| Előszó | 3 |
| Naptári rész | 8 |
| A felséges uralkodóház | 56 |
| Csillagászati jegyzetek | 57 |
| Bélyegilleték | 59 |
| Kamatok táblázata | 61 |
| Régi mértékek átszámítása | 62 |
| Vasuti dijszabás | 65 |
| Posta- és távirdatarifa | 68 |
| Szakközlemények | |
| Törvények és rendeletek | |
| A szőlő adója. a) A földadó. b) Dézsmaválsági dijak | 75 |
| A hegyközségek | 77 |
| A nagyváradi hegyközség rendtartása | 79 |
| A szőlőkölcsönről | 83 |
| A szőlővesszőforgalomról | 89 |
| A szőlővessző- és ojtványüzleti szokások | 93 |
| A borvidékek és az azokon ajánlható szőlőfajok | 99 |
| Boritaladó és italmérési illeték | 104 |
| A mübortörvény | 109 |
| A szövetkezetek | 115 |
| A M. Borterm. Orsz. Szövetkezetének alapszabálytervezete | 120 |
| A Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesületének alapszabálykivonata | 125 |
| Elvi jelentőségű határozatok. stb. | 140 |
| Intézmények, szervezetek | |
| M. kir. földmivelésügyi miniszterium | 146 |
| Az országos filloxera-bizottság | 147 |
| A felügyelő intézmény | 147 |
| Iskolák és tanfolyamok | 151 |
| Állami amerikai telepek | 154 |
| A szénkénegraktárak | 155 |
| Gyérítő munkavezetők | 158 |
| Borvizsgáló szakértő bizottságok | 158 |
| M. kir. orsz. közp. mintapincze | 159 |
| M. kir. bortermelők szövetkezete | 159 |
| Magy. Szőlősgazdák Országos Egyesülete | 160 |
| Magy. Szőlő- és Gyümölcstermelők Szövetkezete | 160 |
| Orsz. Magy. Gazd. Egyesületek | 160 |
| Állami vegykisérleti állomások | 161 |
| M. kir. közp. kisérleti állomás | 161 |
| M. kir. orsz. meteorologiai és földmágnességi intézet | 162 |
| A M. Agrár- és Járadékbank | 162 |
| A szőlőkölcsön engedélyező bizottság | 164 |
| Szőlőkarók kiszolgáltatása | 164 |
| Mezőgazdák Szövetkezete | 165 |
| Használt távíró huzalok | 167 |
| Rajvonalak kitüzése és kedvezményes lőpor | 167 |
| Szőlőmivelés | |
| Szőlőmivelési statisztika. a) A világ bortermelése | 169 |
| b) Ausztria és Magyarország | 170 |
| c) Magyarország bortermő megyéi | 171 |
| Ausztria-Magyarország borforgalma | 172 |
| Magyarország borkivitele és behozatala | 173 |
| A filloxeravész terjedése 1875-1901. | 174 |
| Szőlőmunkák hónapok szerint | 175 |
| A fekvés megválasztása és talajvizsgálata | 176 |
| Szőlővessző és karószükséglet | 186 |
| Alanyfajok | 187 |
| Európai szőlőfajok. A) Borfajok | 190 |
| B) Csemegefajok | 191 |
| Milyen szőlőfajtát ültessünk | 193 |
| 100 legelterjedtebb európai szőlőfajta rövid ismertetése | 194 |
| Amerikai direkttermők | 208 |
| Szőlőtelepítési költségek | 208 |
| A szőlőmunkáltatás évi költségei | 210 |
| Trágyázás a) Összehasonl. táblázat | 210 |
| b) Trágyafélék összetétele | 211 |
| c) Milyen műtrágyát használjunk? | 212 |
| d) Minő trágyát nem szabad keverni | 214 |
| e) Száritott sertéstrágya | 214 |
| f) Komposztrágya készítés | 215 |
| g) A trágya alkalmazása | 216 |
| Munkák sorrendje a szőlőben | 217 |
| Ültetés és tőkenevelés | 218 |
| A különféle művelésmódok | 221 |
| A szőlőkarók és lugasoszlopok megválasztása | 223 |
| A szőlőkarók tartóssá tétele | 226 |
| A szőlő szaporítása magról | 228 |
| A hybridáczió | 229 |
| A szőlő ojtásáról | 231 |
| A szőlővesszők elvermelése | 239 |
| Az ojtványok iskolázása | 240 |
| Bujtás és döntés | 242 |
| A kapálás | 243 |
| Válogatás, kurtitás, csonkázás stb. | 245 |
| A hiányzó tőkék pótlása | 247 |
| A gyürüzés, ritkitás, lelevelezés | 248 |
| Homoki szőlőmivelés | 250 |
| A szőlő eltartása | 255 |
| A szüret | 257 |
| A szénkénegezés főbb szabályai | 258 |
| A szénkénegadagok kiszámítása | 263 |
| A szőlők veszedelme. Elemi csapások | 266 |
| Fiziológiai bajok | 270 |
| Állati ellenségek | 272 |
| Növényi ellenségek | 278 |
| Munkarend a szőlő ellenségeinek elpusztítására | 284 |
| Borkészítés és pinczekezelés | |
| A pinczemunkák hónapok szerint | 285 |
| A présház | 290 |
| A borprések | 291 |
| Az erjesztő kamara | 293 |
| A boros pincze | 295 |
| Pinczeberendezés | 297 |
| Hordóméretek és hordók sulya | 298 |
| Üres és telt borosládák sulya | 298 |
| A must főbb alkatrészei | 299 |
| A mustmérők használata | 300 |
| A különféle mustmérők összehasonlító táblázata | 301 |
| Kiszámítási, összehasonlító táblázat | 302 |
| A bor főbb alkatrészei | 303 |
| Fő- és utóerjedés | 304 |
| Tisztán erjesztett élesztők alkalmazása | 305 |
| A borok fejtése | 308 |
| A derités | 313 |
| A szénsavadagolás | 314 |
| A borok szürése | 315 |
| Vörösbor készités | 318 |
| Kénezés és töltögetés | 318 |
| Fajborok készitése | 320 |
| A bor szeszezése, savtalanitása | 323 |
| Törkölyborkészités | 324 |
| Táblázat az alkohol térfogatszázalékának átszámítására | 324 |
| Borkostolás | 326 |
| A palaczkozás | 327 |
| Uj hordók elkészítése bor alá | 328 |
| Penészes vagy dohos hordók kezelése | 329 |
| Vörös boros és pálinkás hordók használhatóvá tétele | 330 |
| Palaczkok tisztogatása | 330 |
| Törkölypálinka és cognacfőzés | 332 |
| Pezsgőgyártás | 334 |
| Ürmös, mustár stb. készitése | 335 |
| Eczetkészités | 337 |
| A borbetegségek és azok gyógyitása | 341 |
| A szölészeti és borászati szakirodalom | 345 |
| Jegyzéknapló | 345 |
| Betürendes tartalomjegyzék | 415 |
| Hirdetett tárgyak | 448 |
| Hirdetett czégek | 449 |