| Sláger tippek | |
| Bevezetés | |
| Soha ne befolyásoljon a körítés | 1 |
| Ha egy üveg bor kinyitásakor a címke, az ár és a borkereskedelem mítoszai keltette előítéleteink befolyásolnak bennünket, akkor itt az ideje, hogy elsajátítsuk a szabadgondolkodó borivás művészetét. | |
| A választás agóniája | 5 |
| Amikor Isaiah Berlin elhíresült módon a választás agóniája miatt panaszkodott, lehetséges, hogy előtte egy borkereskedőnél járt. Azonban akármilyen széles a rendelkezésünkre álló borválaszték, a szabadgondolkodó borivónak kezdetben csak néhánnyal érdemes foglalkozni. | |
| Bátorító ismeretlenség | 9 |
| A leggyorsabb és a leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljunk a borászok által ránk rakott terhektől, ha anonim kóstoljuk a borokat. | |
| Édes álmok | 15 |
| Ha édesnek érzünk egy bort, az nem szabad, hogy elvegye a kedvünk tőle - különösen akkor nem, ha ezt megfelelő mennyiségű szájnedvesítő savasság ellensúlyozza. | |
| Ízleljünk a saját tempónkban | 19 |
| A bor zamatának megértése sokkal összetettebb művészet, mint képzelnénk. A siker azonban biztos: szánjunk rá elég időt, a gyakorlat teszi a mestert. | |
| Illatok és érzékelés | 23 |
| Egy pohár finom bor a legélvezetesebb aromaterápiás kezelésben részesíti a szaglószervünket. Az érzékeink ilyet még soha nem tapasztaltak. | |
| Pohárfelvonás | 27 |
| Ahhoz, hogy teljes mértékben felfedezhessük a bor illatát, megfelelő poharakra van szükségünk. Mindazonáltal ne hagyjuk magunka összezavarni - esetleg megtéveszteni - azok által, akik megpróbálnak különféle típusú poharat eladni minden egyes létező borfajta számára. | |
| A Chardonnay megértése | 31 |
| A chardonnay szőlőfajta sokkal több, mint egy íz. Attól függően, hogy hol terem, hogyan kezelik, rengetegféle sítlusú bor készülhet belőle - zamatos és kevésbé zamatos egyaránt. | |
| Fehérek attitűddel | 35 |
| Minél ismeretlenebb a szőlőfajta, annál érdekeseb az ízvilága. Tanuljuk meg értékelni az egzotikus élvezeteket és a szokatlan szőlőfajtákat. | |
| A szőlővel kapcsolatos elvárások | 41 |
| A szőlőfajták megkülönböztetésének művészete könnyen kifejleszthető. Ám a borkészítés folyamata közben a szőlő annyi beavatkozáson megy keresztül, hogy az igazán fogós kérdés az, mennyire meghatározó a szőlőfajta? | |
| Mit csinálnak a borászok? | 47 |
| Milyen szép is lenne, ha a bor egyszerűen csak erjesztett szőlőléből készülne. Valójában azonban a borkészítés folyamatába számos eljárással beleavatkoznak, melyek egy része jónak, más részük visszataszítónak tűnik. | |
| Pincér, tölgyfa van a poharamban | 51 |
| A borokban felfedezhető ízek közül a tölgyet a legkönnyebb azonosítani. A következőkben útmutatót találunk ahhoz, hogyan ismerhetjük fel és hogyan használhatunk olyan kifejezéseket magabiztosan, mint például a "szájat összehúzóan tölgyes". | |
| Ha esik, ha fúj | 55 |
| Az egyik oka annak, hogy a borok olyan sokféle íz és illatvilággal rendelkeznek, az az, hogy a szőlő rendkívül érzékenyen reagál az éghajlatra. | |
| Méltósággal megöregedni | 59 |
| Az összes bornak jót tesz az idő? Ha nem, akkor melyikeknek? Tegyünk egy utazást ízlelőszerveinkkel a múltba. | |
