1.033.476

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Bíboros (dedikált példány)

Jean-Marie Lustiger

Szerző
Róla szól
Lektor
Kapcsolódó személy

Kiadó: Kairosz Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 424 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-7510-62-1
Megjegyzés: Békés Enikő szerző által dedikált, valamint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát által aláírt példány. Néhány színes és fekete-fehér fotóval illusztrált könyv.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Sokszor figyeltünk már az elmúlt évszázadok során Párizsra, az onnan érkező eszmékre. Meggyőződésem, hogy most is valami egészen sajátos, eredeti üzenet érkezik hozzánk anyanyelvünkön Lustiger bíboros életének bemutatásával.
... minden gesztusán régről ismerős és mégis ismeretlen erő sugárzik át. Mi ez a sugárzó erő? Őseinek, az ószövetség népének mély hite és szenvedése, a Lélek ereje, amely prófétákat és papokat cselekvésre indított, és Aki Jézust is megragadta a názáreti zsinagógában. Lustiger a fájdalmak férfia, mint Jézus, Akinek követésére vállalkozott, amikor megkeresztelkedett és ezzel sorsközösségre lépett a megfeszített és feltámadott názáreti Jézussal és annak tanítványai körével, az egyházzal. Saját személyisége által mutathatta fel az isteni ajándék, az átalakító és gazdagító kegyelem csodáját. Kicsi és alázatos maradt, mint a Mester, ezért úgy tudott szólni és tanítani, mint Ő, Akinek belülről van "hatalma" és nem úgy, ahogy egyébként az írástudók és a megélhetési... Tovább

Fülszöveg

Sokszor figyeltünk már az elmúlt évszázadok során Párizsra, az onnan érkező eszmékre. Meggyőződésem, hogy most is valami egészen sajátos, eredeti üzenet érkezik hozzánk anyanyelvünkön Lustiger bíboros életének bemutatásával.
... minden gesztusán régről ismerős és mégis ismeretlen erő sugárzik át. Mi ez a sugárzó erő? Őseinek, az ószövetség népének mély hite és szenvedése, a Lélek ereje, amely prófétákat és papokat cselekvésre indított, és Aki Jézust is megragadta a názáreti zsinagógában. Lustiger a fájdalmak férfia, mint Jézus, Akinek követésére vállalkozott, amikor megkeresztelkedett és ezzel sorsközösségre lépett a megfeszített és feltámadott názáreti Jézussal és annak tanítványai körével, az egyházzal. Saját személyisége által mutathatta fel az isteni ajándék, az átalakító és gazdagító kegyelem csodáját. Kicsi és alázatos maradt, mint a Mester, ezért úgy tudott szólni és tanítani, mint Ő, Akinek belülről van "hatalma" és nem úgy, ahogy egyébként az írástudók és a megélhetési próféták szóltak.
Hálásak vagyunk Békés Enikőnek, hogy Lustiger bíborost közel hozza hozzánk, láttatja, s mert lelkesedik érte, minket is lelkesít, és ezáltal új távlatot is mutat számunkra.
Jean-Marie Lustiger bíboros 1926-ban született Párizsban. Sziléziából bevándorolt zsidó szülők gyermeke. Gyermekként tért át a katolikus hitre. Iskoláit Párizsban és Orleáns-ban végezte. Volt papnövendék, majd irodalom szakos hallgató a Sorbone-on. Elvégezte a párizsi karmelita Szemináriumot. Papszentelése (1954) után egyetemi lelkész a Sorbonne-on, később a Richelieu Központ igazgatója. Tíz éven át plébánosa a Sainte-Jeannede-Chantal-templomnak. 1979-től orléans-i püspök, 1981-től 2005-ig Párizs érseke, 1983-tól bíboros, 1995-től a Francia Akadémia tagja.
Lustiger bíboros kivételes egyénisége késztetett könyvem megírására, mely csaknem ötévi lelkesedéssel és alázattal végzett megfeszített munkám eredménye.
Párizsi tartózkodásom idején igyekeztem minden olyan rendezvényen jelen lenni, amelynek ő szereplője volt; felkutatni az általa írt és a róla megjelent könyveket, cikkeket, hogy dokumentáltan, nyugodt lelkiismerettel adhassam közre egy rendkívüli ember, Jean-Marie Aaron Lustiger bíboros eddigi pályafutásának általam megismert, rendkívüli történetét. Vissza

Tartalom

Ajánlás7
Bevezetés9
Gyermekkor11
Lévi utóda13
A kisdiák20
Az első németországi út29
A furcsa háború33
A döntő fordulat36
A háború vihara42
Ifjúkor47
A megkeresztelkedés49
Édesanyja elvesztése51
A kisszeminárium53
A számkivetett56
A Sorbonne irodalom szakos hallgatója62
A Hittudományi Egyetem növendéke72
Katonai szolgálat77
Az első szentföldi út82
Férfikor85
Pappá szentelés87
Egyetemi lelkész a Sorbonne-on89
A Richelieu Központ igazgatója91
Az algériai háború95
1968 májusa98
A nagy példakép102
Az első amerikai út106
Nagypolgárok plébánosa109
Nincs keresztény lét szentségek és liturgia nélkül116
Szentbeszédei mágnesként vonzották hallgatóságát121
Szoros kötelékek híveivel124
La Promesse I.128
Kiteljesedés151
Orleansi püspök153
Párizs érseke161
A Bíboros176
A Párizsi Notre-Dame190
A Francia Akadémia tagja206
Papi hivatások mentora210
Az evangelizáció222
Az elesettek pártfogója243
A pénzügyminiszter249
A templomépítő253
Gyújtópontban: az ifjúság258
A médiacézár268
A világpolgár275
A közös Európa281
La Promesse II.288
A magánember301
Valóban, Isten választottja307
Utószóként - kissé hosszabbra sikerült vallomás315
Jegyzetek325
Bibliográfia413
Képmelléklet429

Békés Enikő

Békés Enikő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Békés Enikő könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány) A Bíboros (dedikált példány)

Az utolsó pár lap felső széle nedvességtől foltossá vált.

A címlapon a szerző, Békés Enikő névre szóló dedikációja, az ajánlás végén Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát aláírása látható.

Állapot:
4.760 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba
konyv