| Előszó | 3 |
| BEVEZETÉS | |
| Baromfitenyésztésünk népgazdasági jelentősége | 5 |
| Baromfitenyésztésünk történetének áttekintése | 8 |
| Baromfitenyésztésünk felszabadulás utáni helyzete napjainkig | 10 |
| Baromfitenyésztésünk termelési irányelvei | 12 |
| BAROMFITENYÉSZTÉSTANI ALAPISMERETEK | |
| A baromfi fontosabb anatómiai és élettani sajátságai | 15 |
| Csontvázrendszer | 15 |
| Izomrendszer | 18 |
| Köztakaró | 19 |
| Tollazat | 21 |
| Vedlés | 24 |
| Az emésztőszervek rendszere és az emésztés | 25 |
| A baromfi emésztése | 29 |
| A légzőszervek rendszere | 31 |
| A húgy- és nemiszervek rendszere | 33 |
| A tojás képződése | 34 |
| A tojás alkotórészei | 37 |
| A tojásrakás időszaki megoszlása | 39 |
| A belső elválasztású mirigyek és működésük | 41 |
| Érrendszer | 43 |
| Idegrendszer | 44 |
| Kotlás | 45 |
| Érzékszervek | 46 |
| A baromfi külső testalakulása | 46 |
| Az életkor és az ivar meghatározása | 49 |
| A TYÚK TENYÉSZTÉSE | |
| A házityúk származása és háziasítása | 53 |
| A fajták csoportosítása | 57 |
| Parlagi magyar tyúk | 57 |
| A magyar tyúk nemesített változatai | 58 |
| Leghorn tyúk | 65 |
| Rhode Island Red tyúk | 66 |
| Plymouth tyúk | 67 |
| Egyéb fajták | 68 |
| A BAROMFI ELHELYEZÉSE | |
| A baromfitelepek elhelyezése és berendezése | 74 |
| Baromfiólak | 76 |
| Vándorólak | 80 |
| Meglevő helyiségek átalakítása baromfifélék részére | 83 |
| Baromfi színszerű tartása | 83 |
| Baromfiólak felszerelése és berendezése | 84 |
| Baromfikifutók | 88 |
| A baromfiólak tisztítása és fertőtlenítése | 90 |
| A baromfitelepen levő egyéb helyiségek | 90 |
| A BAROMFI TAKARMÁNYOZÁSA | |
| A baromfi takarmányai | 103 |
| Növényi eredetű takarmányok | 103 |
| Malomipari takarmányok | 105 |
| Olajipari takarmányok | 106 |
| Egyéb ipari takarmányok | 106 |
| Állati eredetű takarmányok | 106 |
| Kiegészítő takarmányok | 108 |
| Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 108 |
| A TENYÉSZTŐI MUNKA (KIVÁLASZTÁS, PÁROSÍTÁS) | |
| A kiválasztás szempontjai | 111 |
| Termékenység és kelési képesség | 111 |
| Ellenállóképesség és az igénytelenség | 112 |
| Egészségi állapot | 112 |
| Testnagyság | 113 |
| Kotlás | 113 |
| Tojástermelőképesség | 114 |
| Hústermelőképesség | 118 |
| Vérmérséklet és rossz szokások | 119 |
| A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 119 |
| Párosítás és kiválasztás | 123 |
| Fajtatiszta tenyésztés | 123 |
| Keresztezések | 125 |
| A tenyészkiválasztás módszerei | 127 |
| Az ivadékvizsgálat | 128 |
| Törzskönyvezés | 130 |
| A pároztatás módjai | 132 |
| A baromfi minősítése és selejtezése | 133 |
| A nagyüzemi tenyésztői munka megszervezése | 138 |
| Törzsállomány kialakulása | 139 |
| A KELTETÉS | |
| A tenyésztojások kiválogatása | 142 |
| A tenyésztojások minőségét befolyásoló tényezők | 144 |
| A tojás gyűjtése és tárolása | 146 |
| A tenyésztojások csomagolása és szállítása | 147 |
| A költés élettana | 148 |
| Az embrió fejlődése | 148 |
| A fejlődés élettana és szakaszai | 151 |
| A természetes keltés | 156 |
| A mesterséges keltetés | 158 |
| A keltetőgép szerkezete és működési elve | 159 |
| A keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 168 |
| A keltetőtojások lámpázása | 173 |
| A keltetés biológiai ellenőrzése | 177 |
| A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása | 180 |
| A keltetés feljegyzései | 181 |
| A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 181 |
| Tyúktojás keltetése asztali és szekrényes gépekben | 181 |
| Kacsatojások keltetése asztali és szekrényes keltetőgépekben | 185 |
| Lúdtojások keltetése asztali gépeken | 187 |