| Nehéz szavakat találni | 63 |
| Bár sokan gátlásosak, ha borról kell beszélniük, ez fontos részét képezi a megértés elmélyítésének. Sajátítsuk el, hogyan beszélhetünk magabiztosan a borról - anélkül, hogy borsznobnak tűnnénk. | |
| A bor hőmérséklete | 67 |
| A hőmérséklet nagymértékben befolyásolja, hogy a bor hogyan juttatja önmagát kifejezésre. Ahelyett, hogy a különféle borok ideális hőmérsékletét előíró útmutatót tanulmányoznánk, dobjuk a szabályzatot a szemetesbe és fedezzük fel, hogy mi a legjobb számunkra. | |
| A terroir hatalma | 71 |
| A terroir fogalma vajon nem csak a franciák kitalációja, hogy rosszul készített, jellegtelen boraik számára mentségül szolgáljon? | |
| Házasítás | 75 |
| Az egy szőlőfajtából készült borokat lehet, hogy könnyebb megérteni, azonban a világ legjobb borai közül számos házasítással készül. Itt az ideje, hogy eldöntsük, melyik borokat részesítjük előnyben: az egyetlen szőlőfajta felhasználásával vagy a házasítással készülteket? | |
| Dugóbeszéd | 79 |
| Miután elsajátítottuk a módját, könnyű megállapítani, hogy egy bor dugóízű-e - az igazság azonban az, hogy erre nincs mindig szükség. | |
| Cabernet sauvignon | 83 |
| A világ leghíresebb, hosszú életű borai közül jó néhány cabernet sauvignonból készül - mint ahogy ez az alapja a legkiábrándítóbb borok némelyikének is. Találjuk meg a legjobb példákat, és így egy életen át tartó szerelem veheti kezdetét. | |
| Bordeaux-i, burgundi és champagne-i borok | 87 |
| Hogyan élvezzük a francia borokat - és kerüljük el azokat, amelyeknél a körítés győzedelmeskedik az íz felett? | |
| A csodás dél | 91 |
| Útikönyv Dél-Franciaország mély, tintafekete színű vörös-, és háromdimenziós fehérboraihoz. | |
| Pezsgőpompa? | |
| Sok ember nem mindennapi élvezetnek tartja a pezsőt, a buborékok azonban kétségkívül alkalmasak arra, hogy pancsolt, fejfájást okozó borokat álcázzanak. | |
| Spanyol magaslatok | |
| Ne utasítsuk el a spanyol borokat pusztán azért, mert címkéik sokkal nehezebben kibogozhatók az Újvilág borainál. Spanyolország termeli a világ legcsábítóbb borainak némelyikét, melyek ára csupán töredéke a divatosabb területek hasonló minőségű borainak. | |
| Használati utasítás sommelier-khez | 103 |
| Netán atyáskodónak és feleslegesnek érezzük az éttermek borpincéreit? Ennek az lehet az oka, hogy még nem olvastuk a használati utasításukat. | |
| Oz varázslói | 107 |
| Vajon az ausztrál bortermelők friss, életteli, gyümölcsös borokat vagy unalmas, íztelen gyenge löttyöket készítenek, melyek csupán a jó marketingnek köszönhetik sikerüket? Itt az ideje, hogy állás foglaljunk a nagy ausztrál borvitában. | |
| Fantáziasziget | 113 |
| Harminc évvel ezelőtt a borkedvelők nevetésben törtek volna ki, ha azt hallják, hogy Új-Zéland egy napon a világ legjobb minőségű fehérborainak a forrása lesz. A bárányé, igen, de hogy világklasszisú Sauvignon Blanc-t, Pinot Noirt, Rizlinget és Pinot Gris-t készítenek majd? Az lehetetlen! | |
| Kaliforniai álmodozók | 117 |
