kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 127 oldal |
| Sorozatcím: | A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 21 szövegábrával illusztrált kötet. Az előadásokat írták: I-VII. Fornády Elemér m. kir. szőlészeti és borászati főfelügyelő, a budafoki áll. pincegazdaság igazgatója, VIII. Dr. Zombory Bertalan miniszteri osztálytanácsos, a Földművelésügyi Minisztérium Szőlészeti és Borászati Ügyosztályának vezetője. Nyomtatta a "Pátria" R.-T., Budapest. |
| A szőlő összetétele, érése, szüretelése. A kénezés | 3 |
| A szőlőfürt részei és e részek összetétele | 5 |
| Szüret | 6 |
| A termés megválogatása | 8 |
| A Hollmann-féle sajtófej | 10 |
| A must lenyálkázása | 12 |
| Kénezés | 13 |
| A szőlő megzuzása, sajtolása és a must erjedése | |
| Szőlőzúzók, bogyózók | 15 |
| Sajtolás, sajtók | 19 |
| A mustnak hordóba fejtése | 24 |
| Az erjedés | 25 |
| A seprő felkavarása | 29 |
| Az erjedés alatt keletkezett anyagok | 29 |
| A tisztán tenyésztett vagy fajélesztők alkalmazása. Siller és vörös borok készítése. A borok fejlődése és érése. Utóerjedés | |
| Küzdelem a mustban a különféle élőszervezetek között | 31 |
| A fajélesztők | 32 |
| Anyaélesztőkészítés | 32 |
| A must beoltása az anyaélesztővel | 33 |
| Különleges mustok erjesztése | 36 |
| Siller vagy kástélyos bor készítése | 36 |
| A vörösbor készítése | 36 |
| Vörösbor készítés gőzöléssel | 40 |
| A borok fejlődése és érése | 41 |
| A pinceerjedés | 42 |
| A levegő hatása a borra | 42 |
| A pincegazdaság tisztaságáról általában. A boroshordók kezelése és tisztántartása. A bor előkészítése az értékesítésre | |
| Tisztaság a helyes borkezelés első feltétele | 44 |
| Tisztogatás a szüret előtt és a szüret alatt | 45 |
| A boroshordók kezelése és tisztántartása | 46 |
| Egészséges, használt hordó kezelése | 47 |
| Beteg hordók tisztítása | 48 |
| Az új hordó előkészítése | 48 |
| Söröshordók átalakítása boroshordóra | 50 |
| A borok előkészítése az értékesítésre | 50 |
| A barnatörésre hajlamosság megállapítása | 52 |
| A palakcérettség megállapítása | 53 |
| A borok palackbafejtése | 53 |
| A palackok felszerelése | 55 |
| Pinceműveletek | |
| A hordó megcsapolása | 58 |
| Töltögetés | 59 |
| A fejtés általában | 61 |
| Fejtőeszközök | 62 |
| Fejtés fújtatóval | 65 |
| Fejtés szénsavnyomással | 65 |
| A borospince felszerelési tárgyai | |
| Az ászok | 65 |
| A hordók | 66 |
| A külföldön használatos hordók | 68 |
| A cementhordók | 70 |
| A pince egyéb felszerelési tárgyai | |
| A tőtike | 71 |
| A kármentő | 71 |
| A sajtár | 71 |
| A lopók | 72 |
| A szűrés | 73 |
| A szűrő készülékek | 75 |
| A derítés | 78 |
| A must és a bor javítása | |
| A must cukortartalmának pótlása | 86 |
| A bor szesztartalmának emelése | 87 |
| A sav tompítása | 88 |
| A színtelenítés | 90 |
| A házasítás | 91 |
| Újraáterjesztés a törkölyön | 92 |
| Silány borok felöntése jobb borok seprőjére | 92 |
| Csemegeborok | 93 |
| Aszúkészítés | 94 |
| Szamorodnikészítés | 97 |
| Fűszerek hozzáadásával készült csemegeborok | 98 |
| A bor rendellenes elváltozásai | |
| Borbetegségek, borhibák. A bor rendellenes elváltozásai | 101 |
| Borbetegségek | |
| A borvirág | 103 |
| Az ecetesség | 104 |
| A nyúlósság | 105 |
| A tejsavas terjedés | 106 |
| A keserédes | 106 |
| A bor megfordulása | 106 |
| A seprőrothadás | 107 |
| A savcsökkenés | 107 |
| Borhibák | |
| A feketetörés | 107 |
| A barnatörés | 107 |
| A szürketörés | 108 |
| A borok kékderítése | 108 |
| A dohosság | 112 |
| A záptojásszag | 112 |
| A hordóíz | 113 |
| Az egéríz | 113 |
| A faíz | 113 |
| A dugóíz | 113 |
| A szákíz, kenderíz | 113 |
| A kénesíz | 113 |
| A seprőíz és szag | 114 |
| A kocsányíz, csutkaíz | 114 |
| A bágyadtság | 114 |
| Az új bortörvény és végrehajtási rendelete |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.