| Pulykatojások keltetése asztali és szekrényes keltetőgépekben | 192 |
| Gyöngytyúktojások gépi keltetése | 192 |
| A FELNEVELÉS | |
| A természetes felnevelés | 193 |
| A mesterséges felnevelés | 194 |
| Nevelőház | 194 |
| Az infravörös lámpák alkalmazása | 196 |
| A csibék takarmányozása és gondozása | 199 |
| A nevelőketreces csibenevelés | 202 |
| Növendékek felnevelése | 205 |
| Vándorólazás | 207 |
| TOJÁS- ÉS HÚSTERMELÉS | |
| A tyúk tojástermelése | 129 |
| Étkezési tojásminősége | 213 |
| A tojás átvétele, lámpázása, osztályozása és csomagolása | 214 |
| A tojás konzerválása | 215 |
| A tyúk hústermelése | 218 |
| Hízó baromfifélék táplálása | 220 |
| Baromfi szállítása, levágása és feldolgozása | 225 |
| A vágott baromfi minősítése | 227 |
| A tyúkok tolltermelése | 227 |
| A GYÖNGYTYÚK TENYÉSZTÉSE | |
| Tenyésztési alapismeretek | 229 |
| A gyöngytyúk fajtái | 232 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 232 |
| Felnevelés | 233 |
| A gyöngytyúk elhelyezése, takarmányozása | 234 |
| A gyöngytyúk hasznosítása | 234 |
| PULYKATENYÉSZTÉS | |
| Tenyésztési alapismeretek | 237 |
| A pulyka fajtái | 239 |
| Tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 240 |
| Felnevelés | 242 |
| A pulyka elhelyezése, takarmányozása | 243 |
| A pulyka hasznosítása | 245 |
| KACSATENYÉSZTÉS | |
| Tenyésztési alapismeretek | 247 |
| A kacsa fajtái | 248 |
| Tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 251 |
| Felnevelés | 253 |
| A tenyészkacsák elhelyezése és takarmányozása | 247 |
| A pulyka hasznosítása | 258 |
| LÚDTENYÉSZTÉS | |
| Tenyésztési alapismeretek | 263 |
| A lúd fajtái | 264 |
| A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 266 |
| Felnevelés | 269 |
| A ludak elhelyezése és takarmányozása | 271 |
| A lúd hasznosítása | 272 |
| GALAMBTENYÉSZTÉS | |
| A fajták csoportosítása | 281 |
| A galambok elhelyezése | 287 |
| Nagyüzemi galambtenyésztés | 290 |
| A galamb takarmányozása | 290 |
| Kiválasztás, pároztatás | 291 |
| Hasznosítás | 294 |
| A SZÁRNYAS HASZONVAD TENYÉSZTÉSE | |
| Fácántenyésztés | 297 |
| A fácán fajtái | 297 |
| Elhelyezés | 299 |
| A fácánok takarmányozása | 301 |
| A fácán tenyésztése és telepítése | 302 |
| A fácán hasznosítása | 304 |
| Fogolytenyésztés | 304 |
| BAROMFIBETEGSÉGEK | |
| Általános rész | 307 |
| A betegség fogalma | 307 |
| A fertőződés forrásai | 308 |
| A fertőződés útjai | 309 |
| Hogyan válik a fertőzés betegséggé? | 310 |
| A védettség | 312 |
| Baktériumok okozta baromfibetegségek | 314 |
| A baromfikolera | 314 |
| A baromfitífusz | 317 |
| A baromfi paratívusza | 320 |
| A baromfigümőkór | 321 |
| Az álgümőkór | 323 |
| Alacsonyrendű gombák okozta baromfibetegségek | 324 |
| A tüdőpenész | 324 |
| A kosz | 325 |
| Vírusok okozta baromfibetegségek | 325 |
| A baromfipestis | 325 |
| A baromfihimlő | 329 |
| A ragadós nátha | 332 |
| A fehérvérűség | 334 |
| Vérvéglény okozta baromfibetegség | 335 |
| A baromfi álomkórja | 335 |
| Élősködők okozta baromfibetegségek | 337 |
| A pulykák fertőző vakbél- és májgyulladása | 337 |
| A csibék vakbélkokcidiózisa | 338 |
| A libák vesekokcidiózisa | 341 |
| A petevezető mételyek okozta gyulladása | 341 |
| A galandférgesség | 343 |
| A fonálférgesség | 344 |
| A baromfi külső élősködői | 347 |
| Egyéb betegségek | 349 |
| Az angolkór | 349 |
| A köszvény | 351 |
| A kavicshiány | 351 |
| A tollevés | 352 |
| Szervi megbetegedések | 353 |
| A petevezető előesése | 354 |
| Tályogok | 354 |
| Sebek | 354 |
| Fagyás | 355 |
| A fertőtlenítés | 355 |
| Az állategészségügyi rendészet alapfogalmai | 357 |
| Függelék | 361 |