kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Alexandra Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Pécs |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 255 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 19 cm |
| ISBN: | 978-963-369-948-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| Bevezetés | |
| A bor és a nyugati kultúra | 1 |
| A legelső borok | 4 |
| A Római Birodalom: a minőségi borászat kezdete Európában | 6 |
| A bor Európában | 7 |
| Az amerikai muskotályszőlőtől a merlot-ig: a bor amerikai története | 9 |
| Borismeret és borkészítés | 13 |
| Miért jó a jó bor? | 14 |
| A Borbíró évjáratkalauza 1990-1998 | 16 |
| Hogyan készül a bor? | 17 |
| Fehérbor | 20 |
| Meglepő tények a borról | 21 |
| Vörösbor | 22 |
| A bor összetevői | 24 |
| Alkoholmentes borok | 25 |
| "Kénessavat tartalmaz" | 26 |
| A szőlőfajta, a talaj, az időjárás és a borászati technika | 27 |
| Szőlőfajta | 27 |
| A borszőlő termőtalaja | 27 |
| Időjárás | 28 |
| A borászati esztendő | 28 |
| Filoxéra | 29 |
| A borkészítés technikája | 30 |
| Hibridek | 31 |
| Minőségi kérdések: mi a különbség a jó és a kiváló bor között? | 33 |
| A minőségi skála | 36 |
| 1. kategória: A demizsonos vagy kannás borok (3-5 dollár/750ml) | 36 |
| 2. kategória: A "határeset" borok (5-8 dollár) | 37 |
| 3. kategória: A "középkategóriás" fajtaborok (8-18 dollár) | 37 |
| 4. kategória: A "kézműves" borok (18-30 dollár) | 37 |
| 5. kategória: A "rejtegetett" borok (30 dollár fölött) | 38 |
| 6. kategória: A "névtelen" borok (általában 10 dollár alatt) | 38 |
| Akkor szüret | 39 |
| 25 dollár körüli, vásárolni és "spájzolni" érdemes borok | 40 |
| Mitől drágák a drága borok? | 41 |
| Miért nem sajnálják a pénzt egyesek a drága borokra? | 42 |
| A bor és az internet | 43 |
| Szemezgetés a borok közt - szőlőfajták szerint | 45 |
| Fajtatisztaság | 47 |
| Cabernet sauvignon | 48 |
| Kiváló cabernet sauvignon borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 49 |
| Pinot noir | 51 |
| A bortörvény által előírt minimális fajtaszőlő-tartalom | 51 |
| Kiváló pinot noir borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 53 |
| Merlot | 54 |
| A merlot spektrum | 57 |
| Syrah/shiraz | 60 |
| Jóféle syrah-borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 61 |
| Zinfandel | 62 |
| Jóféle zinfandelborok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 63 |
| Nebbiolo | 64 |
| Jóféle itáliai nebbioloborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 65 |
| Sangiovese | 66 |
| Jóféle sangioveseborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 67 |
| Grenache | 68 |
| Jóféle grenache-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 69 |
| Gamay | 70 |
| Tempranillo | 71 |
| Jóféle tempranilloborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 71 |
| Chardonnay | 72 |
| Jóféle chardonnay-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 74 |
| Sauvignon blancz | 75 |
| Jóféle sauvignon blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 76 |
| Rizling | 77 |
| Jóféle rizlingborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 78 |
| Chenin blancz | 79 |
| Jóféle chenin blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 80 |
| Pinot blanc | 81 |
| Jóféle pinot blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 81 |
| Semillon | 82 |
| Jóféle semillonborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 82 |
| Fiognier | 83 |
| A vitis vinifera család (legnevezetesebb tagjai) | 83 |
| Jóféle vigonier-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 84 |
| Pinot grigio/pinot gris | 85 |
| Jóféle pinot grigio/pinot gris-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 86 |
| Fűszeres tramini (Gewürztraminer) | 87 |
| Jóféle Gewürztraminer borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 87 |
| Kevésbé ismert szőlőfajták | 89 |
| Kevésbé isemrt szőlőfajtákból készült kiváló borok | 90 |
| Bor - különleges alkalmakra | 91 |
