kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 327 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 3 |
| A borgazdasági tisztaságról általában | 4 |
| A szüret | |
| Előkészület a szüretre | 6 |
| A szüret idejének megállapítása | 7 |
| A termés leszedése, válogatása és behordása | 10 |
| A termés feldolgozása | 13 |
| A szőlő magzúzása. Szőlőzúzógépek | 13 |
| A bogyózás. Bogyózógépek | 18 |
| Mustelválasztás. Mustelválasztó berendezések | 24 |
| Sajtolás. Sajtók | 25 |
| A must mennyisége és minősége | 69 |
| Fehérborok készítése | |
| A mustok kezelése | 72 |
| A must szellőztetése | 73 |
| A must lenyálkázása | 74 |
| A must csírátlanítása | 75 |
| A must erjesztése | 76 |
| A vörösborok készítése | |
| A törkölymust kezelése és erjesztése | 81 |
| A nyílt erjesztés | 82 |
| A zárt erjesztés | 83 |
| Vörösborok készítése melegítéses eljárással | 84 |
| A borok egyszerű kezelése | |
| A bor fejlődését, érését befolyásoló tényezők | 86 |
| A fehérborok egyszerű kezelése | 91 |
| A vörösborok egyszerű kezelése | 95 |
| A boroj fejlődésének elősegítése | 96 |
| Pinceműveletek | |
| A töltögetés | 99 |
| A töltögetés célja | 99 |
| A töltögetésre használt bor | 101 |
| Töltögető edények, eszközök és gépek | 102 |
| A fejtés | 104 |
| A fejtés célja | 104 |
| Az üres hordó előkészítése a megtöltésre | 104 |
| A fejtéshez használt edények és eszközök | 105 |
| A fejtés végrehajtása | 109 |
| Borfejtőgépek | 110 |
| A kénezés | 133 |
| A kénezés célja és alkalmazása | 133 |
| A kénezés módja | 133 |
| Kénező eszközök | 137 |
| A házasítás | 138 |
| A házasítás célja és alkalmazása | 138 |
| A derítés | 140 |
| A derítés célja és alkalmazása | 140 |
| A derítés végrehajtása különféle derítőanyagokkal | 142 |
| A derítésnél használt eszközök | 150 |
| Próbaderítés | 151 |
| A szűrés | 152 |
| A szűrés célja és alkalmazása | 152 |
| A szűréshez használt anyagok | 153 |
| A bor csírátlanítása (csírátlanító szűrés) | 180 |
| A szeparálás | 181 |
| A szeparálás célja és alkalmazása | 181 |
| Borszeparátorok | 181 |
| A pasztőrözés | 191 |
| A pasztőrzözés célja és alkalmazása | 191 |
| Pasztőrözőgépek | 192 |
| A borok gyorshűtése (mélyhűtése) | 208 |
| A gyorshűtés célja és alkalmazása | 208 |
| Gyorshűtő berendezések | 209 |
| Újabb must- és borkezelési eljárások | 212 |
| A must erjesztésével kapcsolatos eljárások | 212 |
| Erjedésgátló eljárások | 216 |
| Borérlelő eljárások | 218 |
| A borok palackozása | 220 |
| A palackozás célja | 220 |
| Palacktípusok | 223 |
| Üres palackok előkészítése | 225 |
| A palackok megtöltése és lezárása | 235 |
| A palackozott borok szerelése | 245 |
| A palackozott borok rektározása | 249 |
| A must és a bor javítása | |
| Javítás sűrített (töményített) musttal | 253 |
| Javítás borpárlattal vagy finomszesszel | 256 |
| Savcsökkentés és savszaporítás | 257 |
| A bor színének javítása és színtelenítése | 259 |
| Egyéb javítási eljárások | 260 |
| Csemegeborok és készítésük | |
| Különleges tokaji borok készítése | 263 |
| Másvidéki csemegeborok készítése | 287 |
| A must és a bor szállítása | |
| Hordósáruk szállítása | 269 |
| Palackozott áruk szállítása | 271 |
| Boroshordók | |
| Fahordók | 273 |
| Hordók készítésére használt fafajok | 273 |
| A hordók alakja, részei és nagysága | 275 |
| A jó hordó kellékei | 279 |
| Új hordók előkészítése | 280 |
| Üreshordók tárolása, kezelése | 282 |
| A hordók ászokra helyezése | 284 |
| A hordók parafinozása | 286 |
| Cementhordók és kezelésük | 287 |
| Egyéb, bortárolásra használt edények | 289 |
| Borgazdasági épületek | |
| A sajtóház és berendezése | 291 |
| Az erjesztő | 292 |
| Bortárolópincék | 294 |
| A jó pince kellékei | 295 |
| Épített, föld- és sziklapincék | 298 |
| A pincék berendezése | 301 |
| Nagyüzemi töltőhelyiségek | 303 |
| A borok osztályozása és bírálata érzékszervi vizsgálat alapján | |
| Irodalom | 314 |
| Hoffmann-féle táblázat | 316 |
| Fajsúly - mustfok - cukorfok - szeszfok | 323 |
| Tartalomjegyzék | 325 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.