterséges csirkenevelés teendői 200
c) A kis pulykák, kacsák, libák és gyöngycsirkék mesterséges nevelése 209
d) A ketreces nevelőkben történő nevelés 210
7. A tyúkfélék tenyésztése 211
8. A tojás és annak termelése 218
9. A pulyka tenyésztése 224
10. A lúd tenyésztése 229
11. A kacsa tenyésztése 235
12. A gyöngytyúk tenyésztése 240
13. A baromfiak selejtezése 244
14. A tenyészállatok beszerzése 247
15. A baromfiak helyes gondozása 249
VIII. A baromfiak nemesítése és kiválogatása.
1. Az öröklődés hasznos tudnivalói. Nemesítés. Keresztezés. Új fajták előállítása 254
2. Törzskönyvezés. Rokontenyésztés. Vérfelfrissítés. Tenyészállatok kiválogatása 257
IX. Bonc- és élettani rész.
1. A baromfi testrészei 262
2. A baromfi belső szervei 267
3. A baromfiak élete 272
X. Betegségek.
1. Általános tudnivalók 274
2. Fertőző betegségek 276
a) A baromfikolera 277
b) A baromfipestis 279
c) A tyúkbénulás 280
d) A csirkék fertőző fehérhasmenése. Tyúktífusz 281
e) Paratífusz 283
f) Csirkevérhas (Kokcidiosis) 284
g) A baromfi gümőkór. Tuberculosis 285
h) Baromfihimlő-baromfidiftéria 286
i) A baromfiak fertőző (ragadós) náthája 289
k) Az álomkór (Spirochaetosis) 291
l) A tyúkok fehérvérűsége 292
3. Nem fertőző betegségek. (Csontlágyulás, avitaminosis, köszvény, emésztő- és légzőszervi megbetegedések, stb.) 293
4. Élősködő férgek okozta betegségek 302
a) Belső élősködők. Bélférgek 303
b) Külső élősködők. Tetvek, kullancsok és rühatkák 307
XI. A baromfiak ellenségei 311
XII. Hasznosítás. Kereskedelem.
1. A tojás kezelése és értékesítése 313
2. A baromfiak húsértékesítése. Hizlalások. Kappanozás 319
3. A baromfiak vágása, előkészítése és csomagolása 326
4. A baromfi melléktermékek értékesítése 328
5. A tenyésztojások és tenyészállatok értékesítése 331
6. Szövetkezeti termelés és értékesítés 334
7. Jövedelmi számítások. Könyvelések 335
XIII. A baromfitenyésztést támogató állami intézmények és rendelkezések.
1. A gödöllői M. Baromfitenyésztő Kísérleti Tangazdaság 342
2. A baromfitenyésztési vándortanfolyamok, vándortanács adók. Oktatófüzetek díjtalan kiosztása 345
3. A baromfikeltető központok 347
4. Az államilag ellenőrzött baromfitelepek és baromfitenyésztő mintaközségeik 349
5. A kedvezményes állami baromfikiosztási akció 350
6. Baromfitenyésztő Nemzeti Vállalat 351,
7. A M. Országos Állategészségügyi Intézet 351
8. A Földmívelésügyi Minisztérium kisállattenyésztési alosztálya 352
XIV. A haszon galambok tenyésztése 353
XV. A haszon házinyulak tenyésztése 365
1. Házinyúltenyésztésünk jelentősége 365
2. Kik foglalkozzanak házinyúl tenyésztéssel? 367
3. Hasznosabb házinyúl fajták 369
4. A házinyulak elhelyezése 375
5. Tenyésztési eljárások a házinyulakkal 381
6. A házinyulak takarmányozása 387
7. A házinyulak gondozása 392
8. Betegségek 394
9. A házinyúl vágása és nyúzása 399
10. A házinyúl húsának feldolgozása 401
11. A házinyúl gereznájának kezelése 402
12. Az angóra, gyapjasnyúl tenyésztése 404
13. Állami támogatás a házinyúl tenyésztés fejlesztésére 418

Báldy Bálint

Báldy Bálint műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Báldy Bálint könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv