| Gyümölcsök, főzelékek és saláták épen való eltartása. | |
| Gőzbefőtt gyümölcsbefőttel | 5 |
| A szaliczil használata | 6 |
| Az elromlott befőttek értékesítése | 7 |
| Cseresznyebefőtt | 7 |
| Ananászeper-befőtt | 8 |
| Málnabefőtt | 9 |
| Zöld köszméte (egres) | 9 |
| Kajszibaraczk | 9 |
| Körtebefőtt | 10 |
| Vörös szilva zölden baraczkizzel | 10 |
| Rendes érett vörös szilva | 11 |
| Berzenczai szilva hámozva | 11 |
| Erdei vadszeder | 11 |
| Apró vadalma | 12 |
| Őszi baraczk | 12 |
| A birsalma befőtt | 12 |
| Szőlő-befőtt | 13 |
| Fán termő savanyu szeder | 13 |
| Meggy-befőtt | 13 |
| Ribizli czukorporral | 14 |
| Sürü czukorban főtt gyümölcsök | 14 |
| Cseresznye sürü czukorban | 14 |
| Eper | 15 |
| Meggy czukorban | 16 |
| Zöld köszméte (piszke) | 16 |
| Kajszinbaraczk | 16 |
| Zöld paradicsom czukorban | 16 |
| Czukorban főtt narancs | 17 |
| Berkenye-befőtt | 17 |
| Sárgadinnyehéj befőtt | 18 |
| A görögdinnye befőtt | 19 |
| Meggy eczettel | 19 |
| Birsalma sürü czukorban | 20 |
| Magolt meggy czukorban | 20 |
| Birsalma eczettel | 20 |
| Kajszinbaraczk eczettel | 20 |
| Sárgadinnye héja eczettel | 21 |
| Magolt ribizli | 21 |
| Hámozott dióbefőtt | 21 |
| Rendes dióbefőtt | 22 |
| A körtebefőtt | 22 |
| Rumos vegyes gyümölcs | 22 |
| Meggy eczetben | 23 |
| Birsalma sürü czukorban | 24 |
| Magolt meggy czukorban | 24 |
| Apró aranyalma czukorban | 24 |
| Birsalma eczettel | 24 |
| Kajszinbaraczk eczettel | 25 |
| Sárgadinnye héja eczettel | 25 |
| A czukros (jegeczes) gyümölcsök | 25 |
| Zöld ringló czukorban | 25 |
| Som czukorban | 25 |
| Erdei szeder czukorban | 26 |
| Vadalma czukorban | 27 |
| Páponya czukorban | 27 |
| Fagylaltokhoz való mindenféle czukros gyümölcskocsonya | |
| Eperkocsonya | 28 |
| Eper főzve | 29 |
| Meggy-kocsonya | 29 |
| Cseresznye-kocsonya | 29 |
| Kajszinbaraczk-kocsonya | 30 |
| Őszi baraczk-kocsonya | 30 |
| Kajszinbaraczk nyersen | 30 |
| Málna czukor nélkül | 30 |
| Szőlőlé | 31 |
| Őszi baraczk és szilva vegyesen | 31 |
| Erjedt gyümölcslevek | |
| Eper | 31 |
| Málna, szeder, ribizli | 32 |
| Málna és szeder másmódon | 32 |
| Almaíz | 32 |
| Sárgadinnye-íz | 33 |
| Almahéjból lekvár | 33 |
| Őszibaraczk-íz | 33 |
| Ringlót-íz | 34 |
| Rózsalevél czukorba főzve | 34 |
| Som-íz | 34 |
| Gyümölcs-sajtok | |
| Birsalmasajt | 35 |
| Birsalmasajt másképpen | 36 |
| Birsalmasajt | 36 |
| Mustba főtt birsalmasajt | 36 |
| Birsalmasajt | 37 |
| Birsalmasajt más módon | 37 |
| Mustkolbász | 37 |
| Szilvaíz | 38 |
| A gyümölcs befőzése czukor nélkül | 38 |
| Friss gyümölcsök eltartása | |
| Az eper eltartása néhány napig | 40 |
| Nyers szilva eltartása | 40 |