| Az Amerika nyugati parjainál elterülő szőlőskertek a legszebbek a világon. Vajon a kaliforniai borászatok hajthatatlan technikai tökéletesítésre való törekvése olyan borokat eredményez, melyekről csak álmodhatunk? Vagy az is lehet, hogy egy kissé jellegtelenek? | |
| Az olasz reneszánsz | 123 |
| A nyolcvanas években az olaszok meglehetősen hétköznapi borokat készítettek - nagy mennyiségben. Húsz évvel később azonban a termelők megtanulták a leckét, és manapság olyan borokat készítenek, amelyek kellemes megkönnyebbülést jelentenek az ausztrál Chardonnay megjósolható íze után. | |
| Sherry-bébi | 127 |
| Egy émelyítő, ódivatú ital, mely csak arra jó, hogy kiöntsük a lefolyóba, vagy egyike a világ legértékesebb, azonban lebecsült borainak? Összpontosítsunk a legjobb példákra, és hamarosan önálló véleményt formálhatunk. | |
| Itt a Syrah, hol a Syrah | 131 |
| Az ausztrál borászok újra felfedezétk a syrah-t a Rhone-völgy klasszikus szőlőfajtáját -, mégpedig akkora sikerrel, hogy egy olyan új stílusú bort segítettek a világra, melyet teljes joggal vallhatnak magukénak. Ráadásul saját nevet is adtak neki. | |
| Veszélyes kereskedők | 137 |
| Jó borkereskedőre legalább annyira szükségünk van, mint dugóhúzóra. A legjobbak nemcsak nagy tudásúak, hanem olyan borokat is árulnak, amelyeket nagy valószínűséggel nem találhatunk meg a szupermarketek polcain. | |
| A boldog házassá titka | 143 |
| Az ételek és a borok párosításának művészetére számtalan szabályt alkotak. Azonban az érzéki, kielégítő kapcsolat kulcsa a nyitottságban keresendő. | |
| Pénz beszél | 149 |
| Az a tény, hogy egy teljesen elfogadható minőségű bort megkaphatunk nem túl drágán, míg egy kissé jobbnak számító akár a százszorosába is kerülhet, felveti azt a kérdést, hogy vajon van-e igazi megfelelés az ár és az íz között. | |
| Orvosi javaslatra? | 153 |
| A boripar lehet, hogy megpróbálja elhitetni velük, hogy a borfogyasztás az egészséges étrend része, a mértéktelen fogyasztás azonban minden kétséget kizáróan végzetes következményekkel járhat. Tanuljuk meg megkülönböztetni a mesét a valóságtól. | |
| A kelet ígérete | 157 |
| A tizennyolcadik században a világ legjobb borai közül jó néhány Kelet-Európából származott. 300 év elteltével azonban a régiónak az a híre, hogy elég jellegtelen borokat készít. Felragyog-e valaha újra a csillagzata? | |
| Reggeli fejfájás? | 161 |
| A Portói valóban nem több, mint garancia arra, hogy másnaposak legyünk? Vagy talán egyike a világ legmesteribben készített borainak? A döntés a kezünkben. | |
| Szép új világ | 165 |
| A borkedvelők az "Újvilág" kifejezést úgy használják, mint Kolombusz nemrégiben fedezte volna fel, hogy az Atlanti-óceánon túl is van élet. Mégis megfelelő arra ,hogy kifejezzük vele a bor forradalmain új megközelítésmódját. | |
| All fine and dandy | 171 |
| Mitől válik egy bor méltóvá a "fine" jelzőre? Egy különleges címkétől (és az ehhez illő ártól), vagy finom íze és aromája miatt? Szabadgondolkodó borivóként hamarosan megtaláljuk a választ a kérdésre - és az is kiderül, hogy nem mindegyik fine bor kerül vagyonokba. | |
| Szerény vörösek | 175 |
