| Bevezetés | 5 |
| Alapfogalmak | 7 |
| A biokémia mint tudomány | 7 |
| Az élő anyag kémiai összetétele | 8 |
| Az élő anyag molekuláris szintű jellemzői | 11 |
| Az élő anyag és környezete közötti kölcsönhatások | 13 |
| Az élő világ építőelemei | 19 |
| Aminosavak, peptidek, fehérjék | 19 |
| Az aminosavak és néhány jellegzetességük | 19 |
| A peptidek szerkezete és jellegzetességei | 32 |
| Fehérjék: az aminosav-sorrendtől az alegységszerkezetig | 39 |
| Peptidek és fehérjék szerkezetvizsgálatának elvei | 54 |
| Nukleozidok, nukleotidok, nukleinsavak | 60 |
| Az építőkövek: purin- és pirimidinbázisok | 61 |
| Nukleozidok és nukleotidok | 64 |
| Nukleotidok és koenzimek | 68 |
| A polinukleotidok: a DNS és az RNS | 72 |
| Szénhidrátok (Dr. Boross László) | 92 |
| Monoszacharidok és származékaik | 92 |
| Oligo- és poliszacharidok | 99 |
| A lipidek szerkezete és funkciója | 108 |
| A lipidek osztályozása | 108 |
| Zsírsavak | 110 |
| Prosztaglandinok | 111 |
| Terpének | 112 |
| Karotinok, karotinoidok | 114 |
| Szteránvázas vegyületek | 116 |
| Trigliceridek | 119 |
| Foszfogliceridek | 119 |
| Szfingolipidek | 121 |
| Glikolipidek | 122 |
| Az anyagcsere energetikája és dinamikája | 125 |
| A biokémiai folyamatok és a termodinamika (Dr. Sajgó Mihály) | 125 |
| A termodinamika fő tételei | 126 |
| A szabadenergia és a biokémiai reakciók | 128 |
| Az egyensúlyi állandó és a szabadenergia | 129 |
| Hogyan mehetnek végbe termodinamikailag kedvezőtlen reakciók | 130 |
| Biokatalízis (Dr. Boross László) | 136 |
| Alapfogalmak | 136 |
| Az enzimek osztályozása | 140 |
| Az enzimreakciók kinetikája | 144 |
| Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők | 152 |
| Nem kovalensen kötődő aktivátorok és inhibitorok hatása | 161 |
| Koenzimek, prosztetikus csoportok, kofaktorok | 169 |
| Az anyagcsere-folyamatok alapjai | 179 |
| A szénhidrátok anyagcseréje (Dr. Boross László) | 179 |
| A glikolízis | 179 |
| A piruvát oxidatív dekarboxilezése | 183 |
| A citrátkör (Krebs - Szent-Györgyi-féle ciklus) | 185 |
| Terminális oxidáció: oxidatív foszforilálás | 189 |
| Az extramitochondriális NADH oxidációja | 199 |
| A pentóz-foszfát ciklus | 203 |
| A glioxalát ciklus | 206 |
| Anaplerotikus reakciók | 206 |
| A glükoneogenezis | 208 |
| A fotoszintézis | 210 |
| Az egyszerű szénhidrátok egymásba átalakulása | 221 |
| A lipidek anyagcseréje | 224 |
| A trigliceridek lebontása és felépítése | 224 |
| A zsírsavak oxidatív lebontása | 226 |
| A zsírsavak bioszintézise | 230 |
| A membránképző lipidek anyagcseréje | 232 |
| Az izoprén lipidek bioszintézise | 237 |
| Aminosavak és N-tartalmú biomolekulák anyagcseréje (Dr. Sajgó Mihály) | 243 |
| Az aminosavak lebontása és bioszintézise | 244 |
| Peptidek bioszintézise és lebontása | 269 |
| A nukleozidok és nukleotidok anyagcseréje | 275 |
| Egyéb nitrogéntartalmú biomolekulák anyagcseréje (Dr. Boross László) | 286 |
| Biopolimerek anyagcseréje | 299 |
| Oligo- és poliszacharidok anyagcseréje (Dr. Boross László) | 299 |
| A glikozidos kötés kialakítása | 299 |
| Az oligo- és poliszacharidok lebomlása | 302 |
| A fruktánok bioszintézise és lebontása | 306 |
| Glikoproteinek kialakulása | 309 |
| Peptidoglikánok bioszintézise | 312 |
| A DNS-től a fehérjéig: az információátadás molekuláris mechanizmusa (Dr. Sajgó Mihály) | 316 |
| A replikáció: a DNS természetes sorszorozódása | 319 |
| A fehérjék bioszintézisének folyamatai: az átírás és a fordítás | 332 |
| A molekuláris biológia centrális dogmája | 353 |
| A biotechnológia és a "protein engineering" (Dr. Sajgó Mihály) | 355 |
| A rekombináns DNS-technológia alapelvei | 356 |
| A rekombináns molekula előállítása és "importja" | 356 |
| Bármely aminosavat bármely helyre: a protein engineering | 365 |
| A biotechnológia és csapdái | 367 |
| A biológiai folyamatok szabályozásának molekuláris mechanizmusai (Dr. Boross László) | 369 |
| Szabályozás az enzimaktivitás szintjén | 370 |
| Az enzimek allosztérikus szabályozása | 370 |
| Az enzimaktivitás szabályozása az enzimek enzimes kémiai módosításával | 373 |
| A glikogén lebontásának és bioszintézisének hormonális szabályozása | 376 |
| A szabályozó mechanizmusok egymásra épülése és kölcsönhatása | 377 |
| Szabályozás az enzimtermelés szintjén (Dr. Sajgó Mihály) | 380 |
| Az enzimindukció és represszió | 380 |
| Bevezetés a molekuláris fiziológiába (Dr. Boross László) | 387 |
| A membránok szerkezete és funkciói | 387 |
| Ingerelhető membránok | 397 |
| A G fehérjék | 406 |
| A mechanikai mozgás biokémiai alapjai | 410 |
| Az immunitás molekuláris alapjai | 420 |
| Az immunglobulin molekulák génjeinek kialakulása | 423 |
| A limfocita sejtek működése | 428 |
| A véralvadás biokémiai alapjai | 434 |
| A véralvadást befolyásoló tényezők | 439 |
| A biokémiai preparálás és analitika alapjai (Dr. Sajgó Mihály) | 441 |
| A sejt feltárása | 442 |
| A centrifugálás technikái | 444 |
| Elválasztás méret alapján | 445 |
| A dialízis | 445 |
| A gélkromatográfia és a membránszűrés | 446 |
| Elválasztás specifikus töltés alapján | 450 |
| Az elektroforézis | 451 |
| A gélelektroforézis | 452 |
| Az ioncserélő kromatográfia | 454 |
| Elválasztás adszorpciós tulajdonságok alapján | 457 |
| Az affinitáskromatográfia | 459 |
| Függelék | 461 |
| Irodalomjegyzék | 487 |
| Tárgymutató | 489 |
| Tartalomjegyzék | 509 |