| Dió hámozható módon | 41 |
| Sárga és görögdinnye eltartása | 41 |
| Czitrom és narancs eltartása | 41 |
| Nyers zöldpaprika eltartása | 42 |
| A szőlő eltartása | 42 |
| Zöld káposztalevél eltartása | 42 |
| A szőlő eltartása | 43 |
| A főzéshez szükséges mindenféle holmi eltartása | |
| Tojás eltartása | 43 |
| A sóban eltartott tojás | 44 |
| Gomba eltartása | 44 |
| Sóban eltett rákfarkok | 45 |
| Eczetes saláták | |
| Eczetes uborka | 45 |
| Zöld paszuly eczetben | 46 |
| Kukorica eczetben | 47 |
| Nagy édes paprika eczetben | 47 |
| Édes zöld paprika eczetben | 48 |
| Eczetes uborka-saláta | 48 |
| Vegyes zöldségsaláta | 48 |
| Hagyma eczetben | 49 |
| Paprikasaláta | 49 |
| Paprikás piros káposzta | 50 |
| Nyers káposztasaláta | 50 |
| Zöldborsó czukorral főzve | 50 |
| Salátafélék | |
| Kovászos uborka télire | 51 |
| Tökkáposzta | 51 |
| Tökkáposzta üvegben | 52 |
| Sóska-mártás üvegben | 52 |
| Sprága eltartása | 52 |
| Zöldborsó gőzben főzve | 53 |
| Aszalt zöld kukoricza | 53 |
| Paradicsom víz nélkül | 54 |
| Paradicsom átaltörve | 54 |
| Paradicsom üvegben | 55 |
| Télire eltett sóska | 55 |
| Szarvasgomba eltartása eczettel és borral | 56 |
| Az uborkasaláta | 56 |
| Franczia uborka | 56 |
| Kovászos uborka télire | 57 |
| Kovászos uborka más módon | 58 |
| Hordóba eltett fejes káposzta | 58 |
| A fojtott káposzta | 59 |
| Gyalult hordós káposzta | 61 |
| Czukorral aszalt gyümölcsök | |
| Aszalt körte sajtolva | 64 |
| Aszalt paradicsom | 65 |
| Tinori gomba aszalva | 66 |
| Aszalt zöldbab | 66 |
| Üvegbe eltett kapor | 67 |
| Aszalt hus | 67 |
| A tejben eltartott hus | 67 |
| Sokáig eltartható kocsonya | 68 |
| Csiperke- vagy rizike-gomba eltartása | 69 |
| A gombapor | 70 |
| Zöld petrezselyem levele szárítva | 70 |
| Keserü gomba eltétele | 71 |
| Paradicsomalma-saláta | 71 |
| Lenmagolajos saláta | 71 |
| Csipkerózsa-iz | 72 |
| Korommal páczolt nyelv | 72 |
| Nyári sonka | 72 |
| Meleg tojásos limonádé | 73 |
| Az egyszerü meleg limonádé | 73 |
| Rum készítés | 74 |
| Puncskészítés | 74 |
| Eczetkészítés | 75 |
| Magyar mustár készítés | 75 |
| Angol mustár | 76 |
| Vegyes gyümölcslikör | 76 |
| Köménymagos vagy (ánizsos) pálinka | 76 |
| Almabor | 77 |
| Vegyes gyümölcspálinka | 77 |
| Vaniliás pálinka | 78 |
| Narancs-pálinka | 78 |
| Dió-pálinka | 78 |
| Az alkörmös festék készitése | 79 |
| Világos-sárga szin | 79 |
| A zsirokról | |
| Az elromlott vaj megjavitása | 80 |
| Az avas zsir jóvátétele | 80 |
| A marhazsir izletes elkészítésének módja | 80 |
| A marhazsir használati utasitása | 81 |
| Gyógyitó szer égési sebre | 83 |
| Az égési seb gyógyitásának más módja | 83 |