| A vörösborok világát lehet, hogy a cabernet sauvignon, a merlot, a shiraz és a pinot noir uralja, azonban miután megismertük ezeket, érdemes felderítenünk az olyan kevésbé ismert fajták ízvilágát is, mint a malbec, a cabernet franc, a pinotage, a zinfandel, a carmenere és a kadarka. | |
| Ki lesz a győztes? | 179 |
| Lehet, hogy Ausztrália, Új-Zéland és Kalifornia egy fejjel vezet a mesés, világklasszisú borok készítésének versenyében, ám Dél-Afrika és Chile ott van a nyomukban. | |
| A Loire vonzereje | 183 |
| Az összes francia borvidék közül, melynek válaszolnia kellett az Újvilág bortermelőinek kihívására, a Loire-völgy a legbűnösebb az önelégültség vétkében. | |
| Folyó szeli ketté | 189 |
| A Rhone-völgyben elterülő szőlőbirtokokon készül a világ legízletesebb vörösborainak egy része - valamint a legelismertebb fehérborok némelyike is. A Rhone-völgy nagy sikerének a titka azonban abban rejlik, hogy hű maradt borkészítési hagyományaihoz. | |
| A nagy burgundi teszt | 195 |
| Burgundiában a pinot noir és a chardonnay szőlőfajták képezik az alapját a világ néhány legelismertebb borának. Vajon a világ más részeinek bortermelői nagyobb sikerrel alkalmazták ezeket a fajtákat a hétköznapi borok készítésében? | |
| Fehér nagy reményekkel | 199 |
| A semillon egyike a legjobban eltitkolt szőlőfajtáknak, melyből a világ legfinomabb, kevésbé ismert borainak némelyike készül. Engedjük, hogy szokatlan íz- és illatvilága színt vigyen a gasztronómiai életünkbe. | |
| Bordeaux-i kitérő | 203 |
| Bordeaux lehet, hogy a világ legösszetettebb és legnehezebben átlátható borvidéke, azonban ha kellő kitartással közelítünk hozzá, az emberiség legcsodálatosabb és legfinomabb boraival ajándékozza meg a borkedvelőket. | |
| Éljen soká? | 209 |
| Néhány borkedvelő a borok felvásárlásából és néhány éven belüli újraértékesítéséből származó profit segítségével finanszírozza borfogyasztási szokásait. Legalábbis ez az ideológia... | |
| A Liebfraumilchen túl | 213 |
| Többségünknek olyan előítéletei vannak a német borokkal kapcsolatban, hogy csupán a vakkóstolás nyújt esélyt az objektív értékelésre. Először azonban professzionális segítségre van szükségünk... | |
| Helyi hősök | 217 |
| A legjobb borok némelyike egyfajta többlettartalommal rendelkezik: nemcsak finom, hanem borvidékének borkészítési hagyományait is kifejezésre juttatja. És nem feltétlenül kell vagyonokat fizetnünk a legjobbakért. | |
| Az ízlelőszervek megdolgoztatása | 221 |
| Megéri időnként ismeretlen területre merészkedni még akkor is, ha kezdetben csupán néhány szőlőfajtára és borstílusra összpontosítunk. | |
| Hogyan kerülhetjük el Bacchus bosszúját? | 225 |
| A másnaposság a túlságosan lelkes borfogyasztók büntetés. Mivel nincs rá igazi orvosság, a legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni. | |
| Sikerül elérnünk a bornirvána állapotát? | 229 |
| A tanácsok megfogadása és a kóstolótesztek követése nem garantálja, hogy egyik pillanatról a másikra szabadgondolkodó borivóvá válunk. Azonba, ha elég kitartóak vagyunk, akkor egész életen át tartó élvezet lesz a jutalmunk. | |
| Itt a vége | 234 |
| Vagy éppen valami újnak a kezdete? | |
| Hol találjuk? | 236 |
| Név- és tárgymutató | |