| Habzóbor, pezsgő (champagne) | 92 |
| Champagne-, pezsgő- és habzóbor-vásárlási kalauz | 94 |
| Desszertborok | 97 |
| Botrytis cinera (nemes rothadás) | 97 |
| Jóféle desszertborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve (375 ml-es palack) | 98 |
| Likőrözött borok | 99 |
| Portói | 99 |
| Sherry | 100 |
| Hogyan készül a Sherry? | 100 |
| A Sherry fajtái | 101 |
| Madeira és Marsala | 102 |
| Kóstolásra érdemes likőrözött borok | 103 |
| Bortartalmú hűsítők és fröccsök | 103 |
| Kóser bor | 104 |
| 10 kevésbé ismert értékes, finom bor | 106 |
| Fehérborok | 108 |
| Fehérborok áttekintése | 108 |
| Vörösborok áttekintése | 108 |
| Vörösborok | 109 |
| A világ borai | 111 |
| Franciaország | 113 |
| Bordaux | 115 |
| Francia borcímke - Bordeaux | 116 |
| Burgundia (Bourgogne) | 117 |
| Rhone | 118 |
| Loire | 118 |
| Elzász | 118 |
| Francia borcímke - Burgundi | 119 |
| Champagne | 120 |
| Tudnivalók a pezsgőről | 121 |
| Olaszország | 122 |
| Olasz borcímke | 123 |
| A legfontosabb olasz borfajták | 124 |
| Az Egyesült Államok borai | 125 |
| Amerikai borcímke | 127 |
| A Csendes-óceán menti északi borvidékek | 128 |
| Ausztrália | 130 |
| Ausztrál borcímke | 131 |
| Németország | 132 |
| Német borcímke - QbA | 134 |
| Német borcímke - QmP | 135 |
| Spanyolország | 137 |
| Spanyol borcímke | 138 |
| Portugália | 139 |
| Portugál borcímke | 140 |
| Chile | 141 |
| Chilei borcímke | 142 |
| Dél-Afrika | 142 |
| Dél-afrikai borcímke | 144 |
| Kanada | 145 |
| Fantasztikus borok - borfanatikusok | 147 |
| Borvásárlás | 151 |
| Borvásárlás kis tételben | 153 |
| Kis üzlet nagy szakértelemmel | 153 |
| Kis üzlet szakértelem nélkül | 153 |
| Nagy üzlet szakértelemmel | 154 |
| A tartalom és a forma viszonya | 154 |
| Nagy üzlet szakértelem nélkül | 155 |
| A borszaküzlet anatómiája | 155 |
| Olcsó borok | 157 |
| Tyrell's Long Flat Red: olcsó és jó bor - esettanulmány | 159 |
| A borvásárlás járt útja | 160 |
| Kockázatos borvásárlás | 162 |
| Milyen bort vegyünk a borhoz nem értőknek? | 164 |
| Milyen bort vegyünk az igazi borínyencnek? | 165 |
| Milyen bort vegyünk azoknak, akik nem szeretik a bort | 166 |
| Bornemisszáknak való jó vörösborok | 166 |
| Bornemisszáknak való jó fehérborok | 167 |
| Kísérletező kedvűeknek való | 168 |
| Bornapló | 171 |
| A bort inkább kóstolni kell (mint inni) | 178 |
| Hogyan rendeljünk bort étteremben? | 181 |
| Mitől romlik a bor? | 182 |
| Borozás dúsgazdag módra | 183 |
| A borfogyasztás szertartása | 184 |
| Borok és étkek | 185 |
| Milyen ételhez milyen bort? | 188 |
| A kivétel erősíti a szabályt | 190 |
| Fehérbor vörös húsokkal (Rossz választás 1.) | 191 |
| Vörösbor hallal (Rossz választás 2.) | 191 |
| Bor és étel - összeillő párok | 192 |
| Bort borral - ha nem eszünk, csak iszunk | 195 |
| Bor az ételben - Sütés-főzés | 196 |
| Receptek | 198 |
| Vörösboros marinara mártás | 198 |
| Vörös kagylómártás | 198 |
| Fehér kagylómártás | 199 |
| Garnélarákleves | 199 |
| Paradicsomos-vörösboros zöldség | 200 |
| Csirkés lasagna | 200 |
| Brokkolis pulyka tejszínes mártásban | 201 |
| Bárányhúsos ziti | 202 |
| Canneloni lazacos-paradicsomos, tejszínes mártásban | 202 |
| Görög pastitsio | 203 |
| Borfondue | 203 |
| Partik, vacsorák, fogadások | 204 |
| Borkoktélok | 205 |
| A bor tárolása és felszolgálása | 207 |
| A borospalackok és az SI mértékegység | 209 |
| Érlelés és tárolás | 210 |
| Jó bornak, jó lónak nézd a korát! | 211 |
| Az ideális hőmérséklet | 212 |
| A bor levegőztetése | 213 |
| Borospoharak | 216 |
| Hogyan kell helyesen pohárba tölteni a bort? | 217 |
| Dekantálás | 219 |
| Parafa dugó | 220 |
| Dugóhúzók | 221 |
| Maradék pezsgő tárolása | 225 |
| Borospoharak tisztítása | 227 |
| Borfoltok | 227 |
| Különböző formájú palackok | 228 |
| Utószó | 231 |
| Másnaposság: jó borból is megárt a sok | 231 |
| Szójegyzék | 233 |
| Tárgymutató | 246 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.